Chiar dacă vaccinul este pe drum, mulți epidemiologi nu se așteaptă ca viețile lor să se întoarcă la normal până când toată populația țării nu va fi vaccinată.

Dintre cei 700 de epidemiologi consultați de New York Times, jumătate spun că nu își vor schimba comportamentul personal până când cel puțin 70% din populație nu va fi vaccinată.

În jur de 30% dintre aceștia spun că vor face unele schimbări după ce se vor vaccina personal.

O minoritate a epidemiologilor consultați spune că dacă un vaccin COVID foarte eficient va fi distribuit pe scară largă americanilor, atunci aceștia ar putea să se întoarcă la o viață mai lipsită de restricții chiar din vara anului viitor.

„Sunt optimistă că rezultatele încurajatoare ale vaccinului înseamnă că vom fi pe un făgaș normal până sau în timpul verii lui 2021”, spune Kelly Strutz, profesor asistent la Michigan State University.

Dar cei mai mulți dintre epidemiologii consultați cred că vom avea nevoie de un an sau chiar mai mult pentru ca multe dintre activitățile obișnuite să fie posibile și că unele aspecte ale vieții nu vor mai fi niciodată ca înainte de pandemie.

„Va trebui să ne obișnuim să trăim cu virusul”, spune Karin Michels, profesor de epidemiologie la U.C.L.A., care crede că va fi nevoie de mai mulți ani până când ne vom putea întoarce în siguranță „la stilul de viață pe care îl aveam”.

Epidemiologii sunt îngrijorați de multele necunoscute rămase – cât de mult durează imunitatea, dacă virusul ar putea suferi mutații, problemele legate de distribuirea vaccinului și posibila reticență a populației de a accepta vaccinul.

Epidemiologii, precauți până la capăt

Între timp, cei mai mulți experți au relaxat câteva precauții – merg, spre exemplu, la magazine alimentare și se întâlnesc cu prietenii în aer liber – dar sunt în continuare atenți atunci când vine vorba despre alte activități.

În pragul unei ierni în care epidemia își va face în continuare de cap, epidemiologii iau mai multe precauții decât cele pe care le iau cetățenii obișnuiți.

Dar acele precauții au evoluat, în raport cu cele din primăvară, și asta deoarece oamenii au aflat mai multe despre virus și despre felul în care poate fi prevenită infectarea.

Activități pe care epidemiologii le-au făcut sau le-ar fi făcut, dacă era necesar, în ultimele 30 de zile

Să meargă la cumpărături
alimentare sau la farmacie

90%
Să preia plicuri sau colete
fără precauții

72%
Să meargă în drumeții sau
plimbări cu prietenii
62%
Să meargă la medic pentru
o problemă care nu e urgentă
44%
Să meargă la frizerie 29%
Să-și trimită copiii la școală
sau grădiniță
26%
Să-și lase copii la joacă afară26%
Să meargă într-o vacanță
în apropierea casei
22%
Să interacționeze cu oameni fără
să poarte mască sau fără distanțare
15%
Să mănânce în interiorul unui restaurant12%
Să meargă cu metroul sau cu autobuzul 11%
Să viziteze o rudă vârstnică sau un
prieten acasă la acesta
10%
Să participe la un miting politic 10%
Să participe la o reuniune restrânsă
cu prietenii, în casă
9%
Să meargă la sala de fitness 9%
Să călătorească cu avionul8%
Să lucreze într-un birou cu alți oameni 7%
Să îmbrățișeze sau să strângă
mâna unui prieten
7%
Să meargă la biserică 4%
Să participe la o nuntă sau înmormântare 3%
Să se întâlnească cu un necunoscut 3%
Să asiste la un eveniment sportiv,
concert sau piesă de teatru
1%

Sondajul de mai sus arată că epidemiologii au evitat aproape în întregime multe activități pe care mulți oameni obișnuiți le fac chiar și acum.

Aproape niciunul nu a mers la vreun eveniment sportiv, la un concert sau piesă de teatru, nu s-a întâlnit cu necunoscuți sau nu a participat la o nuntă sau o înmormântare.

„Să stau în apropierea unor oameni pe care nu îi cunosc va fi întotdeauna mai nesigur decât era cândva”, explică Ellicott Matthay, profesor la University of California, San Francisco.

Trei sferturi dintre respondenți spun că plănuiesc să își petreacă sărbătorile de iarnă doar cu membrii gospodăriei lor sau pur și simplu să nu sărbătorească nimic.

Întrebați despre cele mai sigure și cele mai riscante activități de pe listă, cei mai mulți epidemiologi sunt de acord: sunt mai puțin îngrijorați de activitățile din exterior și de atingerea suprafețelor și mai preocupați de activitățile din interior și de cele care implică grupuri mari de persoane.

Dar nu toți împărtășesc aceeași opinie.

„Încăperile închise în care se află mulți oameni reprezintă cea mai riscantă situație”, crede Leland Ackerson, de la University of Massachusetts.

„Activitățile din exterior, la care participă puțini oameni, la care se respectă distanțarea și precauțiile, sunt cele mai puțin riscante”, adaugă el.

Cele mai puțin riscante activități, potrivit epidemiologilor

Preluarea plicurilor sau a coletelor, fără precauții
75%
Drumeții sau întâlniri în exterior cu prietenii72%
Mersul la cumpărături sau la farmacie46%

Cele mai riscante activități, potrivit epidemiologilor

Mâncatul în interiorul restaurantului 44%
Participarea la o nuntă sau o înmormântare43%
Mersul la un eveniment sportiv,
concert sau piesă de teatru
35%

Acum șase luni, New York Times a adresat întrebări similare unui grup asemănător de epidemiologi. Cei mai mulți au estimat că oamenii vor avea nevoie de un an sau mai mult pentru ca multe aspecte ale vieții obișnuite să poată fi reluate.

„E amuzant: când am fost întrebată despre aceste lucruri acum șase luni eram atât de optimistă că SUA vor reuși să combată epidemia mai rapid”, spune Rachet Widome, profesor asociat la University of Minnesota.

„Am spus că lucrurile urmează să fie deja mai bune până la momentul în care ne aflăm. M-am înșelat puternic. Sunt cu mult mai rău”, admite ea.

Purtarea măștii, un obicei cu care vom rămâne mult timp

Cei mai mulți experți spun că este nevoie ca 70% din populația unei țări să fie imunizată pentru ca acea populație să atingă imunitatea de grup, care împiedică răspândirea virusului sau o încetinește substanțial.

În SUA și în statele Uniunii Europene, inclusiv România, vaccinarea va începe cel mai probabil la finalul acestui an, respectiv începutul anului viitor.

Oamenii de știință nu știu însă dacă oamenii vaccinați pot transmite în continuare virusul.

Aproape o treime dintre epidemiologii chestionați spun că se vor simți destul de siguri pentru a relua mai multe activități obișnuite după ce se vor vaccina.

Unii spun că vor face doar unele lucruri – spre exemplu, să se întâlnească cu oameni care au primit deja vaccinul.

Unii spun că vor continua să fie precauți până când țara va atinge imunitatea de grup și până când se vor vaccina și ei.

„Aș schimba unele comportamente, dar nu pe toate”, spune Gabriela Vasquez Benitez, cercetătoare la HealthPartners Institute, o organizație non-profit.

„Aș călători puțin, m-aș întâlni cu prietenii sau cu rudele în interior, după ce mă voi vaccina, dar voi continua să mențin reguli precum distanțarea sau purtarea măștii”, spune ea.

Cu privire la viitor, unii epidemiologi cred că lucrurile vor începe să se întoarcă la normal din vara lui 2021, mulțumită vaccinurilor. Dar mulți cred că în lipsa unui tratament eficient vor avea nevoie de cel puțin un an pentru a se simți în siguranță pentru a relua multe dintre obiceiuri.

Alții spun că unele lucruri vor rămâne diferite. Cei mai mulți au menționat purtarea măștii, în mod special în spații aglomerate sau atunci când se vor simți bolnavi.

„Mă aștept ca purtarea măștii să devină parte a vieții obișnuite, chiar dacă un vaccin va fi distribuit”, spune Amy Hobbs, cercetător la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Mulți spun că vor continua să lucreze de acasă cel puțin parțial. Unii cred că vor ezita pentru multă vreme să îmbrățișeze oamenii, să meargă în spații aglomerate sau să călătorească peste hotare.

Iar alții avertizează că după ce obstacolele fizice ale pandemiei vor fi depășite, alte consecințe vor rămâne pentru multă vreme.

Este vorba despre efectele izolării asupra copiilor, despre inegalitățile existente în societate în privința accesului la sănătate și a plasei financiare de siguranță, despre teama și tristețea produse de boală și de decese.

„Sănătatea mintală va continua să fie esențială”, spune Daniel Vader, un cercetător post-doctoral la University of Pennsylvania.

„Este o perioadă traumatizantă și mulți dintre noi vor fi afectați de grijile și de durerea induse acum pentru tot restul vieții”, adaugă Vader.

Citeşte şi:

O candidată USR PLUS vorbește despre „mentalitatea de «sclav» a romilor”!

Campania de vaccinare anti-COVID | Când ar putea ajunge în România al patrulea vaccin, de la Johnson&Johnson

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Momentul teribil în care doi cai țâșnesc în mijlocul unui drum național din Teleorman. Unul dintre ei lovește în plin mașina unei familii
Observatornews.ro
Momentul teribil în care doi cai țâșnesc în mijlocul unui drum național din Teleorman. Unul dintre ei lovește în plin mașina unei familii
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți