Consilierii scolari spun ca trateaza acum chiar si problemele sufletesti ale fetelor de clasa intai care au fost parasite de iubiti. In sute de scoli din Capitala si din tara s-au infiintat cabinete de consiliere scolara unde elevii pot sa discute problemele lor cu un profesor „special”. In Capitala, de exemplu, zeci de elevi vin zilnic la consilier, cu probleme „de viata”. Marcela Marcinschi, coordonatorul consilierilor din Bucuresti, ne-a declarat ca sunt cazuri cand si elevi din clasa a IV-a au solicitat „sfaturi in amor neimpartasit” si au venit chiar si eleve din clasa intai care se plangeau ca au fost parasite de „prieteni”. „Ideal ar fi ca atmosfera din cabinet sa fie calda, prieteneasca, mereu surprinzatoare, astfel incat elevul sa poata sa se simta bine. Nu trebuie canapele de psihiatru, dar o mobila pe care sa o putem rearanja mereu ar surprinde si ar atrage elevii”, a spus Marcela Marcinschi.
Mai nou, au inceput sa ceara „sfaturi” profesorii si chiar bunicii. Ioana Sandru, profesor psihopedagog la Colegiul „Mihai Viteazul” din Capitala, spune ca liceenii vor sa-si faca prieteni, vor sa stie ce calitati sau defecte au, cum sa scape de timiditate si, in cele mai multe cazuri, cum sa rezolve problemele sentimentale.
Profesorii consilieri fac deseori discutii in grup pentru ca multi dintre elevi se tem sau sunt timizi si vin insotiti de colegi si prieteni mai „curajosi”.
„Elevii din clasele mari sunt interesati de amor, dar si cum sa aleaga viitoarea cariera. Multi au probleme cu parintii si ne intreaba cum sa le rezolve. Ei incep sa se destainuie numai dupa ce le garantam ca tot ce spun este confidential. Ni se plang ca parintii nu le arata suficienta afectiune, ca nu petrec destul timp impreuna sau ca ii critica prea mult”, a spus prof. Ioana Sandru.
Consilierul scolar are cate un cabinet mic si stramt si un orar de „lucru”, ceea ce nu atrage nici un elev. De aceea, profesorii isi fac publicitate si patru luni daca este nevoie, adica merg din clasa in clasa si conving elevii ca pot avea incredere.
Andra Chelemen este consilier la Scoala Generala nr. 148 din cartierul Ferentari si are altfel de „clienti”. „Foarte multi sunt saraci si flamanzi, care vor sa abandoneze scoala si sunt atrasi de gastile de cartier. Am reusit, totusi, sa-i conving pe cei mai multi sa continue scoala”, a spus Andra Chelemen.