UPDATE: Cei doi alpiniști dispăruți în Munții Retezat au fost găsiți, după două zile de căutări, de un polițist aflat în timpul liber

20 martie 2017 17:17

Cei doi alpiniști dați dispăruți în Munții Retezat au fost găsiți luni. Aceștia au plecat sâmbătă dimineață pe traseu, iar seara, salvamontiștii au fost informați că aceștia nu s-au mai întors la cabană. Operațiunea de căutare a fost îngreunată de vremea nefavorabilă, iar cei doi au fost găsiți abia luni, de un polițist aflat în timpul liber. 

UPDATE 17:20:  Starea de sănătate a celor doi alpiniști, dați dispăruți în Munții Retezat încă de sâmbătă, este relativ bună, a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Hunedoara, Nicolae Răducu, pentru Agerpres.ro.

„Cei doi turiști sunt în viață. Vor fi coborâți în orașul Hațeg. Acțiunile de căutare ale jandarmilor montani și ale salvamontiștilor vor înceta”, a declarat Răducu.

Alpiniștii au povestit că au mers încontinuu de sâmbătă, când au fost surprinși de viscol în zona vârfului Bucura (2.433m). Cei doi bărbați au coborât spre refugiul de la Lacul Bucura. Nu au reușit însă să-l găsesacă și s-au rătăcit din cauza ninsorii și a ceții dense.

„Cei doi au spus că vremea nefavorabilă i-a prins pe creastă. Nu mai vedeau la un metru și jumătate în față. Au început să coboare, dar au greșit traseul. Au încercat să găsească refugiul de la Bucura, dar nu au dat de el. Ulterior, au coborât continuu și au ajuns până aproape de lacul de acumulare Gura Apelor”, a arătat reprezentantul Jandarmeriei Hunedoara.

Cei doi bărați au avut șansa de a fi găsiți de un polițist, pe drumul care face legătura între Poiana Pelegii, cabana Rotunda și barajul Gura Apelor, în apropierea lacului de acumulare. Polițistul era în concediu și se afla în zona lacului de acumulare cu mașina. După ce i-a văzut pe doi alpiniști, polițistul a sunat la 112, spunând că i-a găsit pe bărbații dați dispăruți. Le-a oferit hrană şi apă şi i-a transportat la sediul Poliţiei Oraşului Haţeg, de unde au fost preluaţi de un grup de prieteni.

Polițistul care i-a găsit pe cei doi alpiniști rătăciți era în concediu de odihnă


UPDATE 14:45: Cei doi alpiniști din Craiova, care au dispărut în Munții Retezat, au fost găsiți în apropierea barajului de la Gura Apei, situat la intrare în Parcul Național Retezat. Cele trei echipe de salvamontiști îi vor duce pe cei doi bărbați până la cel mai apropiat punct salvamont de unde vor fi preluați de o ambulanță.

UPDATE 20 martie, ora 10:04: Nu mai puțin de 24 de salvamontiști și nouă jandarmi au reluat căutările, luni, în Munții Retezat pentru găsirea celor doi alpiniști care au fost dați dispăruți. Operațiunea este îngreunată din cauza viscolului și a ceții care diminunează vizibilitatea. Salvamontiștii au ajuns și la Pereții Bucurei, zona în care ar fi dispărut oamenii, însă nici urmă de ei.


Cei doi alpiniști, din Craiova, au plecat într-o expediție în Munții Retezat. Au pornit sâmbătă dimineață de la Cabana Gențiana spre Vârful Bucura și ar fi trebuit să se întoarcă seara. La ora 23:00 salvamontiștii au fost anunțați că aceștia au dispărut. O echipă formată din șapte salvamontiști a plecat în căutarea celor doi, însă abia a doua zi dimineață, din cauza viscolului, care a împiedicat începerea căutărilor. Operațiunea a fost ulterior oprită, din cauza vremii nefavorabile.

Conform unui comunicat al Jandarmeriei, s-a cerut şi sprijinul MAI pentru o acţiune de căutare aeriană, însă aceasta, cel puţin până astăzi la ora 15.00, a fost imposibilă, tot din cauza viscolului din Masivul Retezat.

Potrivit lui Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara, alpiniștii au experiență, au mai fost pe munte, aveau echipament tehnic, însă cel mai probabil au fost surprinși de vremea nefavorabilă. Alpiniștii au 30, respectiv 40 de ani.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro