Mergi direct la conținut »
Veste proastă pentru Sorin Oprescu. DNA a preluat un dosar în care e implicat. "Exista riscul să se prescrie"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Veste proastă pentru Sorin Oprescu. DNA a preluat un dosar în care e implicat. "Exista riscul să se prescrie"

Veste proastă pentru Sorin Oprescu. DNA a preluat un dosar în care e implicat. „Exista riscul să se prescrie”

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a preluat, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, unde mai multe clădiri, unele dintre ele monument istoric, au fost distruse de Primăria Capitalei pentru construirea unui bulevard.

În dosar, există plângeri pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi pe numele altor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la demolarea clădirilor.

Deputatul Nicuşor Dan atrage atenţia că dacă dosarul nu era declinat la DNA, exista riscul ca, după opt ani, faptele să se prescrie. El a solicitat o audienţă la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, unde a fost deschis dosarul, pentru a discuta despre riscul prescrierii în cazul infracţiunilor ce se puteau prescrie. Astfel, a aflat că dosarul a fost trimis la DNA, astfel că prescripţia se întrerupe, iar ordonanţa de trimitere a dosarului va fi comunicată şi inculpaţilor.

„Au trecut deja opt ani de la demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti şi de la începerea urmăririi penale in rem. În acest timp, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a câştigat definitiv numeroase procese civile, demonstrând că 50 de imobile, din totalul de 70, au fost demolate ilegal. După opt ani, exista riscul ca două infracţiuni importante, cea de abuz în serviciu şi cea de distrugere a elementelor de patrimoniu cultural, să fie prescrise, iar cei vinovaţi să nu mai răspundă de ilegalităţile comise”, a transmis joi deputatul Nicuşor Dan, citat de Digi 24.

Cheltuielile cu exproprierile, până la finalul anului 2017, au fost de peste 168,7 milioane de lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de peste 212,5 milioane de lei.

„Bani publici, cheltuiţi ilegal la ordinul unor politicieni şi funcţionari”, susține Nicuşor Dan.

Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, unul dintre cele mai controversate proiecte din Capitală

Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai controversate proiecte realizate de Primăria Capitalei în perioada mandatului fostului primar Sorin Oprescu. Organizaţiile civice acuzau, atunci, municipalitatea că a demolat în mod ilegal mai multe clădiri, unele dintre ele monumente istorice, pe timpul nopţii şi în weekend-uri.

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”
Recomandări

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”

 

Pentru realizarea bulevardului au fost demolate 90 de case şi au fost expropriate aproximativ 1.000 de persoane, cea mai importantă clădire demolată fiind Hala Matache. Imobilul a fost distrus în martie 2013, noaptea, pe cod portocaliu de ninsoare.

Mai mult, deşi iniţial se vorbea de mutarea monumentului cu câţiva metri, hala a fost demolată complet. Și chiar dacă Sorin Oprescu a promis că va fi reconstruită pe alt amplasament, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Totuși, actuala administraţie şi-a arătat intenţia, în aprilie 2017, de a reconstrui Hala Matache, după modelul vechii hale, demolate în 2013, promiţând organizarea unui concurs de soluţii, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România.

Sorin Oprescu mai este cercetat într-un dosar, în care e acuzat de luare de mită

Tribunalul București a reluat anul acesta, în luna aprilie, audierile în dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, în care este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, județul Ilfov.

Doi jurnaliști polemizează în legătură cu românii din diaspora. „Nu sunt «sclavi» și nici «mână de lucru ieftină»”
Recomandări

Doi jurnaliști polemizează în legătură cu românii din diaspora. „Nu sunt «sclavi» și nici «mână de lucru ieftină»”

 

Între persoanele citate pentru audieri sunt Diana Samson și Adina Ivan, foste secretare ale lui Oprescu, precum și Monica Capatos, soția lui Dan Capatos, care în perioada 2013-2015 a lucrat la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, şi alți şapte inculpați au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în 20 noiembrie 2015.

Sorin Oprescu este judecat pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Bogdan Popa este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

INTERVIU | Ambasadorul Emil Hurezeanu: Germania are cel mai mare număr de vindecări din lume dintre pacienții cu coronavirus
Recomandări

INTERVIU | Ambasadorul Emil Hurezeanu: Germania are cel mai mare număr de vindecări din lume dintre pacienții cu coronavirus

 

La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

Înainte de a fi arestat, Sorin Oprescu era urmărit de 5 luni, iar dosarul a fost deschis în urma a două denunțuri.


Citește și… Primarul Robert Negoiță a ajuns personaj de joc pe calculator. Disputa virtuală: bucata retrocedată din Parcul IOR. Edilul aruncă cu papagali, protestatarii cu pancarte!


 

Close
Închide
  Close