Povestea căpitanului Laurențiu Șerban este povestea unui adevărat învingător. A fost rănit în  2006, în Afganistan. Era subofiţer și avea doar 26 de ani, iar tragedia s-a produs în ultima lui misiune înainte de întoarcerea acasă. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat a rămas fară piciorul drept de la genunchi.

Eroii Invictus Games: Maiorul Laurențiu Șerban și-a pierdut un picior pe front, dar vrea să devină parașutist militar. ”O să mă întorc în Afganistan” / VIDEO

Laurențiu Șerban

A urmat lupta pentru supravieţuire, într-un spital militar din Germania. Deși şi-a pierdut piciorul drept, după 13 operaţii, a continuat să lupte, iar în 2011, se întorcea în Afganistan, ca ofiţer de stat major, pentru coordonarea misiunilor din teren.

Pentru Laurențiu Șerban, cariera militară a continuat cu aceeași determinare și optimism. Iar acum își conduce colegii la competiția Invictus Games, din Toronto, unde vor participa la 7 probe: atletism, ciclism hand-bike, înot, ridicare de greutăți, canotaj în sală și volei în șezut, unde românii vor face echipă mixtă cu sportivii din Australia.

”Vom avea două zile de antrenament cu colegii din Australia, încă nu i-am cunoscut. Avem emoții, dar vom vedea cum ne vom descurca”, a mai spus Șerban.

Ajutorul din partea Prințului Charles de Wales a însemnat enorm pentru militarii noștri care vor să demonstreze că pot depăși orice limită. Fundația Alteței Regale a decis să susțină financiar trei din cei 15 militari care fac parte din lotul pentru Jocurile Invictus din Canada, jocuri înființate de prințul Harry, fiul cel mic al prințului de Wales. Printre ei, și Laurențiu Șerban care a primit o proteză performantă, cu care poate participa la concursul sportiv.

Din donația Fundației s-au achiziționat și biciclete speciale, care sunt acționate cu brațele, pentru militarii care vor concura la proba de ciclism hand-bike.

”Pentru mine, Invictus Games reprezintă spiritul de învingător, a te ridica din propria cenușă, din propria durere”

”Pentru mine, Invictus Games reprezintă spiritul de învingător, a te ridica din propria cenușă, din propria durere, din propriile neplăceri, și să lupți pentru a atinge un țel pe care ți-l propui”, ne-a declarat Laurențiu Șerban, la finalul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, unde delegația României la Invictus Games a fost primită de președintele României, Klaus Iohannis.

Laurențiu Șerban spune că toți cei 15 colegi militari, care au fost răniți în teatrele de operații, și au ajuns să fie selecționați pentru această competiție, s-au antrenat greu pentru a reprezenta România cât mai bine la Invictus Games.

”Timp de șase luni ne antrenăm împreună, pe probele la care vom participa. Pot spune că a fost greu, personal, puteam alerga maxim un kilometru. Era destul de dureros, având o proteză de alergare, faptul că mi-am pierdut un picior m-a afectat, dar ulterior, antrenându-mă zilnic, am crescut și durata antrenamentelor și ritmul lor, acum mă simt în stare să particip la concurs”, afirmă Laurențiu Șerban, arătând că toți membrii echipei au făcut progrese enorme și sunt pregătiți să intre în competiție.

”Am avut o perioadă destul de mare de timp dureri fantomă. Simțeam membrul lipsă și mersul cu proteza propriu-zisă a fost inițial dureros”

Șerban spune că, după ce a fost rănit, s-a gândit mereu că va avea în continuare o viață militară și că a încercat să își păstreze aceeași viață, în ciuda faptului că își pierduse piciorul.

”A trebuit să învăț să merg cu proteza, recuperarea a durat destul de mult pentru că am avut o perioadă destul de mare de timp dureri fantomă. Simțeam membrul lipsă și mersul cu proteza propriu-zisă a fost inițial dureros, cât timp rana a fost proaspătă. Ulterior, a devenit obișnuință, iar acum pot spune că este parte din mine proteza”,  povestește Laurențiu Șerban.

El afirmă cu tărie că va rămâne în Armată. ”Vreau să rămân în continuare militar activ și să servesc țara, și mai sunt anumite lucruri pe care aș vrea să le fac din punct de vedere profesional, să redevin parașutist militar, să ajung din noul într-o misiune în Afganistan. Cu timpul, toate se vor rezolva”, mai spune maiorul Laurențiu Șerban.

Cine sunt eroii care vor participa la Invictus Games

Atletism
– maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;
– plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;
– sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.
Ciclism
– plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;
– plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;
– plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.
Canotaj în sală (la simulator)
– locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;
– plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.
Haltere
– maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;
– plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.
Tir cu arcul
– caporal Eugen Pătru, rănit în anul 2014, în Afganistan;
– plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;
– colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;
– colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak.
Înot
– plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;
La disciplina de echipă „Volei din şezut” sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

Competiția va avea loc în perioada 23-30 septembrie, la șapte discipline sportive. Proiectul „Invictus Team România – 2017” se constituie într-o ocazie unică de a demonstra societăţii ce înseamnă adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei şi solidaritatea umană – valori ce definesc veteranii teatrelor de operaţii.

Acțiunea își propune să sprijine recuperarea fizică şi psihică prin sport și să crească gradul de informare în rândul publicului românesc cu privire la problematica militarilor răniți și a familiilor acestora.


Premieră în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. O nouă șansă la viață pentru pacienții care au trăit cu suferință și spaimă / VIDEO


 

Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Playtech.ro
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Observatornews.ro
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Știrileprotv.ro
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good