În dosar, există plângeri pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi pe numele altor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la demolarea clădirilor.

Deputatul Nicuşor Dan atrage atenţia că dacă dosarul nu era declinat la DNA, exista riscul ca, după opt ani, faptele să se prescrie. El a solicitat o audienţă la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, unde a fost deschis dosarul, pentru a discuta despre riscul prescrierii în cazul infracţiunilor ce se puteau prescrie. Astfel, a aflat că dosarul a fost trimis la DNA, astfel că prescripţia se întrerupe, iar ordonanţa de trimitere a dosarului va fi comunicată şi inculpaţilor.

„Au trecut deja opt ani de la demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti şi de la începerea urmăririi penale in rem. În acest timp, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a câştigat definitiv numeroase procese civile, demonstrând că 50 de imobile, din totalul de 70, au fost demolate ilegal. După opt ani, exista riscul ca două infracţiuni importante, cea de abuz în serviciu şi cea de distrugere a elementelor de patrimoniu cultural, să fie prescrise, iar cei vinovaţi să nu mai răspundă de ilegalităţile comise”, a transmis joi deputatul Nicuşor Dan, citat de Digi 24.

Cheltuielile cu exproprierile, până la finalul anului 2017, au fost de peste 168,7 milioane de lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de peste 212,5 milioane de lei.

„Bani publici, cheltuiţi ilegal la ordinul unor politicieni şi funcţionari”, susține Nicuşor Dan.

Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, unul dintre cele mai controversate proiecte din Capitală

Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai controversate proiecte realizate de Primăria Capitalei în perioada mandatului fostului primar Sorin Oprescu. Organizaţiile civice acuzau, atunci, municipalitatea că a demolat în mod ilegal mai multe clădiri, unele dintre ele monumente istorice, pe timpul nopţii şi în weekend-uri.

Pentru realizarea bulevardului au fost demolate 90 de case şi au fost expropriate aproximativ 1.000 de persoane, cea mai importantă clădire demolată fiind Hala Matache. Imobilul a fost distrus în martie 2013, noaptea, pe cod portocaliu de ninsoare.

Mai mult, deşi iniţial se vorbea de mutarea monumentului cu câţiva metri, hala a fost demolată complet. Și chiar dacă Sorin Oprescu a promis că va fi reconstruită pe alt amplasament, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Totuși, actuala administraţie şi-a arătat intenţia, în aprilie 2017, de a reconstrui Hala Matache, după modelul vechii hale, demolate în 2013, promiţând organizarea unui concurs de soluţii, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România.

Sorin Oprescu mai este cercetat într-un dosar, în care e acuzat de luare de mită

Tribunalul București a reluat anul acesta, în luna aprilie, audierile în dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, în care este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, județul Ilfov.

Între persoanele citate pentru audieri sunt Diana Samson și Adina Ivan, foste secretare ale lui Oprescu, precum și Monica Capatos, soția lui Dan Capatos, care în perioada 2013-2015 a lucrat la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, şi alți şapte inculpați au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în 20 noiembrie 2015.

Sorin Oprescu este judecat pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Bogdan Popa este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

Înainte de a fi arestat, Sorin Oprescu era urmărit de 5 luni, iar dosarul a fost deschis în urma a două denunțuri.


Citește și… Primarul Robert Negoiță a ajuns personaj de joc pe calculator. Disputa virtuală: bucata retrocedată din Parcul IOR. Edilul aruncă cu papagali, protestatarii cu pancarte!


 

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Playtech.ro
INCREDIBIL! Ce face acum femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu! E halucinant ce se întâmplă
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Observatornews.ro
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Știrileprotv.ro
Directorul Pfizer a făcut un anunț așteptat de toată lumea
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Telekomsport
Gigi Becali a trimis 9,3 milioane de euro în conturile unui club din România
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)