Drona de atac de fabricație iraniană, o armă „înfricoșător de eficientă”, este de-acum folosită de forțele rusești în nord-estul Ucrainei, au spus oficialii militari ai Kievului, potrivit New York Times.
Rusia și Iranul nu au anunțat public un contract pentru achiziția dronelor Shahed-136, dar un înalt oficial militar ucrainean a declarat că pe front au fost deja descoperite rămășițe ale unei astfel de aeronave fără pilot.
Puternica armă iraniană este o așa-numită dronă kamikaze care transportă un focos de aproximativ 80 de kilograme și se izbește de ținte. Este pentru prima dată când această armă a fost desfășurată în afara Orientului Mijlociu.
Utilizarea dronelor Shahed-136 arată că, deși rămâne în mare parte izolată pe plan internațional, Moscova se poate încă baza pe un sprijin extern, din partea unor aliați precum Teheranul.
Militarii ucraineni au avertizat că efectul dronelor iraniene se simte deja în teren.
În prima sa utilizare pe front, o dronă Shahed-136 a spulberat un obuzier M777 furnizat de americani și folosit de armata ucraineană, a declarat colonelul Rodion Kulagin, comandantul operațiunilor de artilerie în contraofensiva de la Harkov, citat de New York Times.
„A rupt obuzierul în două”, a explicat Kulagin.
Dronele, a mai spus el, sunt mai eficiente decât artileria. „În loc să tragi 100 de proiectile de artilerie, este mai ușor să lansezi una dintre aceste drone” pentru a căuta o țintă, a adăugat militarul.
Alte 5-6 astfel de lovituri au distrus alte obuziere și vehicule blindate, ucigând patru soldați și rănind 16, a spus el.
Ucrainenii, către aliați: „Dați-ne ceva asemănător!”
Apariția dronelor l-a determinat pe colonelul Kulagin să facă apel la aliații occidentali ai Ucrainei pentru a furniza cât mai repede o armă similară sau o altă metodă de apărare în fața acestora. „Dați-ne ceva asemănător”, a spus colonelul Kulagin.
Dronele au jucat deja un rol crucial în conflictul din Ucraina.
Statele Unite au furnizat Ucrainei dronele sale kamikaze Switchblade. Ucraina a desfășurat, de asemenea, drone Bayraktar TB2 de fabricație turcească care trag rachete ghidate. Un atac asupra sediului central al Flotei Rusiei din Marea Neagră pare de asemenea să fi implicat o dronă.
Shahed-136 are o rază de acțiune de 2.500 de kilometri, ceea ce face posibilă atacarea unor țintelor aflate la mare distanță de linia frontului. Cu toate acestea, până în prezent, forțele ruse nu par să le fi folosit pentru a lovi ținte strategice din spatele liniei frontului, a observat Departamentul britanic al Apărării într-un raport.
Kulagin a mai precizat, într-un comentariu pentru The Wall Street Journal, că dronele au dimensiuni relativ mici și zboară la altitudine joasă, astfel încât sunt greu de interceptat de sistemele de apărare aniaeriană.
În plus, arma este suficient de precisă încât să lovească un obuzier autopropulsat într-un punct din apropierea turelei unde este depozitat explozibilul, astfel încât să declanșeze explozii secundare.
Colonelul Kulagin a declarat că inițial nu primise informații care să documenteze prezența dronelor pe partea rusă a frontului. Dar rămășițele unei drone care s-a prăbușit lângă orașul Kupiansk, aparent după o defecțiune, au dovedit că arma este folosită, a spus el.
Kupyansk, wreckage of what appears to be an Iranian made Russian Shahed-136 loitering munition.
First visual confirmation of Iranian drones in Russian service. pic.twitter.com/qEjuJVrj9s
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) September 13, 2022
Resturile dronei prăbușite au indicat că armata rusă i-a șters marcajele iraniene, înlocuindu-le cu unul rusesc: Geran-2.
Nu este clar câte drone de atac iraniene a achiziționat Rusia. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat însă în iulie că Rusia intenționa să cumpere câteva sute de drone iraniene, de diferite tipuri.
Washingtonul nu a reacționat deocamdată oficial la rapoartele privind folosirea noilor arme iraniene. Vineri, generalul James Hecker, cel mai înalt comandant al forțelor aeriene ale SUA în Europa, a declarat că Rusia a primit de curând dronele iraniene „așa că nu am văzut încă cum le va folosi sau cât de eficiente vor fi”.
Aparent, dronele Shahed-136 au fost desfășurate până în prezent doar în nord-estul Ucrainei, a declarat colonelul Kulagin.
Primul atac reușit, asupra obuzierului M777, a avut loc în apropierea orașului Ciuguiev în luna august, înainte de începerea contraofensivei iraniene. Celelalte lovituri, care au mai distrus alte câteva obuziere, au avut loc în ultima săptămână.
„Le testează și le-au concentrat în această regiune”, a explicat Kulagin.
Căpitanul Volodimir Dancenko, un ofițer artilerist ucrainean, a declarat că a văzut cu ochii săi atacul asupra unui obuzie autopropulsat. „Nu a fost ca artileria care ne-a lovit înainte”, a spus el. „Nu am mai întâlnit așa ceva până acum”, a adăugat ofițerul.
Un răspuns la HIMARS-urile americane
Tranziția spre utilizarea intensivă a dronelor iraniene ar putea fi explicată de schimbarea de echilibru care a avut loc pe front, în nord-estul Ucrainei, scrie Wall Street Journal.
După ofensiva de succes a Ucrainei în regiunea Harkov, forțele ruse și-au pierdut avantajul inițial – cel al artileriei – în condițiile în care Kievul a ajuns să controleze teritorii de mii de kilometri pătrați.
Scott Crean, fondator și director executiv al firmei de consultanță Red Six Solutions, a explicat pentru Wall Street Journal că dronele iraniene ar putea oferi Rusiei un atu important în lupta împotriva sistemelor de rachete HIMARS primite de la americani, cu care forțele armate ucrainene au efectuat lovituri de precizie împotriva infrastructurii forțelor armate ruse.
Potrivit expertului, utilizarea Shahed-136 „schimbă cu siguranță planurile operaționale ale Kievului”, care cu o linie de front extinsă se va apăra cu dificultate împotriva loviturilor dronelor.
În același timp, Michael Knights, un analist militar de la Washington Institute for Near East Policy, a asigurat că forțele ucrainene se vor adapta rapid la confruntarea cu dronele Shahed.
Potrivit expertului, armata ucraineană are o apărare antiaeriană suficient de avansată pentru a se apăra în fața dronelor, după șocul primelor atacuri reușite ale rușilor.
Jumbo • 20.09.2022, 08:21
Urmează Himars urile americane😀😀😀. Soluția, stapanul lumii sa atace și Iranul, nu numai Rusia. Dar când vine și armamentul chinezesc ce mai face? 😀. Slava ucrainaaaaaaaaaaaa😀