MENIU CAUTĂ
31 Mai. 2017 16:41

Elevă din Craiova, calificată la Cupa Mondială a Fizicii. Erminia este primul elev de clasa a IX-a care participă la o astfel de competiție

Distribuie

Premieră pentru o elevă din Craiova, calificată la Cupa Mondială a Fizicii. Erminia Petra Popa a devenit primul elev de clasa a IX-a din România care participă la competiția desfășurată în Singapore. Adolescenta a obținut media 10 la evaluarea națională din anul 2016 și se numără printre cei cinci liceeni care reprezintă țara noastră la concursul din Asia.

Erminia Petra Popa învață la Colegiul Național „Carol I” din Craiova și are un portofoliu impresionant. Eleva, care este elevă în clasa a IX-a, a câștigat peste 70 de premii la olimpiadele și concursurile școlare și numai medii de 10 la clasă, notează Gazeta de Sud.

Pasionată de matematică și fizică, s-a remarcat printr-o nouă performanță. A obținut locul al treilea la Olimpiada Națională de Fizică și astfel a avut ocazia să se înscrie la selecția pentru Cupa Mondială de Fizică. La competiție s-au calificat doar cinci elevi români, iar Erminia este cea mai mică dintre concurenți.

„Este prima dată când o elevă de clasa a IX-a reușește să se califice la o asemenea competiție”, a spus profesorul de fizică, dr. Gabriel Florian, pentru sursa citată.

Profesorii pun rezultatele pe seama pasiunii, ambiției și determinării elevei.

„Pe Erminia o cunosc din clasa a VI-a. (…) Fiind elevă a județului Dolj, i-am urmărit rezultatele la olimpiadele naționale. În clasa a VIII-a am lucrat cu ea doar pentru proba experimentală și am observat perseverența de care dă dovadă și efortul pe care îl depune pentru a reuși să facă performanță. Pentru reușită, contează ca un elev să fie un bun experimentator, să cunoască foarte bine limba engleză, pentru că prezentările și experimentele pe care le-a realizat trebuie să fie prezentate cu un limbaj științific adecvat. Este foarte important să aibă nu numai cunoștințe de TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – n.r.), ci cunoștințe avansate de informatică. Și trebuie să ai o personalitate complexă pentru a răzbi, așa cum are Erminia”, a mai spus prof.dr. Gabriel Florian.

Elevă din Craiova, calificată la Cupa Mondială a Fizicii. Erminia vrea să studieze la Oxford sau la Cambridge

Dascălul o va însoți pe Erminia și la Cupa Mondială a Fizicii din Singapore, în calitate de coordonator al echipei de elevi care reprezintă România. Licenii se vor întrece cu alți elevi din Asia, America și Europa.

Erminia spune că pasiunea pentru fizică i-a fost insuflată de tatăl ei, iar calificarea la Cupa Mondială de Fizică este o încununare a muncii sale.

„Din clasa a VI-a am început să descopăr fizica și de atunci am început să fac o pasiune pentru ea, ajutată și de tatăl meu, care este inginer aerospațial, dar și de profesorii de la clasă. Este o pasiune care necesită și multă muncă, dar care pentru mine nu este extenuantă. Am fost în fiecare an la olimpiadele naționale de fizică. Reușita de a mă califica în primii cinci elevi din țară pentru a merge la Cupa Mondială de la Singapore este o încununare a muncii mele”, a povestit eleva, pentru sursa citată.

Eleva din Craiova spune că se pregătește intens pentru competiția din Singapore.

„Este prima competiție internațională de fizică la care particip. Am mai fost la concursuri internaționale, dar pe literatură. Pregătirea este continuă pentru competiția din Singapore, care va fi în perioada 5-14 iulie”, a spus Erminia.

Până să ajungă în Asia, Erminia se va pregăti la Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu ceilalți colegi calificați, care învață la școli din Brașov și Timișoara.

Deși muncește mult ca să aibă rezultate bune la școală, Erminia Petra Popa nu renunță la pasiunile sale.

„De la vârsta de cinci ani am studiat pianul. Am făcut doi ani pauză, iar acum îl redescopăr. E o modalitate de a mă relaxa”, a explicat Erminia.

Adolescenta din Craiova are planuri mari și visează la o carieră în domeniul fizicii.

„Voi alege, probabil, un domeniu care să implice să continui să studiez fizica, probabil inginerie. Poate voi avea posibilitatea să studiez la Oxford sau la Cambridge, și când zic posibilitate mă gândesc că CV-ul trebuie să îmi permită să fiu admisă cu bursă, ca să îmi pot continua rezultatele frumoase. Dacă nu, voi merge la Universitatea din București”, a spus eleva.

sursă foto: Gazeta de Sud

Citește mai multe despre 1 iunie, Ziua Copilului, Craiova, Cupa Mondială, Dolj și Singapore pe Libertatea.

Comentarii