MENIU CAUTĂ

Eugeniu Iordăchescu a murit. Salvatorul bisericilor condamnate de Ceauşescu era supranumit „Inginerul Raiului”

Distribuie

Eugeniu Iordăchescu a murit, vineri, la vârsta de 89 de ani. Inginerul este cel care a salvat prin translatare 12 biserici ce urmau să fie demolate din ordinul dictatorului Nicolae Ceaușescu în anii '80. 

Peste 40.000 de construcții, dintre care monumente de o valoare inestimabilă, au fost demolate între 1981 și 1988. Au existat, însă, și oameni care au luptat împotriva deciziilor lui Nicolae Ceaușescu pentru a salva de la distrugere capodopere arhitecturale. Unul dintre ei a fost Eugen Iordăchescu, supranumit și „inginerul Raiului”.

Inginerul Eugeniu Iordăchescu a reușit să salveze zeci de clădiri din București, inclusiv 12 biserici, printr-un mod ingenios. Prin insistențele sale, a reușit să-i convingă pe soții Ceaușescu ca lăcașurile de cult și monumentele arhitectonice să nu fie distruse, ci să fie „ascunse”.

Prin translatare, Eugeniu Iordăchescu a salvat Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ, conform basilica.ro.

Potrivit antena3.ro,  soluția găsită de Iordăchescu a fost ridicarea respectivelor clădiri pe o dală groasă de beton armat, cu ajutorul unor cricuri hidraulice, și mutarea lor cu ajutorul unor șine mai departe de bulevardele principale, unde urmau să fie construiți, în locurile rămase astfel libere, clădiri-mastodont din beton, devenite mărci ale comunismului.

Bisericile salvate de „inginerul Raiului” sunt azi ascunse în spatele unor blocuri uriașe de pe bulevardele principale.

 


Citește și Pensiile speciale au explodat, în 2018. Zeci de mii de beneficiari, pensii care ajung şi la 20.000 de lei, pe lună, pentru foştii procurori, judecători, militari, poliţişti şi parlamentari


 

Comentarii