05 Ian. 2018 21:00

Editorial de Claudiu Săftoiu. Nu trageți în Donald Trump!

Distribuie

În Statele Unite a apărut, cu patru zile mai devreme decât era anunțat, o carte-hazna: ”Foc și pară: Înăuntrul Casei Albe a lui Trump”. Ținta? Donald Trump, președintele în funcție. Colaboratori apropiați ai miliardarului îl îngroapă în invective, jigniri, mărturii oripilante despre ceea ce ei consideră a fi adevăratul Donald Trump, fostul lor șef. Casa Albă a reacționat imediat, iar Trump a decretat pe contul său de Twitter ca volumul ”este plin de minciuni.  

Obsedat de gorile, șantajist emoțional, narcisist, avid de putere

La prima citire, textul șochează: Donald Trump nu ar fi dorit, de fapt, să câștige președinția SUA, și ar fi făcut-o doar pentru a deveni faimos, la scară planetară. A fost furios că a câștigat și s-ar fi certat permanent cu Melania, soția sa, chiar și în ziua învestiturii. Aflăm că omul posedă o chelie în creștetul capului, pe care o acoperă cu păr lipit de craniu. Mai mult, Trump ar fi obsedat de viața sălbatică a gorilelor. Președintele ar fi fost văzut cum vizionează, în Biroul Oval, timp de 17 ore neîntrerupt, secvențe din documentare înfățișând gorile care se bat, în junglă. Mai mult, Trump ar fi stat lipit de ecranul LCD-ului și ar fi 'vorbit' cu gorilele filmate, crezând că animalele îl aud. În alt capitol, foștii colaboratori mărturisesc că magnatul american le-ar fi șantajat emoțional pe unele dintre soțiile prietenilor săi. Pentru a le convinge că soții acestora nu le mai plac, Trump ar fi sunat un prieten, de față cu soția acestuia, l-ar fi întrebat dacă s-a plictisit de consoartă și dacă nu dorește să i se aducă 'femei ușoare', din Las Vegas. Bărbatul ar fi confirmat, crezând că poartă o conversație telefonică lejeră, privată, ca între prieteni. Ulterior, Trump ar fi făcut avansuri sexuale femeii, care devenea martor nedorit la disprețul propriului soț, față de ea. Acesta ar fi portretul oribil al lui Donald Trump, înfățișat drept un colecționar de boli mintale grave. Tabloul final este însă neverosimil.

Polarizarea media, pro și contra lui Trump

Presa americană este extrem de polarizată, când vine vorba despre Donald Trump. Curentul media dominant ('main stream media') este reprezentat de ziarele 'Washington Post', 'New York Times', 'Los Angeles Times', și televiziunile naționale CNN, NBC, ABC, MSNBC. Acest curent media a favorizat, la alegerile prezidențiale din 2016, candidatura democratei Hillary Clinton. După eșecul acesteia, curentul media dominant a continuat războaiele politice ale Partidului Democrat, împotriva  candidatului republican.

Cealaltă parte a mass-media americane este reprezentată de rețeaua de televiziune 'Fox News', împreună cu asociații acesteia, care a stat și stă alături de Donald Trump. Aici, 24 din 24 de ore, apar informații preponderent pozitive la adresa președintelui american, dar mai ales referitor la succesele repurtate în primul an de mandat.

Succesele incontestabile ale lui Trump: economia în creștere, relații comerciale externe, cu profit excepțional pentru SUA

În 2017, administrația Trump a repurtat incontestabile succese comerciale internaționale: turneu asiatic prezidențial, din noiembrie trecut, s-a soldat cu semnarea a peste 60 de contracte, în valoare de 320 de miliarde de dolari. În țară, Trump a promulgat reforma taxelor ('tax reform'), moment de turnură privind revigorarea sectorului privat intern. Programul național de investiții în infrastructura americană (autostrăzi, rețele de cale ferată, drumuri, poduri), cu un buget alocat de peste 300 de miliarde de dolari, a fost votat de republicani, la sfârșitul anului. Începutul lui 2018 găsește economia americană într-o creștere fulminantă, după ani de stagnare și nesiguranță.

Nevoia de adevăr despre Donald Trump este mai acută decât oricând, după cartea recent apărută, care l-a umplut de scuipați pe cel mai puternic om de pe planetă.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare 'Carol I'. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la 'Evenimentul Zilei' (1995-1998), 'Privirea' (1999-2000), 'Oameni în top' (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: 'Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni' (Editura Trei, 2003).


Citește și: 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop miercuri, 24 octombrie 2018. Gemenii au parte de o zi foarte dificilă
Loading...
Comentarii