MENIU CAUTĂ
08 Mai. 2017 10:08

Etapele tranziției. Când își va prelua mandatul Emmanuel Macron, noul președinte al Franței

Distribuie

Emmanuel Macron a câștigat alegerile din Franța cu 66,06% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, după numărarea a 99,99% din buletinele de vot.

SUMAR

Emmanuel Macron ar urma să își preia mandatul de la actualul șef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar data nu a fost încă stabilită.

Astăzi, Macron și Hollande vor apărea împreună la Arcul de Triumf la ceremonia anuală de la mormântul soldatului necunoscut, pentru a aniversa victoria aliaților în Europa din 1945, în al doilea război mondial, precizează Reuters.

Consiliul Constituțional va anunța marți rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale, câștigate de Macron cu aproximativ 65% în fața candidatei de dreapta Marine Le Pen, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne și rezultatelor parțiale.

De marți până cel mai târziu sâmbătă, guvernul socialist condus de premierul Bernard Cazeneuve urmează să demisioneze, iar apoi va gestiona afacerile curente până când noul președinte va depune jurământul, probabil sâmbătă sau duminică. Ceremonia de transfer al puterii, la palatul Elysee, sediul administrației prezidențiale, va avea loc cel mai târziu lunea viitoare.

Noul șef al statului va desemna apoi un nou prim-ministru, iar acesta va trebui să-și formeze guvernul. În 2012, întregul guvern a fost numit în două zile, reamintește Reuters. Richard Ferrand, secretar general al mișcării politice „En Marche!” a lui Emmanuel Macron, a declarat duminică seara că numele viitorului premier nu va fi cunoscut decât peste o săptămână.

Pe 11 și 18 iunie, în Franța urmează alegeri pentru Camera Deputaților, în două tururi. Macron a făcut deja apel la electorat să îi acorde puterea politică și în noul legislativ: „Sarcina noastră este enormă. Ea ne va cere să construim, de mâine încolo, o majoritate reală, o majoritate puternică”, le-a declarat el susținătorilor săi adunați duminică seara pe esplanada muzeului Luvru din Paris.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Uranissima. Previziuni Gemeni pentru săptămâna 18-24 februarie 2019
Comentarii