„Gripa ucigasa” incepe sa-si faca de cap si in Romania. Dupa ce miercuri a fost confirmat primul pacient suferind de Sindromul Respirator Acut Sever (SRAS), ieri alte doua persoane au fost spitalizate, suspecte de acelasi diagnostic.
Cursa de Beijing care a ajuns in Romania in data de 17 martie pare sa fi fost „cu ghinion” pentru mai multi pasageri. Dupa bucuresteanca de 34 de ani careia medicii de la Institutul Matei Blas din Bucuresti i-au pus diagnosticul SRAS, alti doi barbati care s-au intors in Romania cu aceeasi cursa au fost internati in spitalele de profil din Targu Mures si Cluj-Napoca.
Conform declaratiei dr. Clara Branzoniuc, seful Directiei de Sanatate Publica Mures, pacientul, in varsta de 38 de ani, care a fost internat cu diagnosticul „viroza respiratorie cu pneumonie atipica in remisie”, a declarat ca a avut febra inca de cand se afla in China, dar si-a administrat singur tratament. In prezent, el se afla internat intr-o sectie izolata, iar membrii familiei care au intrat in contact cu el vor fi monitorizati din punct de vedere epidemiologic.
Al doilea caz este cel al unui barbat in varsta de 52 de ani, care a fost internat si izolat miercuri seara in Clinica de Boli Infectioase din Cluj-Napoca. Si el a inceput sa se simta rau dupa o calatorie facuta in China. La internare, conform medicilor clujeni citati de Mediafax, el prezenta tuse seaca, frisoane si mialgii. Reprezentantii DSP Cluj au declarat ca, deocamdata, in acest caz nu sunt intrunite toate criteriile pentru a putea stabili diagnosticul SRAS, dar pentru evitarea oricaror riscuri de extindere a numarului de imbolnaviri s-a decis izolarea pacientului.
„Cazul de la Targu Mures este confirmat ca fiind sindromul respirator acut sever insa in ceea ce priveste pacientul de la Cluj-Napoca nu s-a stabilit inca exact acest lucru. Probele biologice recoltate de la acest pacient vor fi analizate in scurt timp. Ambii pacienti sunt in stare stabila. Ei s-au intors in Romania cu aceeasi cursa cu care a calatorit si pacienta internata la noi in spital si confirmata cu diagnosticul SRAS. Vreau pe aceasta cale sa fac un apel catre toti cei care s-au aflat in avionul respectiv, sa fie atenti la eventualele simptome de boala si sa se prezinte de urgenta la Institutul Matei Bals, daca sunt din Bucuresti sau la cel mai apropiat spital sau sectie de boli infectioase daca sunt din alte orase. Daca se adreseaza medicilor din timp, se evita riscul extinderii numarului de cazuri, deoarece putem supraveghea persoanele cu care au intrat in contact”, ne-a declarat directorul Institutului Matei Bals din Bucuresti, dr. Adrian Streinu Cercel. Bucuresteanca in varsta de 34 de ani internata marti seara, primul caz de SRAS din Romania, a avut o evolutie foarte buna si urma sa fie externata ieri dupa-amiaza.
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, in lume, s-au inregistrat pana acum peste 260 de cazuri de pneumonie atipica, numarul persoanelor decedate fiind de noua.