Testarea va urmări progresul real al elevilor

Prof. dr. Mark Reckase și prof. dr. Eduardo Cascallar îi vor instrui pe experții români în cadrul unui proiect inițiat de Ministerul Educației și câștigat prin licitație de consorțiul format din companiile locale BRIO și Ascendia.

România se îndreaptă către un învățământ de secol XXI, lăsând în urmă paradigmele învechite care au sufocat educația în ultimii 30 de ani. 

În cadrul procesului de evaluare nu va mai conta atât de mult volumul de informație deținut de copii, ci, mai degrabă, modul în care ei reușesc să folosească această informație în viața de zi cu zi. Mai mult, testarea va urmări modul în care elevii reușesc să progreseze în procesul de învățare. 

În urma acestor evaluări aliniate la aceleași criterii de competență cu cele din afară, sistemul educațional românesc va putea defini politici educaționale bazate pe date relevante și comparabile.

La rândul lor, profesorii vor putea iniția intervenții personalizate la nivel de elev, clasă, școală.

Cine sunt cei doi experți străini care vor moderniza învățământul românesc

Dragoș Iliescu, fondator al companiei BRIO și profesor la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității București, a declarat că miza este una istorică pentru educația românească.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

„Este un moment definitoriu, cu un impact major asupra viitorului școlii românești și o șansă rară de a contribui la o schimbare fundamentală”, a declarat Dragoș Iliescu.

Mark Reckase este un profesor recunoscut la nivel mondial, expert în domeniul psihometriei și al testării educaționale.

Profesor emerit al Universității de Stat din Michigan și fost președinte al Asociației Naționale de Măsurare în Educație (NCME), una dintre cele mai importante organizații din lume în domeniul evaluării standardizate, Reckase este considerat unul dintre fondatorii testării adaptive computerizate și al teoriei răspunsului la itemi multidimensionali. 

Mark Reckase a participat la proiecte internaționale ale OECD și UNESCO privind măsurarea performanței elevilor și definirea unor cadre comune de evaluare și a oferit expertiză în implementarea testărilor standardizate în țări din Europa, America Latină și Asia.

Prof. dr. Eduardo Cascallar este un expert internațional în psihometrie, evaluare educațională și modelare predictivă, cu o carieră academică și de cercetare desfășurată la intersecția dintre științele cognitive, inteligența artificială și politicile educaționale. 

A fost profesor și cercetător în SUA și Europa, colaborând cu instituții din Argentina, Spania, Germania, Olanda și Regatul Unit, iar în prezent este profesor invitat la KU Leuven, Belgia.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

A coordonat și a participat la proiecte internaționale de evaluare comparativă, dezvoltând metodologiile utilizate în testări naționale și internaționale oferind consultanță pentru organisme internaționale precum OECD, UNESCO, ETS și ministere ale educației din mai multe țări.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.