MENIU CAUTĂ

Editorial de Claudiu Săftoiu. Justiția română, în dezbatere europeană – dialogul surzilor dat la maximum

Distribuie

România a dat testul de europenism la Strasbourg, unde a avut loc dezbaterea ”Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din Romania". Evident, nimeni nu a convins pe nimeni. Dar a fost scandal și porcăială între europarlamentarii români. Ce a căutat ministrul Tudorel Toader la Strasbourg, dacă tot nu putea lua cuvântul în plen, potrivit cutumei?De ce a lipsit Viorica Dăncilă, premierul în funcție și fost europarlamentar? Tot potrivit uzanțelor, la asemenea nivel, doar primul-ministru al unei țări luate în discuție are drept la cuvânt. Ce a împiedicat-o pe doamna Dăncilă să meargă să își apere guvernul, sau partidul, sau ideile crețe ale colegilor ei juriști, sau chiar țara?

Cu argumente din Luju.ro și din Traian Băsescu, PSD i-a amețit pe eurodeputați

În locul dânsei, ca preambul la dezbatere, au ajuns la Strasbourg vorbele grele ale senatorului PSD Șerban Nicolae, care l-a făcut pe președintele Jean Claude Junker ”ridicol”, ”jenant”, ”ușor etilic” în mesaje. La rândul lui, europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a trimis grupului popular email-uri cu laudele lui Traian Băsescu la modificarea legilor justiției. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a agitat pe holurile Parlamentului European, constatând că lumea europeană e dezinformată grav de câțiva anti-români, gen Monica Macovei, Siegfried Mureșan, Traian Ungureanu&compania. Pentru a lămuri lucrurile, șeful europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a trimis tuturor eurodeputaților o analiză a site-ului de casă al PSD, ”Luju.ro”, ca să îi lămurească pe europeni de ce au ei dreptate și restul lumii n-are.

Premierul României, ascuns în Palatul Victoria de Liviu Dragnea?

Abia înscăunată prim-ministru, doamna Viorica Dăncilă lipsește din viața publică, dar nu oricum, ci cu seriozitate. De o săptămână, de când e ”premieră”, îl vedem numai pe Liviu Dragnea la cadru, la microfon sau la interviuri aranjate. Să explice doar el ce e cu SPP-ul, ce e cu salariile majorate în jos ale Olguței, ori cu Declarația 600, cam anulată și cam valabilă, în același timp. Presupun că pe doamna Dăncilă – femeie sensibilă și neconflictuală -, Liviu Dragnea o va scoate, ca pe cucul din ceas, o dată pe săptămână. Doar ca să conducă ședința de Guvern, cu foaia în mână. De aceea, premierul Dăncilă nu este prezent nici la Strasbourg. Nu a fost lăsată, oare? Domnul Dragnea ne-a dat de înțeles că este și foarte ascultătoare.

Joc de sacrificiu personal, pentru prima femeie premier

Doamna Dăncilă a intrat într-un joc de sacrificiu personal. Dăncilă a demisionat din Parlamentul European și nu este nici parlamentar la București. Prin urmare, dânsa nu are imunitate pe acțiunile sale ca premier. La cum a debutat sarabanda gafelor guvernamentale, dacă i se mai bagă la semnat și documente cu potențial penal, prima femeie premier din România o poate comite grav. Repede. Și poate plăti urât. Parcă încep să îi dau dreptate că nu s-a dus la Strasbourg. Ce să mai caute și acolo, în situația în care a băgat-o Liviu Dragnea?


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).

Citește mai multe despre justitie, legile justitiei, Parlamentul European, Romania, strasbourg și UE - Uniunea Europeană pe Libertatea.

Comentarii