La Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti ajung copii in stare foarte grava, dupa ce isi administreaza singuri doze mult prea mari de heroina.
Socant. Copii de doar noua sau zece ani au ajuns sa le dea clasa toxicomanilor cu „state” vechi in domeniu. Pustii au „atacat” direct heroina, s-au pus la punct cu toate tehnicile de injectare a drogului si au invatat chiar sa-si pacaleasca organismul cu alte „combinatii” atunci cand nu au bani pentru doza necesara.
Medicii de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti constata cu stupoare, pe zi ce trece, ca varsta de la care pacientii aleg lumea drogurilor scade tot mai mult. Copii in varsta de 9 ani au ajuns sa fie etichetati, fara drept de apel, „dependenti de heroina”.
Micii toxicomani sunt ademeniti la inceput de catre distribuitori sa testeze gratuit cate o doza. Li se face „cinste” cu primele prafuri sau cu prima doza injectabila, pentru ca apoi sa nu se mai poata lipsi de ea. Pentru ca majoritatea copiilor care cad in patima drogurilor sunt din familii cu situatie materiala buna, ei isi pacalesc usor parintii atunci cand au nevoie de bani.
„De la inceputul anului, am avut 22 de cazuri de copii care au ajuns la noi in spital in stare grava, dupa ce consumasera o supradoza de droguri. Cel mai mic dintre ei este in varsta de 9 ani, iar limita superioara de varsta este un pic peste 17 ani. Majoritatea provin din familii cu o situatie materiala buna sau chiar foarte buna si sunt consumatori de heroina. Este uluitor ca un copil de numai 9 ani a invatat sa-si injecteze singur heroina, direct in vena. Chiar daca au varste atat de mici, unii dintre ei, si fete si baieti, sunt chiar „recidivisti” in domeniu, fiind la a doua sau chiar la treia internare pentru abuz de droguri. Am avut patru cazuri de copii care nu erau la prima internare in stare grava”, ne-a spus directorul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, dr. Coriolan Ulmeanu.
Micutii toxicomani sunt fani inraiti ai heroinei. La varsta la care altor copii inca le sta capul la cum sa bata mai cu foc mingea pe maidan, ei au invatat cum sa-si „pacaleasca” organismul cu doza necesara, in asa fel incat sa nu mai ajunga la spital.
„Chiar daca pleaca de la noi din spital, dupa ce sunt scosi din acea stare grava in care vin de obicei, asta nu inseamna ca se lasa definitiv de droguri. Multi invata insa sa-si controleze doza, sau, in cazul in care nu mai au bani suficienti pentru a-si cumpara drogul, folosesc tot felul de „inlocuitori”, de exemplu alcool combinat cu diferite medicamente. Din pacate, la noi nu exista departamente adevarate pentru tratarea acestor probleme. Teoretic, un psihiatru si un psiholog ar trebui sa se ocupe de un bolnav cam sase luni”, a mai spus dr. Ulmeanu.