Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Tony Radakin, le-a cerut colegilor săi să strângă 64.000 de militari pentru a fi trimiși în Ucraina. Totuși, în cadrul unor reuniuni ulterioare, miniștrii europeni ai apărării au declarat că „nu există nicio șansă” ca un contingent de asemenea dimensiune să fie constituit și chiar și unul de 25.000 de soldați ar necesita un efort comun.

Câți soldați ar putea desfășura Marea Britanie

Conform The Times, miniștrii apărării și-au exprimat îndoielile în cadrul unei întruniri a „coaliției celor dispuși”, care a avut loc la 10 aprilie. Ulterior, discuțiile au continuat la Bruxelles într-un grup mai restrâns. 

Aceștia i-au atras atenția secretarului de stat pentru Apărare din Marea Britanie, John Healey, că un contingent de asemenea dimensiuni ar necesita un total de 256.000 de soldați, luând în considerare o rotație pe parcursul a doi ani.

Potrivit sursei citate, Marea Britanie este dispusă să trimită până la 10.000 de soldați, în vreme ce Franța ar putea desfășura între 5.000 și 10.000. În schimb, Estonia și Finlanda, au spus surse pentru ziarul britanic, ar fi  îngrijorate că orice desfășurare ar „slăbi” apărarea propriilor frontiere, iar Polonia, Spania și Italia au precizat că nu vor trimite trupe.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Finlanda și Germania au fost, de asemenea, împotriva trimiterii de forțe terestre, deși Berlinul nu ar fi exclus complet o astfel de mișcare.

Reacția Rusiei

Reticența țărilor europene de a trimite trupe terestre în Ucraina a dus la o schimbare a modului de gândire cu privire la cum ar arăta forțele în cazul în care ar exista un acord de pace. Există, printre altele, preocupări cu privire la regulile de intervenție în cazul în care Rusia ar ataca.

Conform celor mai probabile planuri, instructori militari britanici și francezi ar fi trimiși în vestul Ucrainei, îndeplinindu-și promisiunea de a trimite forțe în interiorul țării. Totuși, aceștia nu s-ar afla în apropierea liniei frontului, nu ar asigura securitatea instalațiilor-cheie și nu ar fi acolo pentru a proteja trupele ucrainene.

Posibilitatea trimiterii de trupe străine în Ucraina a fost discutată încă din 2024, însă în luna ianuarie a acestui an premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au început să analizeze mai în detaliu această variantă.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a amenințat cu un conflict nuclear dacă Occidentul va trimite trupe NATO în Ucraina, iar purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a afirmat că Moscova „se opune categoric”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.