Mergi direct la conținut »
Dictatura Ceaușescu și noua generație. Ce știu elevii despre comunism
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Dictatura Ceaușescu și noua generație. Ce știu elevii despre comunism

Dictatura Ceaușescu și noua generație. Ce știu elevii despre comunism

Dictatura Ceaușescu și noua generație. Tinerii din ziua de astăzi nu sunt și nici nu par să fi fost foarte interesați de fosta dictatură comunistă sau de președintele socialist Nicolae Ceaușescu. Chiar dacă apare în manualele școlare încă din clasele gimnaziale, elevii nu catadicsesc să învețe mai nimic despre Revoluția din 1989 care a schimbat destinul României.

De Monica Stan,

La 27 de ani de la marea Revoluție care a pus capăt comunismului am avut curiozitatea să aflăm cam ce știu elevii despre Ceaușescu și anii în care acesta a condus România. Și am descoperit că elevii de liceu nu sunt interesați mai deloc de acest subiect care apare atât în manualele de istorie din clasele gimnaziale, cât și în cele de liceu.

”Eu am aflat câteva lucruri despre perioada aceea de părinți și bunici. La școală încă nu am învățat despre comunism. Din câte am înțeles mâncare nu prea se găsea, oamenii nu avea voie să facă prea mulți copii decât dacă își permiteau, iar legile erau foarte stricte. Însă tot de la ai mei știu că în vremurile acelea fiecare om avea un loc de muncă și o locuință”, spune Cristina, o elevă de clasa a XII din liceul Traian. Cât despre comunism sau ce s-a întâmplat la Revoluția din decembrie 1989, Cristina nu a putut să ne dea nici un amănunt.

Nici Monica, colega ei de clasa, nu știe mai multe despre perioada comunistă. ”Nu am învățat prea multe despre comunism. Știu că Ceaușescu a fost o persoană dură cu toată lumea pe vremea căruia însă se trăia bine. Chiar dacă românii nu aveau acces la prea multe informații și nici nu găseau prea multe lucruri de cumpărat,  nu erau atâția oameni pe străzi sau fără serviciu”, ne-a explicat eleva.

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'
Recomandări

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'

Bogdan, un elev de clasa a XI-a, ne-a dezvăluit că încă din clasele gimnaziale a învățat despre dictator. Știe că Ceaușescu a făcut anumite lucruri bune pentru popor, dar și proaste. ”Pe vremea lui Ceaușescu aveam o economie destul de bună, centralizată, iar România era numită ”grânarul Europei”. Există însă și persoane care spun că nu era bine pentru că dictatorul persecuta, exista poliția politică, iar anumite lucruri erau mușamalizate”, ne-a spus elevul. Bogdan știe că la revoluție au murit foarte mulți oameni din cauza ordinelor date de dictator. ”Tatăl meu a fost militar, a fost acolo și a văzut cam tot ce s-a întâmplat. Și el a primit ordin să tragă în populație dar nu a făcut-o”, a conchis Bogdan.

Close
Închide
  Close