Administratiei Monumentelor si Patrimoniului din Bucuresti, care, exact ca niste medici, le aplica tratamente. Statuile din piatra, marmura sau metal au nevoie de ingrijiri speciale, mai ales primavara, la iesirea din anotimpul friguros. Ele se curata cu anumite solutii speciale care protejeaza patina si integritatea constructiei. Restauratorii intervin cat mai putin, respectand normele internationale si caracterul initial al sculpturii. Lui Ion Heliade Radulescu de la Universi- tate, de exemplu, i-au cazut doua degete, iar structura de rezistenta a statuii Mihai Viteazul a slabit. Degetele lui Heliade se vor reface cu ajutorul unor tehnici asemanatoare cu cele din chirurgia ortopedica.
"Vor introduce un fel de atele din metal care sa sutina noile degete", spune seful Serviciului Monumente, Cristea Sanda. "E o operatiune dificila, dar speram ca o vom face cat de curand. in grija noastra se afla 210 monumente istorice, din care 64 sunt de for public. Din acestea fac parte: "Mihai Viteazul", situat in Piata Universitatii, "Ion Heliade Radulescu", "M. Kogalniceanu", "Alexandru Lahovari", "Lupoaica Romei", donatie a statului italian in 1906, "Avantul tarii", monument ridicat in Piata Walter Maracineanu. Acestea sunt doar cateva din operele de arta unicat, ocrotite si ingrijite de AMPT."
Cea mai veche statuie din Bucuresti este Spatarul Cantacuzino, lucrarea celebrului Karl Storck, aflata in curtea Spitalului Coltea. Are aproape 150 de ani. Urmatoarea ca vechime este cea a lui Mihai Viteazul, care a fost realizata in preajma Razboiului de Independenta. Cea mai plimbata statuie din Bucuresti, "Lupoaica", este donata Romaniei de statul italian in 1906. Monument unicat, de o rara frumusete, acesta a trecut prin multe la viata lui. Prin anii '70, Remus si Romulus au fost furati de sub lupoaica, probabil pentru topit. Din fericire, statuetele au fost recuperate de autoritati. Dupa ce constructia a fost amplasata in Piata Romana, au inceput si alte probleme. Era mereu lovita de masini. Pentru a evita astfel de evenimente, specialistii de la AMPT au construit in jurul statuii sisteme de protectie.
si statuia lui C.A. Rosetti este subiectul unui story induiosator. Un barbat, care sustine ca este nepotul ilustrului personaj, este vazut aproape zilnic in preajma monumentului. Se cocoata in poala lui, il sterge de murdarii, ii ofera flori, il saruta, il mangaie afectuos sau ii pune caciula, sa nu raceasca la urechi. "Omul nu face nimic rau, numai ca este cam ciudat - crede seful Serviciului Monumente. Echipa noastra a fost acolo intr-o zi, ca sa curete statuia. Am gasit o caseta video si o telegrama scrisa de nepot. El n-a vrut sa discute cu noi, a fugit."
Cu ceva timp in urma o intamplare ciudata s-a petrecut si in Piata Lahovari. in monumentul care il infatiseaza pe Al. Lahovari isi facusera "casa" niste aurolaci. Gasisera o gaura in soclu prin care se strecurau in interior. Statuia fiind goala pe dinauntru, exista destul loc in care se putea sta. Era cald iarna si nu intra ploaia. Cand cineva trecea seara pe langa statuie, auzea voci si latraturi dinauntrul ei, pentru ca amaratii aveau si un catel. Dar monumentul a fost restaurat, iar "chiriasii" domnului Lahovari si-au mutat sediul in alta parte.
insa problemele cu statuile din Bucuresti nu s-au sfarsit. "intampinam mari dificultati cu statuia lui Bratianu, cea aflata pe bd. Dacia, intr-un parculet. A fost vandalizata de 15 ori, in decursul a cativa ani. Exista niste pusti in zona care o mazgalesc cu graffiti de sus pana jos. Noi o curatam. La doua-trei saptamani, ea e vopsita la loc. Poate ca ar fi bine sa se stie ca toate aceste acte de vandalism, de vopsire sau scriere a monumentelor istorice, a statuilor sau cladirilor, constituie contraventii si se pedepsesc conform legii 554, din 18 decembrie 2003, cu amenda de la 5 la 25 de milioane de lei."
Comentează