Pe măsură ce puterile occidentale dezbat ce fel de sancțiuni să impună, reacția piețelor este de asemenea previzibilă. Bursele asiatice au avut cu cea mai proastă sesiune din acest an, prețul pe țițeiul Brent, un etalon internațional, a crescut la peste 97 de dolari pe baril, bursele europene se deschid în scădere, iar contractele futures pe Wall Street au scăzut cu până la 2,5%.
Totodată, potrivit The Moscow Times, marţi, rubla rusească a coborât la minimul ultimelor 15 luni, în primele tranzacţii, la 80,5825 de ruble pentru un dolar.
Iar analiștii se așteaptă ca prețurile să crească și mai mult. Criza dintre Ucraina și Rusia ar putea avea „implicații substanțiale” asupra prețului petrolului, a spus expertul Sue Trinh de la Manulife Investment Management.
Maike Currie, director de investiții la Fidelity International, a declarat că petrolul ar putea depăși pragul de 100 de dolari pe baril din cauza unei combinații dintre criza din Ucraina, o iarnă rece în SUA și lipsa investițiilor în aprovizionarea cu petrol și gaze din întreaga lume.
„Rusia produce unu din 10 barili de petrol consumați la nivel global, deci este un jucător important în ceea ce privește prețul petrolului și, desigur, va afecta cu adevărat consumatorii la pompele de benzină”, a spus ea.
În același timp, prețurile de referință în Europa la gaze naturale au crescut cu până la 13%, urmând o tendinţă generală de apreciere a cotaţiilor la materii prime, relatează Agerpres.
Scăderi pe burse, în întreaga lume
Evoluțiile din jurul Ucrainei au avut efecte și pe piețele bursiere. Indicele japonez Nikkei 225 a închis cu 1,7% în scădere, iar Shanghai Composite a scăzut cu aproape 1%.
La Berlin, Dax-ul s-a deschis cu peste 2%, iar la Paris, Cac-40 a scăzut inițial cu peste 1,5%, înainte ca ambii indici să-și revină. Piețele americane au fost, de asemenea, setate să se deschidă în scădere.
Pieţele americane şi europene erau, de asemenea, pregătite pentru pierderi puternice la deschiderea şedinţei, cu S&P 500 în scădere cu 1,4%, Nasdaq cu 1,9%, Euro Stoxx 50 cu 1,1% mai puţin, iar FTSE cu 0,6%.
SUA și UE, așteptate să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei
Chiar dacă, până în prezent, Casa Albă nu a pus în practică întreaga gamă de sancțiuni cu care a amenințat președintele american Joe Biden în cazul unei invazii rusești, Putin a recunoscut luni seară probabilitatea unor sancțiuni mai dureroase, spunând că „oricum vor fi adoptate”. Ziarul economic rus Kommersant a scris luni noaptea că „singura întrebare este dacă consecințele vor fi dure sau catastrofale”.
Marea Britanie și câțiva aliați occidentali au amenințat, de asemenea, cu sancțiuni împotriva Rusiei, care este al doilea exportator de petrol al lumii, după Arabia Saudită. Rusia este, de asemenea, cel mai mare producător mondial de gaze naturale.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina