Asa cum v-am anuntat in ziarul de sambata, va prezentam astazi ultima parte a parerilor pe care cititorii Libertatii si le-au exprimat telefonic vizavi de cererea Regelui Mihai.
– Cristina Panculescu, 55 ani, inginer: Bineinteles ca nu sunt de acord. Este o obraznicie. Cand regele mai face astfel de cereri, sa i se spuna ca i se va retroceda totul in bani din tezaurul pe care familia lui l-a instrainat. Sa aduca ei tezaurul inapoi!!
– Popescu, Bucuresti, 74 ani, pensionar: Sunt de acord cu retrocedarea tuturor proprietatilor regelui.
– Florin, Bucuresti, 67 ani, pensionar: Cred ca raspunsul are doua parti. Daca este privit ca un cetatean obisnuit, are dreptul sa solicite tot ce i-a fost luat ilegal de fostul regim. Al doilea aspect: sunt de acord sa primeasca, dar daca actiunea este facuta pentru printesa Margareta, averea n-a fost pe numele ei. Trebuie sa plateasca taxa de mostenire. Sunt de parere ca sunt in drept sa-si primeasca bunurile pe care le revendica.
– Hodor Adriana, Bucuresti, 52 ani, pensioara: Nu sunt de acord ca Regele Mihai sa-si recapete complexul Peles mai ales ca acesta nu e proprietatea lui.
– Dna Moraru, istoric,60 ani, Bucuresti: Consider ca Mihai I putea sa revendice orice, numai Pelesul nu. Complexul face parte din categoria bunurilor de patrimoniu cultural national. Guvernul are destule documente pentru a nu da curs revendicarii si ar trebui sa tina seama ca dupa 1948 s-au investit bani foarte multi acolo, au muncit cei mai buni specialisti convinsi ca fac ceva pentru arta romaneasca. Ce sa faca Mihai si Margareta cu el? O sa-l transforme in hotel? Intretinerea lui costa enorm. Sau are de gand sa ceara statului roman sa-l intretina pe motivul ca e bun de patrimoniu. Cat despre Pelisor, conform legii, acolo sunt mai multi mostenitori regali. Cu aceasta revendicare Mihai I si-a pierdut orice consideratie in ochii romanilor.
– Sorina Boboc, Bucuresti, 40 ani, lacatus: Nu sunt de acord! Pentru ca i s-a dat atat cat trebuia. I s-a intins un deget si acum vrea toata mana.
– Virginia Teodorescu, Bucuresti, 54 ani, economist: Nu are de ce sa ceara toate domeniile regale intrucat nu-i apartin nici lui, nici familiei lui, deoarece au fost donate statului roman.
– Radu, Bucuresti, 20 ani, student la ASE: Sunt pentru retrocedare.
– Stelniceanu Elisabeta, Bucuresti, 74 ani, pensionara: Sa i le dea. Si mie de la parinti mi s-au nationalizat 2 proprietati si umblu dupa ele de atatia ani. Ne-au scos din curte, din casa, au bagat chiriasi, acum chiriasii au cumparat. Exact cum mi s-a luat mie si ma doare? E si el om, a fost cel mai frumos rege din Europa.
– Crenguta Dragan, Bucuresti, 42 ani, economist: Mi-e rusine de nesimtirea lor, ca sa nu spun mai mult. Li s-a intins un deget si vor toata mana. E prea de tot!
– Daniel Comaromi, 22 ani, Bucuresti, student: Nu trebuie sa-l ia, normal. Carol I cand a venit in tara (1866) nu a venit cu nimic. Daca nu se infiintau Domeniile Coroanei, de catre liberali, monarhia nu avea nici o proprietate. El a venit pe Dunare, el nu stia nici macar unde este Romania.
– Codreanu, Galati, 51 ani, pensionar: Nu sunt de acord cu retrocedarea! Este un bun al poporului.
– Radu Sandu, Bucuresti, administrator firma, 35 ani: Sunt de acord sa-i fie dat inapoi castelul. Pentru ca este proprietarul de drept.
– Antonescu Niki, Bucuresti, 39 ani, militar: Nu sunt de acord cu restituirea Castelului Peles. Acest act dovedeste ca este impotriva poporului roman, incercand sa fure acest domeniu public, monument istoric. Eu l-as pune pe Mihai langa Ogica. Si unul si altul incearca sa obtina ceea ce nu este al lor.
– Inginer, Bucuresti, 40 ani: Mi se pare o obraznicie fara seaman. Cand a „picat”, si a plecat din tara, a plecat cu o garnitura de tren plina de mobila si tablouri. Mai tarziu, la interventiile unui avocat din strainatate, sesiza vanzarea ilegala a unor tablouri din patrimoniu, acum i s-a dat casa. Mi se pare ca obraznicia acestui om, pe care nu prea-l duce capul, intrece orice masura. Sunt total impotriva!
– Fosta profesoara, pensionara, Bucuresti: Este o obraznicie revoltatoare. De nepermis. Nu e posibil, ca si cum ai cere teritoriul Romaniei.
– Chivu Sorin, Bucuresti, 75 ani, pensionar: Sunt impotriva!
– Ionescu Elena, Bucuresti, pensionara: A zis ca ajuta statul roman. Cu ce-l ajuta? N-a carat destul? Dupa ce ca suntem amarati?
– Adrian Paun, Bucuresti, 30 ani, electromecanic: Are tot dreptul sa-si recapete toate proprietatile, inclusiv Pelesul, ca orice cetatean care si-a primit inapoi toate proprietatile.
– Monica Sibinescu, Bucuresti, 41 ani, economist: Nu hotarat!! Nu prea mai are ce sa caute in tara, cu atat mai mult sa revendice ceva, mai ales Pelesul care este un obiectiv turistic. Inseamna sa-l scoata din circuitul turistic. Iar daca statul roman accepta asa ceva??
– Vancea Titus Livius, Bucuresti, 81 ani, veteran de razboi, fost pilot de razboi: Este o mare obraznicie si impertinenta din partea lui sa ceara asa ceva. Ar trebui sa i se interzica intrarea in tara. Sa se faca un referendum! Cum poate pretinde asa ceva, de la un popor care sufera atata?
– Simion Tudor, Bucuresti, 66 ani, maistru principal fabrica de sticla, acum pensionar: Regele sa aduca tot ce a luat din tara, nu sa revendice ce nu a fost al lui. La Europa Libera, pe vremea lui Ceausescu, promitea ca da tot numai sa plece Ceausescu si acum a venit sa ceara tot. Sunt oameni care mor de foame, iar el vine si cere avere!
– Simon Dorel, Bucuresti, 32 ani, ofiter de politie: Domeniile Coroanei erau ale statului nu ale familiei regale.
– Panzaru Mihai, Bucuresti, 41 ani, prelucrator prin aschiere: Nu sunt de acord ca regele sa-si primeasca inapoi domeniul Castelului Peles.
– Odagiu Niculae, veteran de razboi: Cand Ferdinand a venit in tara a adus un geamantan, iar Mihai, in 1947 a plecat cu 7 vagoane pline cu tablouri si tot felul. Castelele astea sunt facute din sudoarea poporului roman. Sa primeasca unul, cel mult, nu toate castelele. El a fost plecat 50 de ani din tara si acum vine sa le ceara inapoi. Nu-i corect!
– Mihaela, Bucuresti, 48 ani, pensionata pe caz de boala: Acest rege, dupa atatia ani vine sa ceara nu stiu ce? Acolo ar fi trebuit sa fie niste ruine. Nu sunt asa deoarece acest complex a fost conservat pe banii poporului roman. Regele isi da seama daca, de exemplu, ar veni Mircea cel Batran, ce sa ceara? Ruinele de la Targoviste. Daca el ne poate inapoia banii pentru toata aceasta perioada in care castelul si domeniul au fost mentinute, nu ar mai avea nimic de luat.
– Colectiv de 5 persoane de la ICE Felix: Nu suntem de acord!
– Dna Stoica, Bucuresti, 70 ani, pensionara: Sunt un bun roman. Nemernicul asta care a furat (si el si tata-sau) vine sa ne ia tot ce am muncit noi 50 de ani. Studentii nostri muncesc ca sa-si castige painea, maturand strazi. Vrea sa fie mai rau ca in Iugoslavia?! Fetele lui au trait bine si ale noastre… saraca romanca umbla cu zdreanta innodata in porumb si sta pe trotuar sa vanda produsele. Unchiu-sau a omorat taranul roman.
– Linca Margareta, Bucuresti, 70 ani, pensionara: Sa nu-l dea! E un bun al tarii, pentru ca sunt facute de romani, cu munca si sudoarea lor. Sa aiba si tara ceva. Totul se strica in tara asta!
– Aura Jitarasu, Bucuresti, fosta profesoara de franceza, 73 ani: Sunt cu 7 ani mai mica decat Mihai. Toti cei care sunt pro monarhie sunt oameni tineri, care nu stiu istorie. Castelul facut de Carol a fost lasat statului si nu urmasilor lui. Pe Mihai I in ?47 l-am plans pentru ca ne dadeam seama ce urmeaza. Eu am o vie in Ardeal, dar n-o sa ma mut la Aiud pentru via de pe urma careia statul a luat medalii cu vinul, dar nu ma duc s-o revendic. Nu are urmasi baieti! E pacat ca i-au dat inapoi Savarsinul, care a fost reconditionat de statul roman.
– Nu suntem de acord. Artemisa si Tina, 40-45 ani, inginer si economist
– Iorgulescu, Bucuresti, 70 ani, pensionar: Eu sunt de acord sa se retrocedeze Pelesul. El a mostenit de la strabunicul lui.
– Turea Aurenta, Bucuresti, 32 ani, menajera la o banca; Visan Vasilica, Bucuresti, 34 ani: Nu suntem de acord sa i se inapoieze castelul, pentru ca avem nevoie de el mai ales ca obiectiv turistic.
– Un grup din Bucuresti, magazin din Viilor: Nu consideram ca e al lui. Este un bun de pe urma caruia noi castigam niste bani, ca un obiectiv turistic si nu stiu cat de mult a facut pentru tara asta sa-si merite domeniile inapoi. Sa plece de unde a venit.
– Selaru Constantin, 64 ani, pensionar, Bucuresti: Nu suntem suparati ca ne cere Castelul Peles ci pentru ca ne crede prosti. Romania i-a dat Regelui onoare, ce-i mai trebuie altceva, acum? Este chiar penibil regele Mihai!
– Utan Rodica – muncitor, 33 ani, Bucuresti: Nu sunt de acord. De ce ii trebuie regelui un obiectiv turistic ? Cand a plecat, nu a luat destul? Cu ce o sa-l intretina? Se intoarce cu averea in tara?

Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
Șerban Huidu, eșec total în instanță. Judecătorii au luat decizia total neașteptată
PARTENERI - PLAYTECH
Șerban Huidu, eșec total în instanță. Judecătorii au luat decizia total neașteptată
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
Ies la iveală detalii terifiante! Celebra balerină, dezmembrată şi dizolvată în acid sulfuric. Poliţia are un suspect
Telekomsport
Ies la iveală detalii terifiante! Celebra balerină, dezmembrată şi dizolvată în acid sulfuric. Poliţia are un suspect