Femeia care a nascut recent si care isi reia activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie beneficiaza de mai multe drepturi, pe care i le poate solicita angajatorului in scris, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 96/2003. Astfel, femeia are dreptul de a nu presta o activitate care prezinta riscuri, are dreptul la schimbarea pozitiei de lucru, dreptul de a nu presta o munca de noapte si de a nu presta munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat.
Este necesar ca femeile sa cunoasca drepturile de care beneficiaza ca angajat, pentru a se apara in cazul in care sunt supuse unor presiuni la locul de munca, potrivit avocatului Eugenia Maria Haida Florian, autorul brosurii ”Drepturile femeii angajate”. De pilda, daca ati nascut recent si reveniti la locul de munca dupa incheierea concediului de lauzie, puteti solicita in scris angajatorului masurile de protectie prevazute de OUG nr. 96/2003, impreuna cu un document medical, eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care ati nascut.
Iata ce prevede legea in cazul femeii care a nascut recent. In primul rand, aceasta are dreptul de a nu presta o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea ei. Ea poate solicita angajatorului sa modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca, ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la un alt loc de munca, fara riscuri, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Femeia poate solicita chiar si schimbarea pozitiei de lucru. Daca desfasurati o activitate numai in pozitie ortostatica sau in pozitia asezat, puteti solicita pauze la intervale regulate de timp, amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare. Cel care stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus este medicul de medicina muncii.Daca angajatorul nu poate lua aceste masuri, este obligat sa va asigure un alt loc de munca.
Se poate refuza munca de noapte
In cazul in care desfasurati o munca de noapte, care va afecteaza sanatatea, puteti solicita transferul la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea trebuie facuta in scris si insotita de un document medical care mentioneaza perioada in care va este afectata sanatatea de munca de noapte. Daca din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, puteti beneficia de concediu si indemnizatie de risc maternal.
Un alt drept de care beneficiati daca ati nascut recent este cel de a nu presta munca in conditii insalubre sau greu de suportat (colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane animaliere; igienizarea grupurilor sanitare; sapatul santurilor; incarcatul sau descarcatul cu lopata al diverselor produse; ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg; munca in conditii de expunere la temperaturi extreme). In aceasta situatie, puteti solicita transferul la un alt loc de munca, pastrandu-va insa salariul de baza brut lunar. Daca angajatorul nu va poate oferi un alt loc de munca, puteti obtine concediu si indemnizatie de risc maternal.