Vineri, 5 ianuarie 2018. Era ajun de Bobotează, zi în care tinerii de pe Valea Bârgăului merg pe la casele din sat, cu ultima colindă. Dorel M. avea 16 ani și jumătate şi ”colindase” deja întreaga zi, însoțindu-l pe preotul care mergea ”cu Crucea” prin gospodăriile din Tureac.

Cei vizitaţi de ei se simţeau datori să-l cinstească pe preot, şi nimeni nu s-a mirat când a văzut că adolescentul bea, cot la cot cu ei. În jurul orei 17:00, când a ajuns acasă, Dorel era deja pus pe chef. Părinţii lipseau, așa că a chemat trei prieteni și a continuat să bea cu ei.

Tatăl său i-a atras atenția ”să nu mai conducă, pentru că ar putea călca un om”

Era deja ameţit bine când a început să caute prin casă cheile mașinii pe care tatăl lui o ţinea în garaj. Nu avea carnet, dar știa să şofeze şi mai plecase cu autoutilitara pe uliţele satului.

Tatăl a declarat la proces că i-a atras atenția ”să nu mai conducă, pentru că ar putea călca un om”. Dar n-a ascuns cheile de el, aşa că în acea seară, după ce le-a găsit, Dorel s-a urcat la volan şi a pornit motorul. Prietenii au intervenit și l-au dat jos din maşină, încercând să-l convingă să nu conducă în starea în care era.

Dar, după ce ei au plecat la casele lor, Dorel a ieşit cu autoutilitara pe ulițele satului. A mers câteva sute de metri spre DN 17, iar de acolo a virat spre Vatra Dornei. Era în jurul orei 20:00. Pe marginea străzii din Tureac şi din satul vecin, Mureșenii Bârgăului, se aflau grupuri de copii care mergeau la colindat.

Nu a frânat nici înainte, nici după impact

Dorel condusese 2 kilometri şi era încă în Tureac, atunci când le-a lovit cu autoutilitara pe Floarea S. (36 de ani) şi Larisa B. (16 ani) care se întorceau de la o casă de rugăciuni.

Inculpatul a virat brusc dreapta și a intrat cu partea din față a autoutilitarei în cele două persoane, fără a frâna anterior impactului, nici după aceea.

Motivarea SP 27/F/2020 a Tribunalului Bistriţa Năsăud:

Ambele victime au fost proiectate în șanțul și pe podețul de la marginea şoselei. Fata de 16 ani a murit, câteva ore mai târziu, la spital. Iar femeia de 36 de ani care o însoţea a suferit o luxație coxo-femurală.

La 16 ani, Dorel s-a urcat băut la volan și a intrat în plin în tot ce i-a ieșit în cale. Două fete au murit, alte 9 persoane au fost rănite. Ce au decis judecătorii după doi ani
O tânără de 16 ani a murit câteva ore mai târziu, la spital, în urma accidentului

Dorel a condus mai departe, spre satul învecinat şi, după ce a intrat în Mureșenii-Bârgăului, s-a îndreptat cu maşina spre Alexandra B. (16 ani), care mergea pe marginea drumului. Fata a sesizat la timp pericolul şi s-a ferit, aruncându-se în șanțul de la marginea drumului.

A intrat în plin într-un grup de copii

Şoferul şi-a continuat traseul, conducând ”autoutilitara spre grupuri de pietoni alcătuite majoritar din copii care circulau pe marginea drumului”, se arată în motivarea instanţei. Liviu P. mergea la colindat împreună cu frații lui mai mici, de 9 ani și 11 ani. A fost lovit de maşină în umărul drept. Ceilalţi copii, din fericire, n-au păţit nimic.

Inculpatul a continuat să conducă și la km. 93+400 metri a intrat în plin într-un grup de copii.

Motivarea SP 27/F/2020 a Tribunalului Bistriţa Năsăud:

Gabriela O. (10 ani) a fost lovită la cap şi în zona abdomenului. Fata era împreună cu fratele ei, care a sărit într-o parte, ferindu-se. Larisa T. a fost accidentată uşor, iar Georgiana T. (11 ani) a suferit un traumatism la cap. În urma loviturii, Andreea T. (11 ani) a ajuns la spital cu şoc hemoragic, ruptură de ficat şi de rinichi. Lângă Andreea se afla şi sora ei mai mică, Gabriela T. (6 ani), care a fost şi ea lovită ușor.

5 Km și 400 de metri este distanţa pe care Dorel M. a condus autoutilitara, omorând două adolescente şi rănind alte nouă persoane.

Nici de data aceasta, Dorel n-a oprit. A mers mai departe, iar în apropierea bisericii din sat a lovit-o pe Cristina R. (14 ani), proiectând-o în şantul de la marginea drumului. Fata a suferit un traumatism cranio-cerebral grav şi a murit, opt zile mai târziu.

Dorel a continuat să conducă până la ieșirea din Mureșenii-Bârgăului, unde autoutilitara s-a oprit.

La 16 ani, Dorel s-a urcat băut la volan și a intrat în plin în tot ce i-a ieșit în cale. Două fete au murit, alte 9 persoane au fost rănite. Ce au decis judecătorii după doi ani
Autoutilitara cu care adolescentul a intrat în cele 11 victime

A condus autovehiculul fără a frâna, fără a încălca axul drumului, după accidentarea persoanelor revenind pe banda de mers și deplasându-se drept, fără șerpuiri, așa cum au declarat martorii.

Motivarea SP 27/F/2020 a Tribunalului Bistriţa Năsăud:

În sala de judecată, şoferul a încercat să se victimizeze

Tânărul a fost imobilizat de localnici, până la venirea poliţiei. Avea o alcoolemie de 2,50 g°/oo alcool pur în sânge, iar avocatul lui a încercat să folosească asta în proces, ca circumstanţă atenuantă, spunând că ”inculpatul minor, de 16 ani, cu o constituție fragilă (înalt și slab) a fost afectat maximal de consumul de alcool, ingerat ocazional”.

Procurorii l-au trimis în judecată pentru omor calificat, tentativă de omor calificat, conducere a unui vehicul fără permis şi sub influența alcoolului. Procesul a durat 2 ani și jumătate, timp în care Dorel M. s-a aflat în arest preventiv.

La proces, el ”a recunoscut că și-a dat seama de faptul că era băut și că va conduce «mai rău», dar a crezut că se va descurca”. Şi chiar a reuşit asta, concluzionează instanţa, invocând declaraţiile martorilor care au precizat că maşina se deplasa ”drept, fără șerpuiri”. Asta se vede și din imaginile surprinse de o cameră de supraveghere video a unui magazin din zonă.

Inculpatul a acționat cu intenție indirectă în ceea ce privește infracțiunile îndreptate împotriva vieților celor 11 victime

Motivarea SP 27/F/2020 a Tribunalului Bistriţa Năsăud:

Raportul psihiatric: Avea discernământ

Ce l-a motivat pe adolescent să iasă pe şosea şi să pornească într-o vânătoare de oameni cu maşina? Raportul de expertiză psihiatrică arată că el avea discernământul păstrat la data comiterii faptelor.

Dorel M. nu a vrut să ofere o explicaţie pentru ce a făcut, nici măcar instanţei. În sala de judecată, el a susținut că nu a fost conștient de cele petrecute, adăugând că el nu e un pericol pentru societate și că a fost agresat de către persoanele aflate la locul faptei.

Conform motivării instanţei, el a încercat să se victimizeze, ”conduită adoptată de altfel și de părțile responsabile civilmente”, adică de părinţii lui.

La 16 ani şi jumătate, Dorel absolvise doar şapte clase. Din 2017, n-a mai mers deloc la şcoală, iar avocatul lui a spus în proces, încercând să-l apere, că avea ”intelectul limitat (care a rămas repetent de mai multe ori, iar apoi a abandonat școala)”.

În primă instanță, Tribunalul Bistriţa Năsăud a decis să aplice măsura educativă a internării lui Dorel M. într-un centru de detenție pe o perioadă de 14 ani. Fiind minor la data comiterii faptelor, pedeapsa e aproape de limita maximă (15 ani) ce îi putea fi aplicată.

M. şi părinţii lui au fost obligaţi de tribunal să le platească familiilor victimelor daune morale în valoare totală de 1.685.000 de euro. Decizia a fost atacată de inculpat, dar şi de familiile victimelor.

Pe 16 iulie, Curtea de Apel Cluj a decis că nu inculpatul sau părinţii lui vor plăti despăgubirile, ci Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Iar cuantumul daunelor morale a fost redus la 661.000 de euro.

Curtea de Apel Cluj a menţinut pedeapsa ce i-a fost aplicată lui Dorel M. Decizia este definitivă.

Nici după 2 ani de la tragedie nu există trotuare

În ianuarie 2018, a doua zi după tragicul eveniment, peste 200 de localnici din comuna Tiha Bârgăului au organizat un protest, cerând autorităţilor să le facă trotuare. Toţi copiii loviţi de maşina lui M. mergeau pe marginea şoselei, neavând o altă variantă. ”Vrem trotuare, nu să ne omoare”, era scris pe pancartele copiilor veniţi la protest.

S-au amenajat atunci 500 metri de trotuar în Mureşenii Bârgăului, dar la scurt timp, lucrările au fost sistate, pentru că, au explicat reprezentanţii primăriei, nu erau introduse reţelele de apă şi de canalizare.

Abia în mai anul acesta, primaria comunei Tiha Bârgăului a anunţat că au reînceput lucrările la trotuarele de pe marginea DN 17, în Tureac şi Mureşenii Bârgăului. Însă trotuarele vor fi doar pe câte un singur sens de mers al drumului.

foto: Pixabay

Citeşte şi:

Nou record de cazuri COVID în România: 799 de persoane infectate au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Crește iar numărul pacienților de la Terapie Intensivă

La o lună după ce a fost incendiată de un criminal, fata de 17 ani din Mehedinți a făcut 5 transplanturi de piele. Medic: “I-au crescut șansele de supraviețuire”

Florin Cîțu, noua ”Prima Casă” și vechile metehne

Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan divorțează după 13 ani. Primele declarații
PARTENERI - GSP.RO
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan divorțează după 13 ani. Primele declarații
BOMBĂ! De ce nu l-a grațiat Băsescu pe Gică Popescu! S-a aflat ADEVĂRUL
Playtech.ro
BOMBĂ! De ce nu l-a grațiat Băsescu pe Gică Popescu! S-a aflat ADEVĂRUL
Detaliul care a dus la prinderea criminalilor lui Mihai, șoferul român de TIR ucis cu sabia într-o parcare din Franța
Observatornews.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalilor lui Mihai, șoferul român de TIR ucis cu sabia într-o parcare din Franța
Horoscop 18 iunie 2021. Leii acordă mai multă atenție părții frumoase a vieții, relaxării și deplasărilor
HOROSCOP
Horoscop 18 iunie 2021. Leii acordă mai multă atenție părții frumoase a vieții, relaxării și deplasărilor
Acuzații fără precedent. Maradona a fost omorât. Cine sunt persoanele acuzate
Știrileprotv.ro
Acuzații fără precedent. Maradona a fost omorât. Cine sunt persoanele acuzate
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Telekomsport
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)