Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Sângele lăsat pe pereții DNA se usucă, dar nu se spală
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Claudiu Săftoiu. Sângele lăsat pe pereții DNA se usucă, dar nu se spală

Editorial de Claudiu Săftoiu. Sângele lăsat pe pereții DNA se usucă, dar nu se spală

România s-a clătinat sub valul de reacții survenite după difuzarea, duminica trecută, a unor înregistrări făcute de politicianul – inculpat, Vlad Cosma (fost PSD), în biroul unor procurori anti-corupție de la DNA Ploiești. Imaginile cu procurorii care ar fi fabricat ”probe false”, pentru arestarea lui Sebastian Ghiță, fugit din țară în 2017, au provocat reacția fără precedent a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Ea a organizat o conferință de presă-maraton - unică în peisajul juridic românesc - care a generat și mai multe dezbateri. Klaus Iohannis, întors din imperturbabilul său concediu de iarnă, a tratat cu dispreț viermuiala de la București.

Niște explicații, la  formula ”niște penali”? Ca să înțelegem și noi ce e aceea coabitare

Șeful statului a decretat scurt: ”niște penali fac o încercare disperată şi jalnică să atace şi să discrediteze DNA”. Iohannis a apărat-o pe Codruța Kovesi, s-a antepronunțat sincer că nu vede motive de revocare a acesteia din funcție, și și-a pus toată încrederea în ministrul Justiției, Tudorel Toader, care va face ce l-a sfătuit deja președintele să facă. Răspunsurile nonșalante ale președintelui au lăsat să se întrevadă puțin din ”budoar-ul întâlnirilor politice” de la Cotroceni. Ziariștii au insistat ca Iohannis să își explice formularea tare, referitoare la ”penali”: sunt ei foști condamnați, suspecți, inculpați? Dar președintele nu a vrut/știut să răspundă, zâmbind strălucitor. Altminteri, nu s-a sfiit să informeze cu privire la discuția avută cu Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Dar de ce președintele acceptă relația cu condamnatul penal ”pe bune”, Dragnea? În ce calitate vine domnia sa la Cotroceni? Această atitudine inconstantă cu privire la relația sa cu Liviu Dragnea este (încă) o enigmă a lui Klaus Iohannis.

Valentina, adolescenta de 15 ani din Vaslui, a fost găsită. Fata era dispărută de 10 zile
Recomandări

Valentina, adolescenta de 15 ani din Vaslui, a fost găsită. Fata era dispărută de 10 zile

Kovesi și Iohannis – reacții târzii necoordonate

Problemele politice ale României se datorează inconsistenței și inconsecvenței acțiunilor primilor oameni în stat și ale demnitarilor cu funcții importante. Nu este de mirare că, timp de o săptămână întreagă, atacurile la DNA și asupra sistemului juridic românesc s-au desfășurat sub barosul unei campanii de o virulență neîntreruptă. Dar dacă ar fi existat o minimă coordonare și dorință de apărare a instituțiilor, imediat după difuzarea înregistrărilor cu presupușii procurori anti-corupție corupți? Dacă Laura Codruța Kovesi ar fi răspuns cel târziu în 48 de ore la atacuri – prin deja faimoasa conferință de presă -? Dacă nu ar fi fost lăsată singură? Dacă domnul Iohannis și-a fi întrerupt, cu expresă justificare, concediul și chiar marți ar fi închis imediat subiectul, nu așa cum a făcut-o, în conferința de presă de joi? Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Lupta anti-corupție a sângerat abundent, pentru că reacția instituțională a fost dezlânată. Pereții DNA s-au uscat deja, dar au rămas cu sângele nespălat pe ei.

O româncă de 43 de ani, printre cele mai căutate infractoare din Europa. Ce făcea cu fetele pe care le recruta
Recomandări

O româncă de 43 de ani, printre cele mai căutate infractoare din Europa. Ce făcea cu fetele pe care le recruta

Congres pentru prezidențiabilul PSD și termen final pentru dosarul ”Bombonica” – în martie

Între timp, coordonarea PSD împotriva loviturilor justiției continuă. Însuși Liviu Dragnea a cerut Congres Extraordinar al PSD, în martie, fix când – ce să vezi? -, se apropie și ultimul termen în dosarul ”Bombonica” – al angajărilor fictive la partid, de la Teleorman. Destul de probabil, la Congres, Liviu  Dragnea va fi propus candidatul PSD la președinția României. La fel de probabil, va veni și verdictul de la instanță. Lupta e ”care pe care” – care instanță juridică se va mai pronunța cu condamnare, în fața unui prezidențiabil susținut de cel mai mare partid din țară? Care?

Viața lui El Rumañol, românul din semifinala emisiunii “Spain’s Got Talent”: “Spania e tata, România e mama și mie îmi pare rău că...“
Recomandări

Viața lui El Rumañol, românul din semifinala emisiunii “Spain’s Got Talent”: “Spania e tata, România e mama și mie îmi pare rău că...“


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și:

Close
Închide
  Close