MENIU CAUTĂ

Editorial de Claudiu Săftoiu. Licențiată în ”Microsoft”, DNA – instituția rușinii naționale

Distribuie

Clasarea “Mega-dosarului Microsoft”, pe motiv că suspecţii au fost puşi sub acuzare, după ce infracţiunile s-au prescris, urcă România pe Everestul revoltei. La 14 ani de la semnarea celui de-al doilea cel mai scump contract al statului român – după EADS, de 1 miliard de euro, păpați între câțiva inițiați - , care a angajat bani publici la valoarea a 200 de milioane de euro, plus mita aferentă de 25 de milioane de euro, banii contribuabililor români s-au topit. Licențele educaționale supraevaluate și mult sub numărul de computere alocate au rămas nefolosite, deși au fost plătite de trei ori, iar vinovații au scăpat de acuzații. Atenție, au scăpat de acuzații, pentru că nu au ajuns la judecată. Asta nu înseamnă că sunt automat și nevinovați. Pentru că procurorii au uitat fix trei luni să pună sub acuzare o cohortă de foști miniștri. Explicațiile penibile ale DNA sunt halucinante.

Dacă omul legii se face că uită de aplicarea legii, el favorizează infractorul

Am privit mereu stupefiat poveștile cu amazoane anti-corupție, gen Mihaela Moraru Iorga, dușmanca lui Codruța Kovesi, și viceveresa. Mă îngrețoșează caftelile urâte, nedemne, dintre femeile publice – Udrea vs Kovesi, Bica vs Udrea, Kovesi vs Bica, și atâtea alte asemenea păruieli jenante. Mă înfurie, ca om simplu, supus legii, contrele dintre procurorii de la anti-corupție, cu subalternii, sau cu procurorii de la Inspecția Judiciară. Desfid lipsa lor de coeziune, ca și corp profesional. M-au revoltat tălpile oribile în actul de cercetare penală – puse dintr-o meschină ranchiună personală, prin depășirea termenelor de prescripție, prin ascunderea la sertar a dosarelor, prin preluarea pe sprânceană a unor cazuri, și împingerea lor în față, cu oportunitate. Sunt revoltat când văd că acuzațiile procurorilor, care bagă în pușcărie oameni posibili nevinovați, se dovedesc a nu fi suficient probate, sau sunt niște falsuri. Este o batjocoră de neiertat să te joci cu libertatea oamenilor.

Am sprijinit deschis și public activitatea DNA, sistemul juridic românesc. Încă o fac, și o voi mai face.  Am sperat mereu, cu încăpățânare, că există reglaje interne legale eficiente, rapide, care înlătură incompetența, reaua-credință, corupția, interferența politică. Am crezut cu naivitate că oamenii legii, în special procurorii anti-corupție, sunt mai legaliști mai cinstiți decât infractorii, mai creștini și mai umani decât criminalii financiari, și mult mai responsabili decât politicienii.

De ce au așteptat atât procurorii anti-corupție, până la prescripția acuzațiilor? Ce i-a oprit?

Într-o scrisoare pe care fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, aflat acum în închisoare, a trimis-o, în decembrie 2017, președintelui Donald Trump, la Casa Albă, fostul demnitar explică încrengăturile colosale din jurul achiziției licențelor Microsoft, care cuprindeau ”cei mai puternici oameni dintre decidenți, și cuprindea toate sferele de influență”. În plus, fostul ministru susține că a trebuit ”să țină cont și de parteneriatul strategic cu SUA”, și să consimtă la plata tranșelor din contract. Sandu mai susține că a fost amenințat în mod repetat de oficiali români și străini, pentru a continua derularea contractului, pe care el l-a întrerupt, din motive de nelivrare. Cu alte cuvinte, licențele nu au mai ajuns în școlile românești, deși au fost plătite, și nici training-urile pentru acomodarea utilizatorilor nu au mai fost efectuate, prin Ministerul Educației și Cercetării. Uluitor. Nu creditez total spusele lui Gabriel Sandu, care este evident furios că el e la pușcărie, iar ceilalți, cei mari, puternici și la fel de implicați, sunt liberi. De ambele părți ale Oceanului Atlantic. Dar fiecare mărturie ne apropie de adevărul crunt al unui jaf național de proporții, perfect articulat, perfect executat, perfect acoperit.

Pesediști, peneliști, pedeliști, afaceriști, miniștri – horă în jurul contractului Microsoft, timp de cinci ani

Contractul 0115RO, pentru achiziția de către statul român a licențelor Microsoft, a fost semnat în 15.04. 2004,  de Adrian Năstase (PSD), pentru o perioadă de cinci ani, care cuprins prima guvernare Boc (PD-PNL), guvernarea Boc III (PDL-PSD) și, în fine, guvernarea Boc IV (2009). Interese geostrategice critice au intrat în coliziune frontală cu o clasă politică coruptă, de la stânga la dreapta, și de la dreapta la stânga.

În tot acest timp, DNA a reprezentat o ultimă redută a celor creduli, că acest ghem transpartinic al politicienilor, afaceriștilor și interpușilor marilor companii, din marile state ale lumii, va fi descâlcit și adus în fața legii.

NU a fost așa. A fost dimpotrivă.

România – cea mai ”defectuoasă democrație” din Europa

Conform indicelui pe 2017, privind starea democrației, la nivel mondial, realizat de departamentul de analiză al ”The Economist”, cele mai multe state UE, încadrate la categoria „democrațiilor defectuoase”, sunt din Europa de Est. Dintre acestea, Romania are cel mai slab scor din întreaga UE.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citeşte şi: Reacția Laurei Codruța Kovesi în scandalul clasării dosarului Microsoft


Citește mai multe despre claudiu saftoiu și Editorial pe Libertatea.

Comentarii