Mergi direct la conținut »
În Dobrogea, turismul a explodat în ultimii doi ani: A dat catedra de filosofie pe padela de caiac
Ştiri Libertatea > Ştiri > În Dobrogea, turismul a explodat în ultimii doi ani: A dat catedra de filosofie pe padela de caiac

În Dobrogea, turismul a explodat în ultimii doi ani: A dat catedra de filosofie pe padela de caiac

În 2017-2018 se anunță o iarnă foarte grea. Cu zăpadă multă, viscol și ger. În acest context, un fost profesor de filosofie bucureștean, retras la Jurilovca și devenit profesor de caiac, se gândește ca, după ce va îngheța lacul Sinoe, să pună vele la barcă, barca pe sanie și să plimbe astfel turiștii pe lagunele de la Marea Neagră. Deocamdată, afacerea de turism a lui Ștefan Constantin crește cu 50% pe an...

De Sorin Golea,

A fost dascăl din convingere. Până în 2010, când i s-a tăiat din salariul de profesor. Avea deja o casă în Jurilovca: “Prietenii spuneau că mi-am luat casă de vacanță, degeaba le explicam că este o casă în care vreau să mă retrag. De copil am iubit apa și mi-am dorit să locuiesc la malul mării. Micșorarea salariului de profesor și umilința maximă au fost mai mult un pretext, oricum mai aveam o sursă de venit”, ne-a spus profesorul de filosofie Ștefan Constantin (44 de ani).

Casa tradițională lipovenească i-a servit drept bază pentru primirea oaspeților pe care îi plimbă cu canoea pe lacurile lagunelor din sudul Deltei Dunării.

Localitate a pescarilor lipoveni, Jurilovca s-a transformat radical în ultimele două decenii. Din cei 500 de pescari ai localității, acum mai sunt sub 30, ceilalți au renunțat la meserie sau au plecat – destul de mulți -, la pescuit în apele Scoției și Irlandei.

Cu caiacul și bicicleta prin Deltă

În acest moment, localitatea trăiește din turism. “Sunt trei tipuri de afaceri pe turism în Jurilovca. Unii și-au amenajat casele și trăiesc din cazare. Alți oferă, pe lângă cazare, traversarea lacului Golovița la plaja de la Gura Portiței. Oferta mea este mult mai diversificată, în afară de cazare, masă tradițională, eu organizez și excursii cu bicicletele, caiacele, cu ambarcațiuni tradiționale sau excursii combinate pe trasee pe care nu prea umblă nimeni prin Deltă. Trasee combinate de biciclete și barcă, sau caiac și bicicletă”, ne-a explicat profesorul de filosofie, devenit profesor de caiac.

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava
Recomandări

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava

 

Adevărul este că și norocul l-a ajutat, pentru că în ultimii câțiva ani turismul a explodat pur și simplu la Jurilovca.

Pe 10 septembrie, de exemplu, a fost Sărbătoarea borșului de pește la Jurilovca. A fost așa de multă lume, încât nu se mai putea parca mașina nicăieri în centrul comunei – ca în centrul Bucureștiului în zi de lucru.

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”
Recomandări

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”

 

“Afacerea crește cu 50% de la an la an. Se câștigă suficient cât să se poată trăi decent din această activitate în Jurilovca”, ne-a explciat Ștefan.

Vrea să plimbe turiștii cu sănii cu velă pe Sinoe, iarna

Deocamdată, doar mașinile se plimbă pe gheața lacului Sinoe, iarna

Profesorul intenționează să extindă perioada turistică în acestă zonă și pentru sezonul alb. “Iarna se poate pescui la copcă, se pot face fotografii cu laguna înghețată, care este spectaculoasă. În viitor intenționăm să achiziționăm sănii cu velă, este un sport mai puțin practicat chiar în Europa, prin Canada se practică, este foarte spectaculos și poate reușim să redeșteptăm tradițiile de iarnă ale lipovenilor de aici. Patinajul, exemplu. În trecut toată lumea patina în sat, acum copiii nu mai știu să patineze. De asemenea, lipovenii treceau lacul pentru a tăia stuf cu lotca cu velă pusă pe o sanie. Adică lotca tradițională era suită, cu pânză cu tot, pe sanie și tot ansamblul era propulsat de vânt. Lotcă pe sanie cu velă”.


Se scumpesc gazele. Prețul pentru populație va crește cu 6% de la 1 octombrie


 

Close
Închide
  Close