”România este un stat suveran şi e de datoria noastră, a tuturor, să apărăm această suveranitate atâta vreme cât trăim. Spun asta fiindcă suveranitatea nu este atât o stare politică sau o stare economică, este o stare de spirit. Acest guvern are misiunea de a face performanţă economică, de a mări veniturile românilor şi de a creşte nivelul investiţiilor, păstrându-şi în tot acest timp suveranitatea, adică independenţa în gândire şi caracterul naţional al măsurilor luate. Guvernul României trebuie să guverneze în spirit european, dar în folosul poporului român, cu profund respect pentru valorile europene, în strânsă colaborare cu partenerii noştri occidentali şi cu adâncă recunoştinţă pentru bagajul de civilizaţie pe care l-am primit din partea marilor democraţii. Dar, aşa cum fac toate ţările avansate, lângă care visăm să ajungem, Guvernul României va guverna în primul rând în folosul românilor”, a spus Liviu Dragnea, în plen.
El a arătat că, în 2016, guvernarea PSD-ALDE a început implementarea celui mai ambiţios program de guvernare din ultimii 27 de ani, în ciuda „eforturilor” depuse de adversari de a-i împiedica, și a precizat că trebuie ca Guvernul să-şi facă un scop din investiţii, iar la finele acestui mandat, România trebuie să ajungă în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii europene.
„Investiţiile reprezintă o prioritate vitală pentru economia României, şi vorbim atât despre investiţiile directe ale statului, cât şi despre mecanismele de atragere a investiţiilor private româneşti şi străine. Avem pentru asta un pachet legislativ finalizat, gata să-şi producă efectele. Toate aceste legi sunt pregătite. (…) Mecanismele de absorbţie a fondurilor europene sunt funcţionale. Avem miniştri experimentaţi în atragerea acestor fonduri. Avem un premier care cunoaşte bine politicile şi liderii de la Bruxelles. Avem, aşadar, condiţii bune pentru a aduce mai mulţi bani în economie”, a arătat Dragnea.
Liviu Dragnea a spus că premierul desemnat, Viorica Dăncilă, este o persoană neconflictuală, care cunoaşte bine politicile şi liderii de la Bruxelles.
„Viorica Dăncilă este un om civilizat, o femeie plăcută şi rezonabilă, are o experienţă bună atât în administraţia locală, dar şi o practică îndelungată în Parlamentul European. O cunosc de multă vreme şi am apreciat mereu buna creştere şi puterea de muncă. (…) Iubeşte dialogul şi e neconflictuală. De asemenea, are avantajul de a fi stat 9 ani, practic, departe de politica internă. A respirat aer occidental, a învăţat practici europene, a stat în interiorul unui mecanism democratic avansat. S-a distanţat o vreme de felul romanesc de a face politică, de multe ori dominat de mize mici şi foarte personale. A cunoscut figuri proeminente ale politicii europene şi a construit o importantă reţea de conexiuni politice şi a dobândit o perspectivă mai europeană decât a noastră, poate, asupra evenimentelor în curs. Contez mult pe capacitatea ei de a transpune această perspectivă în actul de guvernare. Am încredere în abilitatea ei de a dialoga şi poate este cea mai importantă persoană care să refacă punţile rupte între Guvern şi Opoziţie, între Guvern şi alte instituţii care înţeleg mai greu care este matca lor constituţională. (…) Aştept de la domna Viorica Dăncilă să dea o nouă dimensiune relaţiilor cu Uniunea Europeană”, a mai arătat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Citește și: Guvernul Dăncilă, în fața Parlamentului pentru votul de învestitură; Aleșii, chemați din vacanța parlamentară pentru a pune noul Executiv
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!