MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Euro a trecut din nou de 4,76 lei la cursul BNR

Distribuie

Euro a trecut din nou de 4,76 lei la cursul oficial al Băncii Naționale a României (BNR), moneda comunitară ajungând vineri la un curs de 4,7619 lei, după ce joi aceasta se clasa la 4,7559 lei.

Euro a mai depășit 4,76 lei și în ianuarie, moment în care avea loc un atac speculativ „mic” asupra leului, după cum a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu în Parlament.

„Taxa pe lăcomie” leagă BNR de mâini și de picioare

Atât atacul, cât și deprecierea, au survenit în contextul în care Guvernul a adoptat la finele lunii decembrie „ordonanța lăcomiei”, prin care a introdus mai multe taxe.

Este vorba de „taxa de lăcomie” pe care băncile trebuie să o plătească dacă indicele ROBOR trece de 2%, dar și unele de 2% pe cifra de afaceri în energie și de 3% în telecomunicații.

BNR a cerut de mai multe ori decuplarea taxei pe activele bancare de ROBOR pentru că altfel nu poate apăra leul în cazul unui atac asupra monedei naționale.

Odată cu euro și dolarul american a crescut vineri în fața leului: moneda americană a ajuns la 4,1988 lei, după ce joi era 4,1941 lei.

Efecte negative

Deprecierea leului în fața euro aduce instant creșterea ratelor pentru românii cu credite în euro, dar și creșterea chiriilor și a abonamentelor de telefonie mobilă, acestea fiind vândute în euro.

Concomitent, se poate scumpi mâncarea importată din zona euro. România importă anual mai bine de 50% din alimentele consumate din Europa.

În fine, deprecierea în fața dolarului american poate duce la majorări de preț pentru carburanți, deoarece benzina, motorina și țițeiul sunt tranzacționate în dolari la nivel mondial.

Un alt efect îl constituie scumpirea electronicelor produse în China și a hainelor realizate în țări precum India, Bangladesh sau Vietnam, pentru aceste produse folosindu-se tot dolarul american ca monedă în comerț.

Citește mai multe despre BNR, curs euro, curs leu și Euro pe Libertatea.

Comentarii