Mergi direct la conținut »
Premierul rus Dmitri Medvedev, reacție după ce actorul Vladimir Zelenski a fost ales preşedinte în Ucraina
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Premierul rus Dmitri Medvedev, reacție după ce actorul Vladimir Zelenski a fost ales preşedinte în Ucraina

Premierul rus Dmitri Medvedev, reacție după ce actorul Vladimir Zelenski a fost ales preşedinte în Ucraina

Premierul rus Dmitri Medvedev a avut prima reacție după ce actorul Vladimir Zelenski a fost ales preşedinte în Ucraina. Acesta este de părere că Moscova are „o şansă” de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Ucraina, adăugând că nu vrea să-şi facă iluzii, potrivit AFP, citate de Agerpres.

„Există o şansă de ameliorare a cooperării cu ţara noastră”, a scris pe pagina sa de Facebook premierul Dmitri Medvedev, primul oficial de rang înalt de la Moscova care a reacţionat după victoria zdrobitoare duminică seara a lui Volodimir Zelenski – un actor de comedie fără experienţă politică – în alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Medvedev a adăugat totuşi că „nu-şi face iluzii” cu privire la Zelenski, afirmând că, „fără îndoială, noul şef al statului va utiliza aceeaşi retorică faţă de Rusia ca cea din timpul campaniei sale” electorale.

Criza dintre Rusia şi Ucraina a început în 2014, când în urma mişcării proeuropene din Maidan Nezaliojnosti (Piaţa Independenţei din Kiev), preşedintele prorus Viktor Ianukovici s-a refugiat la Moscova. După venirea forţelor prooccidentale la putere la Kiev în acel an a urmat anexarea Crimeii de către Rusia, apoi s-a declanşat conflictul cu separatiştii proruşi în estul ţării, soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform estimărilor ONU. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor separatişti, iar Moscova neagă acest fapt, în pofida probelor.

După procesarea a 96,39% din procesele verbale, Volodimir Zelenski a câştigat alegerile prezidenţiale cu un scor zdrobitor de 73,14% din voturi, depăşându-l net pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, care a acumulat 24,53% din sufragii, conform datelor Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, citată de agenţia de presă Ukrinform.

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava
Recomandări

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava

 

După închiderea urnelor în urma turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Ucraina, exit-poll-urile îl dau câștigător detașat, și deci noul președinte al vecinilor noștri de la nord pe comediantul Vladimir Zelenski.

Vladimir Zelenski, un comedian de 41 de ani neexperimentat politic, devine în urma alegerilor de duminică, președintele unei țări măcinată de război și corupție.

Citește și

Un român a dat în judecată Grupul Renault. Acuză constructorul că a vândut motoare cu defecte de fabricație

 

 

Close
Închide
  Close