SUMAR:


UPDATE 18:45: Avocatul Elenei Udrea anunțat că va face apel față de sentința primită de fostul ministru al Turismului. ”Nu există niciun fel de probă directă sau indirectă că banii au ajuns la Elena Udrea. Există o singură declarație a unei persoane, care a fost condamnată la patru ani cu suspendare acum, singura care o indică pe Udrea ca beneficiară a banilor. Atât!”, a declarat avocatul Elenei Udrea, la B1 TV.

UPDATE 17:01: Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la prounțarea ei, de către avocații fostului minsitru sau de către procurorii DNA.

Udrea a fost condamnată pentru cele trei acuzații de luare de mită și una de abuz în serviciu. Pentru acestea, fostul minsitru a primit între 4 și 6 ani de închisoare, iar judecătorii au decis să aplice pedeapsa cea mai mare, și anume de 6 ani de închisoare pentru luare de mită. Udrea a fost achitată pentru acuzația de tentativă de folosire de acte false pentru a obține fonduri europene.

De asemenea, instanța supremă a mai decis confiscarea sumei de un milion de lei de la Elena Udrea. De asemenea, fostul ministru are de plătit suma de 900.000 de euro.

Fostul ministru al Turismului se aștepta să fie achitată în acest dosar.

În același dosar, au mai fost condamnați:

  • Rudel Obreja – 5 ani cu executare (și 3 milioane de lei confiscați)
  • Ana Maria Topoliceanu – 3 ani cu suspendare
  • Tudor Breazu – 3 ani cu executare
  • Dragos Botoroagă – 2 ani și 6 luni cu suspendare
  • Ștefan Lungu – 1 an și 6 luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia – 4 ani cu suspendare

Fostul ministru Ion Ariton a fost achitat de toate acuzațiile din dosar.

Din punctul meu de vedere, aşa cum am şi cerut, soluţia nu poate să fie decât de achitare, pentru că acesta este un dosar bazat exclusiv pe declaraţiile unor persoane care au încercat să se salveze în acest fel”, declara marți dimineață Elena Udrea, la ieşirea din sediul Secţiei 2 de Poliţie din Bucureşti, unde a fost pentru procedura din cadrul controlului judiciar.

Tot astăzi, magistrații i-au dat o nouă veste proastă Elenei Udrea. Finul său, fostul deputat Adrian Gurzău, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în cazul Carpatica.

 

În Dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost acuzată de procurori de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Cum anchetatorii au cerut judecătorilor de la Înalte Curte să acorde pedeapsa maximă pentru aceste fapte, fostul ministru risca să primească o pedeapsă de 14 ani și opt luni de închisoare, în cazul în care ar fi fost condamnată pentru toate cele trei acuzații.

Pedeapsa Elenei Udrea este formată din condamnarea cea mai grea, care este cea pentru fapta de luare de mită. Codul Penal acordă maximum zece ani de închisoare pentru această infracțiune.

Dosarul Gala Bute. Elena Udrea și Rudel Obreja, în fața magistraților

 

Alte persoane implicate

Procurorul DNA a cerut ca și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu să primească o pedeapsă cu executare. Pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă procurorii au cerut pedepse cu executare dar reduse cu o treime, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat pe 1 martie ultimul termen în dosarul Gala Bute. Atunci a fost audiat Felix Tătaru, care a lipsit de la termenul anterior. Numele său apare în dosar într-o declarație de martor al lui Radu Munteanu.

Felix Tătaru a spus, în fața judecătorilor, că în aprilie 2011, firma sa a încheiat un contract cu PDL Bucureşti, semnat de Udrea, pentru o campanie publicitară, fiind plătiţi 100.000 de euro în avans şi 50.000 de euro la finalul campaniei. Procurorul DNA a spus că există o diferenţă semnificativă între actele puse la dispoziţie de Felix Tataru şi cele de la PDL Bucureşti, unde avansul pentru serviciile contractuale este de 205.000 de euro.

Elena Udrea a spus, la ultimul termen de pe 1 martie, înainte de a intra în sediul ICCJ, că se așteaptă să fie achitată, pentru că nu poate fi condamnată pentru mărturie. „Se cere condamnarea, dar se cere şi achitarea, eu mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnări pe denunţuri mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic în instanţă”, a spus Udrea.

Pe 15 februarie, Elena Udrea a depus o expertiză psiho-legală în dosarul Gala Bute. Expertiza a fost întocmită de profesorul Tudorel Butoi și ar arăta că declaraţiile date împotriva ei sunt mincinoase.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar sunt cercetați şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă – administratorul unei firme.

Ce spun procurorii

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele