Cireşe
Tort cu pişcoturi
Ingrediente: 400-500 g pişcoturi, 500 g cireşe, 500 ml smântână pentru frişcă, 500 ml iaurt natur, 50 g zahăr pudră, 20 g gelatină granule; pentru sirop – 400 ml apă, 4 linguri zahăr şi două fiole de esenţă de rom.
Preparare: se pun pe foc ingredientele pentru sirop (trebuie să fiarbă până scade lichidul la jumătate), iar între timp se spală cireşele şi li se scot sâmburii. Se bate smântâna cu zahărul până se întăreşte, apoi se adaugă iaurtul scurs şi se omogenizează. Se prepară gelatina, iar după ce se răceşte se încorporează în cremă. Jumătate din pişcoturi se trec prin siropul răcit şi se aşază într-o formă de tort pătrată sau dreptunghiulară. Se întinde peste ele jumătate din cremă. Se repetă operaţiunea: pişcoturi înmuiate, apoi cremă. Se nivelează, se pun deasupra cireşele şi se bagă la frigider pentru câteva ore.
Clafoutis
Ingrediente: 4 ouă, 130 g făină, un vârf de linguriţă de sare, o fiolă de esenţă de vanilie, 250 ml lapte, 100 g zahăr, un plic de zahăr vanilat, 550 g cireşe, unt şi făină pentru tapetat tava şi zahăr pudră pentru decor.
Preparare: se pun în blender zahărul, laptele, esenţa de vanilie, făina, sarea şi ouăle şi se amestecă un minut, până se omogenizează. Iese un aluat fluid, ca pentru clătite. Se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade. Se unge cu unt o tavă mai înaltă (prăjitura va creşte destul de mult în timpul coacerii, apoi se va lăsa) şi se tapetează cu făină. Se acoperă fundul tăvii cu cireşele cărora le-ai scos în prealabil sâmburii. Se toarnă aluatul şi se presară deasupra zahăr vanilat. Se dă la cuptor cam 35-40 de minute sau până când capătă o nuanţă aurie. Se ornează cu zahăr pudră.
Căpşune
Sorbet
Ingrediente: 250 g zahăr, 250 ml apă, 500 g căpşune, două linguriţe de oţet balsamic, un albuş.
Preparare: se pun într-o cratiţă zahărul şi apa şi se lasă să fiarbă vreo câteva minute (trebuie să scadă), apoi se lasă siropul să se răcească complet. Căpşunele curăţate se fac piure (cu ajutorul blenderului), apoi se amestecă bine cu siropul şi oţetul. Se bagă la congelator pentru 3 ore. După acest timp, se bate albuşul, se încorporează în amestecul de căpşune, apoi se bagă din nou la congelator până se întăreşte. Înainte de servire se
Crumble
Ingrediente: 500 g căpşune, 300 g făină, 300 g zahăr, o linguriţă de praf de copt, 150 g unt, un praf de sare, un ou, coaja şi sucul de la o lămâie. Preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade, se unge cu unt şi se tapetează cu hârtie de copt o tavă de ceramică, iar căpşunele se spală, li se scot codiţele şi se feliază. Se amestecă într-un bol 200 g zahăr, toată făina, praful de copt şi sarea, se adaugă coaja de lămâie, iar cu o furculiţă se încorporează untul şi oul. Aluatul va fi unul sfărâmicios. Se pune jumătate din acest aluat în tavă şi se presează cu mâna. Într-un alt bol se amestecă zahărul rămas, sucul de lămâie şi căpşunele, se toarnă peste aluatul din tavă, iar deasupra se presară aluatul rămas, cât mai uniform. Se coace în cuptorul încins timp de 45 de minute sau până ce scobitoarea iese curată.
Vişine
Minitarte cu cremă de ciocolată
Ingrediente (6 bucăţi): pentru aluat – 240 g făină, 120 g unt, un ou, 40 g zahăr pudră, o lingură de smântână, ulei pentru uns formele; pentru cremă – 150 g ciocolată cu minimum 50% cacao, 120 ml smântână pentru frişcă, două linguri de ulei.
Preparare: se amestecă făina, zahărul pudră şi untul foarte rece, tăiat cuburi. Se încorporează apoi oul şi lingura de smântână. Se lucrează repede, fără a amesteca mult, pentru ca aluatul să rămână nisipos. Se pune într-o folie de plastic şi se dă o jumătate de oră la rece, după care se împarte în 6, fiecare bucată se întinde în câte un cerc, iar acesta se aşază în forma unsă cu ulei. Se înţeapă cu o furculiţă şi se pun deasupra câteva boabe de fasole, ca să nu crească în timpul coacerii. Se bagă formele la cuptor, la 180 °C, pentru 20-25 de minute. Cât se răcesc, se pregăteşte crema de ciocolată. Într- o crăticioară se încălzeşte smântâna şi se adaugă în ea ciocolata ruptă şi uleiul (îi va da luciu). Se amestecă până se topeşte ciocolata. Se lasă 5 minute să se răcească, apoi se toarnă peste aluatul copt. Se ornează cu vişine şi se bagă la frigider, să se întărească.
Pandişpan
Ingrediente: 8 ouă, 8 linguri rase de zahăr, două linguri de ulei, 10 linguri de făină, un plic de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie, un vârf de cuţit de sare, 1 kg vişine, o linguriţă şi jumătate de praf de copt.
Preparare: se spală vişinele, se curăţă de sâmburi şi se lasă la scurs. Se bat albuşurile cu zahărul până se obţine o spumă tare, apoi se adaugă treptat gălbenuşurile, zahărul vanilat, sarea şi coaja de lămâie. Se pune şi uleiul, în fir subţire, apoi se încorporează treptat făina amestecată în prealabil cu praful de copt. Se toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se pun deasupra vişinele (jumătate din ele trece-le prin făină înainte de a le aşeza peste aluat, asta le va ajuta să rămână la suprafaţă!). Se coace prăjitura cam 25 de minute la 180°C. Se pudrează cu zahăr cât e caldă.