„Nu accept salariul, nu voi lua niciun dolar. Nu e important pentru mine”, a declarat Trump, potrivit CBS News. Salariul anual acordat președintelui SUA este de 395.000 de dolari, conform paywizard.org.

Anul trecut, Donald Trump a raportat un venit ce depășește 557 de milioane de dolari. Publicația Forbes estimează averea actuală a republicanului la circa 3,7 miliarde de dolari, cu 800 de milioane de dolari mai mică decât în 2015.

Dacă împărțin salariul de 395.000 de dolari al președintelui SUA la venitul mediu brut din Statele Unite (48.098 dolari anual în 2015), aflăm că Donald Trump ar câștiga, practic, de 7,6 ori mai mult decât câștigă în medie un american.

De ce Donald Trump refuză salariul de președinte

O primă explicație pentru acest gest ar putea fi o abilă mișcare de imagine, care nu îi periclitează în nici un fel stilul de viață și confortul de zi cu zi.

Salariul lui Donald Trump pentru patru ani de mandat ar fi de 1.580.000 de dolari, iar averea de 3,7 miliarde de dolari este, practic, de 2.341 de ori mai mare decât ar câștiga în funcția de președinte al SUA.

Donald Trump ar cheltui în două săptămâni banii pentru un an

Donald Trump nu se zgârcește deloc. În 1990, într-una din perioadele în care s-a aflat în pragul falimentului, creditorii săi i-au impus cheltuirea unei sume mexime de 450.000 de dolari pe lună, timp de un an.

EXPERIMENT Libertatea: Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august. Factura a explodat
Recomandări
EXPERIMENT Libertatea: Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august. Factura a explodat

La acea dată, venitul mediu în SUA era de aproximativ 21.000 de dolari pe an, iar Donald Trump a acuzat măsurile drastice luate de creditori în cazul său, cu toate că magnatul avea voie să cheltuiască o sumă de 21 de ori mai mare decât venitul mediu brut din America.

Dacă păstrăm proporțiile, suma de 450.000 de dolari în 1990 s-ar transforma în peste un milion de dolari în prezent, iar lui Donald Trump nu i-ar ajunge nici măcar pentru două săptămâni salariul pentru un an de președinte al SUA.

Conform unui articol publicat în New York Times în 1990, Donald Trump s-a declarat siderat de măsurile luate împotriva sa, deoarece doar personalul avionului său costa 246.000 de dolari pe lună, iar personalul iahtului său îl făcea să scoată din buzunar 841.000 de dolari lunar.

În aceste condiții, ce ar putea să facă Donald Trump cu un salariu lunar de 32.916 dolari? Un posibil răspuns ar fi: un exercițiu de imagine, pentru a mai liniști spiritele în Statele Unite.

Citește și: