În “Planet of the Humans”, care a fost lansat special pe 21 aprilie, în ajunul Zilei Pământului, Michael Moore atacă organizațiile pentru mediu, pe care le numește “ipocrite”.
Moore susține, în producția sa, că mașinile electrice și energia solară funcționează, de fapt, cu combustibili fosili și atacă personalitățile care promovează corporații ce folosesc tehnologii care au “neajunsuri”, în defavoarea unora care oferă soluții cu adevărat eficiente în combaterea crizei climatice.
Jeff Gibbs, scenaristul și regizorul documentarului, sugerează în film că mai vinovată pentru declinul climatic decât dezvoltarea tehnologia ar fi creșterea demografică nestăvilită.
“Planet of the Humans” a provocat reacții virulente în tabăra cercetătorilor și în cea a activiștilor.
Josh Fox, realizatorul documentarului “Gasland” despre exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică și impactul acestei activități asupra mediului, a inițiat o petiție – semnată de mai mulți oameni de știință și activiști pentru mediu – prin care cere retragerea filmului, care ar fi “șocant de înșelător și de absurd” și ar profera minciuni despre energia regenerabilă.
Michael Mann, cercetător în domeniul mediului, unul dintre semnatarii petiției, susține că filmul “conține distorsiuni ale adevărului, jumătăți de adevăr și minciuni gogonate” și că realizatorii “aduc grave deservicii planetei și celor care luptă pentru salvarea ei”.
Site-ul Films for Action a scos documentarul din ofertă, pentru că ar fi “plin de informații false”, apoi a revenit asupra deciziei, “pentru a nu fi acuzați de cenzură”.
Versiunea gratuită de pe YouTube a avut peste 3 milioane de vizualizări.
Foto: Hepta