Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Două tone de carne în putrefacţie, găsite de inspectorii DSV într-un abator din Codlea

Două tone de carne în putrefacţie, găsite de inspectorii DSV într-un abator din Codlea

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov au găsit marí dimineaţă o situaţie de nedescris la un abator părăsit din Codlea.

De Clara Vacaru, Iulian Cuibar,

Aproximativ 40 de saci de deşeuri animale (2 tone) care zăceau de luni bune în interiorul clădirii au provocat un miros insuportabil, iar în jurul acestora se aflau o mulţime de muşte moarte, ca într-o scenă de film horror.

Începutul acestei situaţii a fost în luna decembrie a anului trecut, când Viorel Duicu, un localnic care este proprietarul abatorul a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean turc. Înţelegerea prevedea ca pe 28 aprilie codleanul să primească 20.000 de euro din cei 170.000 la cât se înţelesese cu cu cumpărătorul turc pentru vânzarea abatorului. Între timp, acesta din urmă ar fi trebuit să obţină toate autorizaţiile pentru activitatea pe care urma să o desfăşoare la Codlea, de sacrificare a ovinelor şi procesare a cărnii.

„Până la momentul acestei tranzacţii, unitatea nu desfăşura activitatea de procesare, ci doar de sacrificare a animalelor. Firma cetăţeanului turc a obţinut avizul pentru sacrificarea ovinelor, însă nu obişnuia să apeleze, aşa cum prevede legea, la medicul veterinar oficial din zonă, atunci când opera tăieri şi nici nu a plătit vreodată taxa pentru aceste operaţiuni. Nicăieri în lume nu tai un animal de capul tău. Legea îl obliga să realizeze aceste acţiuni cu aprobarea unui medic veterinar, care să se afle la faţa locului înainte, în timpul şi după sacrificare. A făcut acest lucru o singură dată, la o tăiere de probă”, explică dr. Dorin Enache, şeful DSVSA Braşov.

A pus lacătul pe uşă pentru a evita controlul

Societatea turcului, cu sediul în Constanţa, şi-a desfăşurat activitatea în primele luni ale anului, până când a intrat în vizorul autorităţilor. La un moment dat, Viorel Duicu a sesizat DSV-ul cu privire la faptul că în incita abatorului lucrurile nu se petrec tocmai după cum ar fi normal.

„Un muncitor care lucra la el şi căruia nu îi dădea nici să mănânce, venea la mine la masă şi mi-a spus că tăiase 70 de bivoli”, explică localnicul momentul în care a decis să anunţe neregulile.

Când inspectorii au ajuns la faţa locului, Cam Tarik pusese deja lacătul pe uşa unităţii, iar reprezentanţilor DSVSA nu le-a rămas decât să pună sigiliu sanitar-veterinar.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Ia-l de unde nu-i!

Contactat telefonic, cetăţeanul turc a răspuns în primă fază şi a explicat că nu poate ajunge în acea perioadă la punctul de lucru de la Codlea, însă a promis că va remedia neregulile. Din păcate, el nu a mai putut fi găsit nici de către inspectorii DSVSA Braşov, care au făcut adrese în acest sens şi la colegii lor din judeţul Constanţa, precum şi la Registrul Comerţului, dar nici de codleanul Viorel Duicu, care a rămas cu paguba.

I s-a „tăiat” curentul, carnea a intrat în putrefacţie

Cum la punctul de lucru de la Codlea, în ultimele luni nu s-au plătit nici facturile la utilităţi, la un moment dat acestea au fost sistate, iar fără energie electrică, nici frigiderele nu au mai funcţionat. A fost, practic, momentul în care produsele din carne au început să se degradeze serios, ajungând în starea mizerabilă în care au fost găsite ieri.

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit
Recomandări

”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit

 

Urmează o anchetă complexă

Văzându-se fără banii pe care ar fi trebuit să-i primească în urma tranzacţiei, dar şi observând că abatorul este lăsat de izbelişte, Viorel Duicu l-a acţionat în instanţă pe Cam Tarik. Mai mult, cum locuitorii din zonă s-au plâns tot mai mult de mirosul insuportabil, codleanul şi-a asumat răspunderea şi a deschis ieri abatorul, după ce inspectorii DSV au rupt sigiliul pe care îl puseseră în luna martie. Duicu a fost urmat în incintă de aceştia din urmă, care au constatat situaţia de fapt şi au anunţat Primăria, Prefectura şi celelalte instituţii abilitate. „Au fost înaintate adrese către aceste instituţii încă din momentul în care am fost sesizaţi, toată lumea cunoaşte situaţia, însă nu am fi putut intra fără acordul proprietarului. După ce am primit acceptul acestuia de a intra, am putut constata ce se afla înăuntru, respectiv 40 de saci de deşeuri de provenienţă animală. Din păcate, acestea erau în stare de putrefacţie, motiv pentru care nu se mai pot preleva probe AND, necesare pentru a vedea provenienţa deşeurilor”, a explicat dr. Irina Holerga, reprezentant al DSVSA Braşov aflat în control la abatorul din Codlea.

Deşeurile vor fi congelate şi evacuate de o societate autorizată

„Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua, cum se va soluţiona litigiul dintre cei doi, dar acestea sunt lucruri care nu ne privesc pe noi. Fiind o situaţie atât de complicată, ne-am gândit în primă fază să luăm măsurile urgente care se impuneau. Ne-a interesat faptul că atât timp cât s-a lucrat aici, nu s-au respectat normele sanitar-veterinare, că în prezent la faţa locului era o adevărată bombă biologică şi bineînţeles, curăţarea acesteia prin îndepărtarea deşeurilor”, a mai precizat dr. Dorin Enache, şeful DSVSA Braşov.

După ce a primit sesizarea DSV, Primăria Codlea va desemna o unitate „protan” autorizată în colectarea unor astfel de deşeuri, care vor fi în prealabil congelate, altfel fiind practic imposibilă scoaterea lor din clădire.

Close
Închide
  Close