La doi pasi de Bucuresti, oras ridicat la rang de capitala europeana, mai exista, inca, oameni care traiesc in mizerie, in locuinte dezafectate, fara energie electrica si apa curenta, dar si fara un loc de munca. Ei sunt neasiguratii Romaniei. Daca se imbolnavesc, trebuie sa plateasca serviciile medicale.
Comuna Snagov este “la o aruncatura de bat” de Bucuresti. Toata lumea a vazut vilele frumoase din zona, iar multi romani privesc cu invidie intr-acolo, visand sa fie si ei vecini cu… somitatile. Pare greu de imaginat, dar asezarea ofera paradoxuri. Bogatia si saracia convietuiesc pe malul lacului Snagov.
Nuca Spiroiu are 23 de ani si este deja mama a sapte copii. Toata familia ei, zece adulti si zece copii, sta intr-o casa dezafectata, din Tancabesti, pe marginea DN1. ”Nu am avut niciodata o casa. O vreme am stat prin corturi.
Invata si mananca la lumanare
Acum locuim aici. Nu avem nici o sursa de venit. Fiica mea ia alocatie doar pentru doi dintre cei sapte copii ai ei.
Doi nu au certificate de nastere, iar doi au ramas in spital, pentru ca nu-i putem tine aici. Am cerut ajutor si am primit de la autoritati un teren inundabil si fara curent electric, undeva la marginea unei paduri. Nu ne putem muta acolo”, ne-a declarat Constantin Spiroiu, tatal tinerei.
Casa este o denumire pretentioasa. Spatiul in care cele 20 de suflete isi duc existenta nu seamana nici pe departe cu o locuinta. A fost odata, probabil, un conac, cu o arhitectura frumoasa, dar acum, prin tavanele desfundate ploua ca afara, camerele sunt mici, igrasioase. Aici, in doua paturi se aduna, seara, cate zece suflete.
Cu mic, cu mare, rromii isi traiesc serile inghesuiti la lumina lumanarilor sau a lampii.
”Nu gasim nimic de lucru. Traim din alocatia copiilor si din ce scoatem pe colectarea fierului vechi. In doua saptamani de munca gasim fier pe care luam maximum un milion. La atatea suflete banii nu ajung”, declara Constantin. La 60 de ani ai lui, batranul este macinat de boli, dar nu se poate trata. ”Nu am asigurare de sanatate.
Am fost la Spitalul Floreasca, din Bucuresti, sa ma operez de chist la stomac, dar nu am avut 15 milioane, cat costa, asa ca m-am intors acasa. Am retete dar, nu am bani sa-mi iau medicamentele. Pentru orice mergem la spital platim”, spune Constantin, mangaindu-si pe cap nepotii, unii mai dezbracati decat altii.
Nici alte familii din Tancabesti nu o duc mai bine
Spiroii nu sunt singurii amarati ai Tancabestiului. Nu departe de ei, intr-o bojdeuca ce sta sa cada, locuieste Ioana Barbu (67 de ani), cu fiica ei, Margareta, si cu trei nepoti. Ioana are o pensie de 110 lei, iar doi dintre copiii Margaretei primesc o pensie alimentara de 50 lei. Mai vin lunar 115 lei, ajutor de la primarie. ”Margareta nu a lucrat niciodata. Inainte lucra cu ziua pe la oameni. Acum, de cand l-a facut si pe al treilea copil, nu mai munceste deloc. Nepotica mea Alina are 12 ani. Este in clasa a V-a si invata nemaipomenit de bine. Micuta de ea s-a nascut fara degetele la mana stanga si are si probleme cu inima. Eu m-am dus cu ea la Bucuresti la spitale, dar medicii au zis ca din pricina inimii nu o pot opera”, spune batrana.
Doar 1,4 milioane de romani contribuie la asigurarile de sanatate
Circa doua milioane de romani nu pot beneficia de asistenta medicala gratuita pentru ca nu platesc asigurarile sociale. Mai mult, din cele 20,2 milioane de persoane de pe listele medicilor de familie, doar 1,4 milioane contribuie la asigurarile de sanatate. La nivel national, potrivit datelor Institutului de Statistica, din cei 21,5 milioane de locuitori ai Romaniei, doar 9,5 milioane muncesc, 5,6 milioane sunt pensionari, iar 1,9 milioane nu au asigurari de sanatate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro