MENIU CAUTĂ
19 Mar. 2006 12:33

E timpul sa va inscrieti copilul in clasa intai

Distribuie

Fetitele si baieteii de sase sau sapte ani incep sa viseze bastonase si liniute, iar parintii lor incep sa caute pile pentru inscrierea odraslelor in clasa intai. Directorii care refuza sa primeasca cererile parintilor risca excluderea definitiva din invatamant.


Guvernul nu a aprobat inca cifra de scolarizare pentru anul scolar urmator, dar statisticile spun ca peste 250.000 de prichindei vor fi in banci in luna septembrie. S-a tinut cont de cifrele de recensamant si vor fi locuri pentru toti copiii de 7 ani si in proportie de 60-68% si pentru cei de 6 ani. Din experienta noastra, in fiecare an, o multime de parinti au decis sa dea copilul la scoala in ultima zi, dar vor fi locuri suficiente, astfel incat pot veni cat mai multi pana in septembrie', ne-a informat Paloma Petrescu, secretar de stat in Ministerul Educatiei.


Toate inspectoratele scolare din tara au anuntat inceperea inscrierilor in clasa intai. Potrivit legii, nici un copil nu poate fi refuzat, dar prioritate au cei care locuiesc in apropierea scolii. Acum se depun doar cererile, asa ca nici un director nu poate spune ca „nu mai sunt locuri”. Daca se intampla asa ceva, mergem pana la excluderea din invatamant. Nu vreau sa aud ca se formeaza cozi la inscrierea in clasa intai, pentru ca nu se justifica. Nu vreau sa aud nici de conditionare cu sponsorizari sau ca s-a tinut cont de starea materiala a parintilor. Daca o scoala are cereri mai multe decat posibilitatile de spatiu si cadre didactice existente, ii va inscrie cu prioritate pe cei cu domiciliul in zona', a mai precizat Paloma Petrescu.


Din acest an, elevii din clasele intai si a doua nu pot ramane repetenti, a decis Ministerul Educatiei. Cei care au greutati in acumularea cunostintelor vor fi inclusi obligatoriu intr-un program special de recuperare. In Capitala vor fi circa 20.000 de boboci', din care o treime de 6 ani.


Actele necesare


Parintii trebuie sa faca primul drum la secretariatele scolilor de langa casa, unde se gasesc cereri tip. In dosarul de inscriere trebuie sa existe certificatul de nastere al copilului, copii dupa documentele de identitate ale parintilor si o adeverinta de la medicul de familie, din care sa rezulte starea de sanatate – apt pentru scoala'.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii