Mergi direct la conținut »
Euronews, despre managementul deșeurilor din țara noastră: ”România, pubela Europei”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Euronews, despre managementul deșeurilor din țara noastră: ”România, pubela Europei”

Euronews, despre managementul deșeurilor din țara noastră: ”România, pubela Europei”

România a devenit pubela Europei, după ce a început să primească pe teritoriul său toate tipurile de deșeuri trimise de țările din vest, iar managementul acestora reprezintă o provocare majoră pentru autorități, informează Hotnews, care citează Euronews. O referire specială se face la București, unde se ”aruncă gunoiul pe marginea drumului”.

România este ”prostul Europei” în ceea ce privește managementul deșeurilor și a devenit pubela țărilor din vest, arată sursa citată.

Asta, pentru că tratarea deșeurilor este foarte ieftină în România: 17 euro pe tonă față de 250 de euro oriunde altundeva în Europa.

Importate deseori ilegal, sub pretextul că este marfă, aceste deșeuri sunt trimise în fabricile de ciment unde sunt arse.

”Companiile ascund natura exactă a deșeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal”, explică Romana Puiuleț, jurnalist de la Rise Project.

”Ancheta noastră arată prezența deșeurilor contaminate, deșeurilor medicale sau deșeuri menajere. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”.

Real pericol pentru populație

O altă destinație pentru deșeuri, în afara de fabricile de ciment: incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Dar ONG-urile de mediu atrag atenția asupra impactului fumului toxic asupra populației.

”Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer”, a explică Marius Cobârzan de la ”Zero waste Romania”.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

În ceea ce privește mediul, și în special gestionarea deșeurilor, România este unul dintre cei mai slabi elevi ai Europei.

În București, în timp ce pubelele sunt pline și aproape că nu există colectare selectivă a deșeurilor, asta ducând la o rată scăzută de reciclare.

Euronews îl citează pe ministrul Mediului, Costel Alexe, care arată cu degetul spre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.

”Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea managementului integrat al deșeurilor, gropile de gunoi și incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea națională este de mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.

Gunoi aruncat în stradă

”Doar în București – un oraș care reprezintă 10% din populație – gospodăriile produc peste un milion de tone de deșeuri pe an.

Cu o groapă de gunoi care funcționează parțial, depozitarea tuturor deșeurilor este aproape imposibilă.

Unele persoane găsesc alternative: aruncă gunoiul pe marginea drumului”, a spus corepondenta Euronews, Mari Jeanne Ion.

Close
Închide
  Close