MENIU CAUTĂ
12 Ian. 2018 20:06 , de Claudiu Săftoiu

Editorial de Claudiu Săftoiu. Tudose s-a spânzurat de limbă în steagul secuiesc

Distribuie

UDMR și partidele extremiste maghiare trebuie să îi mulțumească premierului Mihai Tudose, pentru nesperata publicitate – negativă, e drept, dar publicitate – făcută promovării autonomiei teritoriale, dorite cu disperare de maghiari. ”Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag", a  dat Tudose cu diplomația-n gard.

Steagurile secuiești, din lada cu relicve istorice, în presa din toată lumea

Să răspunzi la o enormitate, cu o altă enormitate, dar de sens opus,  asta nu ajută strategia de comunicare a șefului Executivului român. Și nici România. Dimpotrivă, gafa impardonabilă de exprimare ridică obsesia maghiarilor din Ardeal la un alt nivel, legitimând-o periculos. Declarația premierului român a validat teza privind ostilitatea agresivă a majorității românești, față de minoritatea maghiară. Practic, prin formularea sa total neinspirată, Mihai Tudose a suflat în steagurile secuiești, umflându-le în vânt, ca să se vadă mai bine, în loc să le așeze la locul lor firesc: în lada cu relicve istorice.

Planurile autonomiste pot face țăndări Uniunea Europeană, în zece ani

Activarea planurilor autonomiste și secesioniste în țările membre ale Uniunii Europene este demult o strategie rusească străvezie, de slăbire a forței națiunilor-stat europene. Liderul de la Kremlin încurajează deschis mișcările autonomiste, fracționările, ruperile din companie ale statelor europene. Slăbirea instituțională a UE – prin instalarea neîncrederii și nesiguranței în autoritățile naționale suverane – dă apă la moară regimurilor euro-sceptice, anti-europene. Dovadă sunt luările de poziție rusești, cu prilejul referendumului pentru Brexit-ului, din 2016, sau a referendumului din Catalonia, din 1 octombrie 2017. Proiectele autonomiste din Italia, Spania, Franța, România, se află acum în diverse stări de latență, în așteptarea momentelor oportune.

Viktor Orban și consilierii de la Budapesta – amestec grosolan și intolerabil în politica din România vecină

Au apărut informații privind implicarea unui consilier al premierului ungar Viktor Orban, în redactarea rezoluției comune a partidelor extremiste maghiare și a UDMR, privind armonizarea pozițiilor autonomiste. Legătura directă cu guvernul de la Budapesta – în clocirea amenințărilor la integritatea teritorială a unui stat vecin – nu este o noutate. An de an, Ungaria își transmite susținerea pentru proiectul autonomist asupra Transilvaniei, prin participările lui Viktor Orban și a unor înalți oficiali ungari, la întrunirile 'Școlii de vară a UDMR', de la Tușnad.

Cu Tudose la control?

De la o vreme, Mihai Tudose înregistrează o periculoasă instabilitate în acțiuni și declarații. Ba sare vânăt la gâtul lui Dragnea, ba scrijelește un răspuns infantil pe Facebook, pentru Carmen Dan. Ba dă cu spânzurătoarea printre unguri, ba tace mâlc apoi, spânzurat singur de limbă-n steagurile secuiești.

Grea mai e haina de premier, Mihai Tudose. Și 'român-verde', și democrat european. Și pesedist, și doctor în securitate națională – sub îndrumarea 'providențialului' prieten-general, Gabriel Oprea.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare 'Carol I'. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la 'Evenimentul Zilei' (1995-1998), 'Privirea' (1999-2000), 'Oameni în top' (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: 'Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni' (Editura Trei, 2003).


Citește și: 

Loading...
Comentarii