MAE a comunicat numerele la care pot suna cetățenii români:

  • Telefonul mobil de urgenta al sectiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles: +32(0)2 344 0854
  • De asemenea, romanii aflati in Belgia si rudele acestora pot suna la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Belgiei: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658

ATENTATELE DE LA BRUXELLES ÎN 46 DE IMAGINI CUTREMURĂTOARE

SUMAR EXPLOZII BRUXELLES

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou

 

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR – LIVE UPDATE EXPLOZII BRUXELLES

23 martie/UPDATE 23.15: Najim Laachraoiui a fost identificat ca al doilea terorist kamikaze. El a murit după ce s-a detonat pe aeroportul Zaventem, scrie Le Monde, care citează surse din cadrul poliției belgiene. Inițial, s-a crezut că Najim a scăpat și a fost dat în urmărire. Miercuri seară, însă, poliția belgiană l-a identificat ca al doilea terorist kamikaze de la aeroport.

23 martie/UPDATE 21.40: Numărul răniților a crescut la 300, a anunțat ministrul Sănătății din Belgia. Dintre aceștia 61 sunt în stare gravă, internați la terapie intensivă.

23 martie/UPDATE 20.30: Aeroprotul Zaventem, prima țintă a atacurilor teroriste de marți, va rămâne închis până vineri inclusiv, au anunțat autoritățile belgiene. Inițial, aeroportul trebuia să rămână închis până joi.

23 martie/UPDATE 20.00: Unul dintre cei terorişti din Bruxelles a fost arestat, anul trecut, în Turcia şi extrădat apoi în Belgia, a dezvăluit preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

23 martie/UPDATE 14.40: Autoritățile belgiene au găsit, în timpul unui raid în suburbia Schaerbeek 15 kilograme de exploziv. Nivelul de alertă teroristă rămâne la 4, maximul posibil

Mircea Geoană a anunțat că va ajuta, omenește, familia cumnatului urmărit general Ionuț Costea, condamnat pentru corupție. Cine ajută însă familiile românilor plecați să muncească, nu ca să fugă de închisoare?
Recomandări
Mircea Geoană a anunțat că va ajuta, omenește, familia cumnatului urmărit general Ionuț Costea, condamnat pentru corupție. Cine ajută însă familiile românilor plecați să muncească, nu ca să fugă de închisoare?

23 martie/UPDATE 13.30: Mii de oameni s-au adunat la Bruxelles, în faţa Palatului Bourse, pentru a ţine un moment de reculegere pentru cei ucişi în atentatele de la aeroportul Zaventem şi de la metroul din capitala Belgiei. Minutul de tăcere a fost surprins și la aeroportul Zaventem.

 

23 martie/UPDATE 13.24:  Informația conform căreia Najim Laachraoiui a fost prins nu a fost confirmată, din păcate. Deși presa belgiană anunțase în această dimineață că suspectul a fost prins în timpul unui raid la marginea orașului, se pare că Laachraoiui este încă în libertate. Se pare că ar fi vorba despre un alt suspect în acest caz.

23 martie/UPDATE 13.10:  Aeroportul din Bruxelles rămâne închis până mâine, 24 martie, în urma atacurilor sângeroase

23 martie/UPDATE 12.17: Procurorul de stat german a confirmat arestarea a trei bărbăți suspectați de terorism care se deplasau cu o mașină înmatriculată în Belgia. Aceștia au fost reținuți în Munchen.

23 martie/UPDATE 12.00: Belgianul Najim Laachraoiui, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat miercuri într-o suburbiei a orașului Bruxelles, unde și copilărise. Acesta a fost prins în viață. Laachraoiui se afla în atenția autorităților încă de anul trecut de când s-a întors din Siria, fiind suspectat că ar fi chiar un comandat al grupării jihadiste Stat Islamic. Tânărul se pare că ar fi chiar cel care a creat dispozitivele explozive ce au fost folosite în masacrul din noimebrie anul trecut din Paris, soldat cu 130 de morți.

REPORTAJ. „Turcul pleacă în Europa, se bucură de democrație, dar spune că e mai bine dincolo”. Al doilea tur de alegeri, prin ochii „micului Istanbul” din București
Recomandări
REPORTAJ. „Turcul pleacă în Europa, se bucură de democrație, dar spune că e mai bine dincolo”. Al doilea tur de alegeri, prin ochii „micului Istanbul” din București

23 martie/UPDATE 10.00: Presa belgiană susține că cei doi atacatori sinucigași care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem din Bruxelles sunt doi frați, Khalid și Ibrahim el-Bakraoui. Frații se aflau, de asemenea, în atenția autorităților, fiind suspectați că închiriau locuințe în care se ascundeau teroriștii implicați în atacurile de la Paris, din 13 noiembrie, anul trecut.

frati

23 martie/UPDATE 9.30: Autoritățile belgiene susțin că atacurile din Paris ar putea să aibă legături cu cele din Bruxelles. Belgianul Najim Laachraoiui, în vârstă de 24 de ani, se află în atenția autorităților încă de anul trecut de când s-a întors din Siria, fiind suspectat că ar fi chiar un comandat al grupării jihadiste Stat Islamic, și se pare că e suspect în atacurile din Bruxelles.

23 martie/UPDATE 7.30: Cel mai nou bilanț al explozilor din Bruxelles indică 34 de morți și peste 250 de răniți, printre aceștia aflându-se și patru cetățeni români.

UPDATE 23.30: Opt francezi au fost răniți marți în atentatele de la Bruxelles, dintre care trei grav, potrivit unui bilanț provizoriu al Ministerului francez al Afacerilor Externe. „Acest bilanț este foarte evolutiv și s-ar putea schimba peste noapte”, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului.

UPDATE 22.40 Un alt român a fost rănit în atentatele din Bruxelles, numărul românilor ajungând acum la patru.  „A fost identificat un al patrulea cetăţean român rănit.  Acesta este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei.„, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

UPDATE 21.30 Philippe, regele belgienilor, a estimat că 22 martie „nu va mai fi niciodată o zi ca toate celelalte” în Belgia după atacurile „lașe și odioase” care au însângerat marți Bruxellesul, într-un scurt discurs solemn la televiziunea belgiană. „Mathilde (soția sa n.r.) și cu mine împărtășim durerea voastră care ați pierdut o rudă sau ați fost răniți în atentatele lașe și odioase de astăzi”, a declarat suveranul în acest mesaj către națiune.

UPDATE 20.58 Turnul Eiffel din Paris a fost iluminat în culorile drapelului belgian, în semn de solidaritate cu țara care a fost zguduită astăzi de mai multe explozii soldate cu zeci de morți și sute de răniți.

La fel s-a întâmplat și cu alte clădiri emblematice din Europa.

UPDATE 20.25 Poliția belgiană a descoperit un steag al Statului Islamic și o bombă într-una dintre  casele percheziţionate în districtul Schaebeek. Un raid antiterorist are loc în acest cartier. Premierul belgian Charles Michel a confirmat că raidurile forţelor de intervenţie din Bruxelles au legătură cu atentatele din această dimineaţă.

UPDATE 20.05: Trei români au fost răniți în atentatele din Bruxelles, a anunțat MAE. Doi dintre aceștia se află în spital, iar unul a fost deja externat.

Unul dintre românii răniți este Claudiu Rusu, care se afla pe aeroport în momentul exploziei.
11215514_937726222971990_8017511653329896798_n

Cristina Călințaru, director economic al Autorității Navale Române, a fost și ea rănită în urma atacurilor din capitala Belgiei. Ea a fost rănită la picior și a fost transportată la spital.

12899650_10206070532344746_2075717627_n

UPDATE 19.40 Autoritățile belgiene efectuează raiduri antitero în Schaerbeek, o suburbie a Bruxelles-ului, potrivit presei.

UPDATE 18.40 Presa belgiană scrie că autoritățile caută în prezent doi suspecți: unul a fost reușit să scape din atentatele de la aeroport, iar al doilea a fost văzut fugind de la stația de metrou Maelbeek. În același timp, directorul aeroportului a confirmat că o a treia bombă a fost găsită pe aeroport și că a fost detonată de o echipă de geniști. Astfel, se confirmă informațiile apărute anterior în presă.

UPDATE 17.55 Bilanțul răniților a ajuns la peste 230, potrivit presei belgiene. 106 oameni au fost răniți în atacurile de la aeroport, iar 130 în explozia de la stația de metrou Maelbeek.

UPDATE 17.50 Au apărut imagini noi de la atentatele de pe aeroportul din Bruxelles. Camerele de supraveghere au suprins momentul deflagrației de la terminalul plecări.

UPDATE 17.30 Un oficial american  declarat că bombele folosite în Bruxelles au fost unele elaborate. Anchetatorii urmează să stabilească dacă acestea sunt asemănătoare cu cele folosite în atacurile din Paris.

UPDATE 17.00 Presa belgiană a publicat o fotografie cu suspecții în cazul atentatelor de pe aeroportul din Bruxelles. Totodată, Belgia a decretat trei zile de doliu național în urma atentalor.

UPDATE 15.50: Pompierii belgieni au anunțat că 14 oameni au fost uciși și 92 răniți, în urma atacurilor cu bombă de pe aeroportul din Bruxelles, iar primarul orașului susține că în urma bombei de la metrou și-au pierdut viața 20 de oameni, iar 106 au fost răniți, 17 fiind în stare gravă. Astfel, numărul răniților a ajuns la 198.

 

CRONOLOGIE – ATENTATE BRUXELLES

 

UPDATE 15.37  Autoritățile din Bruxelles au reținut doi suspecți

UPDATE 15.30 Alertă cu bombă la spitalul Saind-Pierre din Bruxelles, relatează The Guardian. Autoritățile verifică acum spitalul, însă nu a fost făcută încă nicio evacuare. Totodată, o centrală nucleară belgiană din apropierea graniței cu Germania a fost evacuată, însă nu au fost precizate motivele care au stat la baza evacuării.

UPDATE 15.05 O centură explozivă, care ar fi aparținut unui al treilea terorist, a fost găsită pe aeroportul din Bruxelles, potrivit unei televiziuni belgiene. Centura a fost distrusă de autoritățile belgiene într-o explozie controlată.

UPDATE 14.33: Numărul morților a ajuns la 34. 14 oameni au murit în exploziile de la aeroport și 20 la metrou. Ministrul belgian al sănătății a anunțat că 14 oameni au murit și 81 au fost răniți în urma exploziilor de la aeroport. Totodată, 20 de oameni au murit și 55 au fost răniți în urma exploziei de la stația de metro Maelbeek.

UPDATE 14.27: ISIS a revendicat atentatele din Bruxelles

UPDATE 13.37: Cel mai nou bilanț oficial provizoriu al exploziilor din Bruxelles anunță 26 de morți și 136 răniți.

UPDATE 13.05 Încă o explozie a fost auzită în Bruxelles, însă presa belgiană scrie că cel mai probabil a fost o explozie controlată a unui pachet suspect.

UPDATE 12.47: Numărul morților a ajuns la 28. Potrivit oficialilor belgieni, 15 oameni au fost uciși în explozia de la stația de metrou Maalbeek. În același timp, premierul Belgiei a confirmat că atacul de la aeroport a fost comis de un kamilkaze. Totodată, Charles Michel a făcut apel la calm și solidaritate.

UPDATE 12.35:  Premierul Dacian Cioloş a anunţat că a avut discuţii atât cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cât şi cu ambasadorul Gheorghe Tinca şi s-a asigurat că nu există cetăţeni români între victimele atentatelor din Bruxelles.

UPDATE 12.30:  Europa sub teroare! Ministru de interne francez a declarat că 1.600 de polițiști au fost mobilizați la granițe și în transportul public. De asemenea, poliția din Marea Britanie s-a mobilizat în locații cheie din orașe, în urma exploziilor din Bruxelles.

UPDATE 12.10:  Numărul morților a ajuns la 21, potrivit AFP.

UPDATE 11.37:  Nici un tren nu mai circulă spre Bruxelles. De asemenea, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele si metroul nu mai circula marti în Bruxelles după seria de explozii de la aeroportul Zaventem și din cele două stații de metrou

UPDATE 11.16: Universitatea din Bruxelles a fost evacuată de teama unor noi atacuri

UPDATE 11.02: Cătălin Ivan, europarlamentar: atacatorii de la metrou au fost reținuți

UPDATE 10.55: Majoritatea în urma exploziilor care au avut loc la Bruxelles vor fi transportați la spitalul Saint Luc, unde lucrează foarte mulți medici și asistente de naționalitate română

UPDATE 10.50: Numărul morților a ajuns la 13. 35 de persoane sunt rănite.

UPDATE 10.36: O explozie au avut loc la stația de metrou Schuman din Belgia. Oamenii sunt evacuați din trenuri. Potrivit presei belgiene, atacurile au legătură cu arestarea lui Saleh Abdeslam, implicat în atacurile teroriste din noiembrie, anul trecut, din Paris.

bruxelles metrou

UPDATE 10.30: 10 morți și 30 de răniți, în urma explozilor din Bruxelles, potrivit unei surse de la un spital din capitala Belgiei. Sky News anunță că ar fi vorba de o serie de atacuri cu bombe aparent coordonate. 

UPDATE 10.24:  O altă explozie se pare că ar fi avut loc la o stație de metrou Schuman de lângă sediul UE din Bruxelles.

UPDATE 10.20: Autoritățile se tem și de alte atacuri. Metroul din Bruxelles este în curs de evacuare și urmează să fie închis. Totodată, toate drumurile care duc la aeroport au fost închise. Nivelul de alertă a fost ridicat la maximum.

UPDATE  10.16: În ciuda bilanțului anunțat, un reprezentant al poliției federale belgiene, citat de agenția Belga, a declarat că bilanțul exploziilor este deocamdată de un mort și mai mulți răniți.

UPDATE 10.03: Agenția de presă Belga, care citează martori, spune că în timpul împușcăturilor se auzeau strigăte în limba arabă.

UPDATE 9.55: Aeroportul din Bruxelles a fost închis. Cursa Tarom spre Bruxelles care a decolat la 07.30 din București a fost redirecționată către Amsterdam.

UPDATE 09.40: Potrivit presei belgiene, numărul morților a ajuns la 11, iar cel puțin 25 de persoane au fost rănite.

Autoritățile belgiene nu exclud varianta unui nou atac terorist. Toate zborurile au fost anulate, cât și traficul feroviar către acest aeroport. Potrivit Sky News, deflagrațiile au avut loc în salonul de plecări, lângă ghișeul companiei American Airlines, iar potrivit martorilor cel puțin 10 persoane au fost rănite.

O parte din plafonul aeroportului s-a prăbușit, potrivit fiicei lui Mircea Rednic, Luana, care se află pe aeroport. Prima bombă a avut loc lângă o farmacie, iar după cele două explozii s-au auzit și focuri de armă. „Am văzut morți pe jos. Au venit multe ambulanțe și pompieri. Mulți oameni au leșinat. „Ambele bombe au fost la plecări și înainte de controlul de securitate. M-a luat un domn, m-a tras de mână, m-a bagat în biroul lui și ne-am pus sub masa cu toți și am așteptat să mai vedem ce se întâmpă. Căzuse tavanul, era praf, fum, nu mai știu ce a fost. Am luat-o la fugă, m-a prins domnul și dupa vreo 15 minute s-a evacuat tot aeroportul. Acum suntem pe pistă. Nu am aflat nimic. S-au mai auzit focuri de arme. Eram disperată sa ies mai repede”,  a declarat Luana pentru Digi 24.

Incidentul survine la doar două zile după ce teroristul Saleh Abdeslam, căutat pentru implicarea în atentatele de la Paris, a fost arestat la Bruxelles, într-o operațiune comună a forțelor belgiene și franceze, fapt pentru care în Belgia era ridicată alertă teroristă. Suspectul-cheie în atacurile de la Paris, din noiembrie, Saleh le-a spus anchetatorilor că plănuia să „reînceapă ceva” de la Bruxelles, a declarat duminică ministrul belgian de Externe Didier Reynders.

bruxelles

 

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Vladimir Putin, mesaj clar pentru Erdogan în miez de noapte! Ce i-a transmis liderul rus
Playtech.ro
Vladimir Putin, mesaj clar pentru Erdogan în miez de noapte! Ce i-a transmis liderul rus
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Viva.ro
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
TVMANIA.RO
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
FANATIK.RO
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Știrileprotv.ro
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Observatornews.ro
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Unica.ro
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală