Potrivit Consiliului UE, programul SAFE prevede înprumuri de 150 de miliarde de euro în vederea finanţării – în comun – a unor achiziţii şi proiecte de înarmare în domeniile în care oferta europeană rămâne insuficientă, de exemplu producţia de rachete, muniţie, drone sau sisteme de apărare antiaeriană.

Această decizie, aprobată săptămâna trecută de către ambasadorii celor 27 state membre UE, a fost adoptată definitiv de către miniştrii de externe ai UE reuniţi la Bruxelles.

Reducerea dependenței de Statele Unite în materie de armament

„Este doar o etapă şi va trebui să mergem mai departe”, a salutat ministrul delegat francez însărcinat cu Europa, Benjamin Haddad.

Progamul va include și state care nu sunt membre UE, precum Norvegia și Ucraina, în calitate de semnatare ale Parteneriatului de Apărare şi Securitate.

Marea Britanie şi UE au semnat săptămâna trecută un acord de parteneriat similar, care va permite Londrei, în urma unor negocieri ulterioare, să fie integrată în acest program european.

Este vorba despre un element important, ţinând cont de accentul pus asupra necesității încurajării industriei militare europene, în contextul în care majoritatea achiziţiilor actuale de armament ale statelor membre UE se fac din afara Europei, în principal în Statele Unite, notează AFP.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Program realizat în proporție de 65% în UE

Proiectele din cadrul programului SAFE urmează să fie realizate în proporție de 65% în industriile de apărare din statele membre UE. Restul va putea să provină de la ţări care nu sunt membre ale Programului SAFE, ca de exemplu Statele Unite.

O autoritate centrală se va asigura ca proiectele din cadrul programului să nu fie controlate de la distanță de o țară terță.

Programul SAFE face parte dintr-un program mai larg, prezentat la sfârşitul lui martie de către Comisia Europeană (CE), care are ambiţia să mobilizeze până la 800 de miliarde de euro pentru a reînarma continentul european pentru a descuraja o eventuală agresiune militară rusă împotriva unui stat membru UE sau NATO.

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.