Diabetul este o boala metabolica ce impune precautii in efectuarea tratamentelor stomatologice.
Manifestarile orale ale diabetului pot fi uneori usor depistate chiar de catre pacient, prin aparitia unui miros specific de acetona sau mere verzi al cavitatii bucale, prin modificarea culorii gingiei de la rosu-deschis la rosu-violaceu, prin sangerari la atingere si o usoara mobilitate a dintilor (gingivita diabetica).
Pacientii cu diabet beneficiaza de tratament stomatologic, restrictii aparand in cazul manevrelor sangerande sau al celor ce necesita anestezie.
Extractiile se fac sub protectie antibiotica, cu sutura plagii, pacientul avand obligatia sa respecte cu strictete indicatiile postextractionale date de medicul dentist pentru a preveni eventualele complicatii ulterioare. Datorita unei troficitati modificate, vindecarea plagilor postextractionale se realizeaza mai greu, fapt ce nu trebuie sa alarmeze pacientul. De asemenea, pacientii cu diabet pot avea un grad mai scazut de acceptare a protezelor mobile, datorita posibilitatii de aparitie a leziunilor de decubit, mai frecvent decat in cazul pacientilor sanatosi. Din aceasta cauza este necesara consecventa pacientului in sedintele de adaptare a protezei.
Se impune o grija deo-sebita in cazul implanturilor dentare deoarece datorita modificarilor de vascularizatie a osului maxilar rata succesului implantului scade.
Pentru optimizarea tratamentului medicul dentist trebuie informat de pacient asupra starii sale de boala si a medicatiei pe care acesta o ia, uneori fiind necesara colaborarea dentistului cu medicul endocrinolog.
Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog