am solicitat ministrului educatiei precizari despre cum va decurge acest an scolar si ce vrea sa schimbe pentru urmatorul an.. CLASA I. inscrierile in clasa intai se vor face pana la 15 septembrie 2005, iar directorii care spun de pe acum ca "scoala e inchisa" vor trebui sa justifice de ce au incalcat legea. "Pentru anul urmator, ne gandim ca directorii unor scoli cu performante si deci foarte cautate sa preia si una din scolile care nu au performante. Cu alte cuvinte, sa fie o singura conducere priceputa la doua scoli", a precizat Miclea, care spune ca parintii care nu reusesc sa inscrie copiii in clasa intai sau la gradinite il pot sesiza direct.
CLASA a IV-a. Pe 16 martie, 4.000 de elevi de clasa a IV-a din 37 de judete vor participa la o evaluare a cunostintelor, dupa model european. "in felul acesta vom sti cu exactitate nivelul de cunostinte dupa ciclul primar, dar mai ales cum stie elevul sa le foloseasca. in functie de rezultate, vom revizui programele scolare. in anul urmator, se vor face astfel de evaluari si la clasa a XI-a, ca sa aflam ce au invatat elevii din 10 clase obligatorii", a spus Miclea.
* CLASA a VIII-a. Elevii de clasa a VIII-a nu vor mai simula testarea nationala pentru ca nu sunt bani, dar Miclea spune ca va face publice modelele de subiecte, iar inspectoratele scolare le pot folosi pentru simulari locale. Probele examenului propriu-zis si calendarul nu pot fi modificate, iar admiterea computerizata in liceu va fi similara cu cea de anul trecut.
* CLASA a XII-a. Nici examenul de Bacalaureat nu se schimba anul acesta, iar subiectele din anii trecuti sunt deja pe pagina oficiala a Ministe-rului, la adresa: www.subiecte.edu.ro.
* FACULTaTI. Miclea spune ca si in invatamantul superior va face "ordine": va stabili cu exactitate cine poate ramane la catedra peste varsta de 65 de ani, iar diplomele de licenta se vor obtine doar cu multa munca. "in invatamantul superior, fondurile sunt alocate acum in functie de numarul studentilor, iar profesorii ii treceau pe toti pentru a nu pierde banii. in urmatorii ani universitatile vor primi bani indiferent de cati studenti raman repetenti", spune Miclea.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.