MENIU CAUTĂ

Eurostat: Germania este principalul partener economic al României în Europa

Distribuie

Germania este principalul partener economic al României în Europa, potrivit unui raport Eurostat prezentat, luni, de Mediafax. Anul trecut, România a importat majoritatea mărfurilor din Germania, iar cele mai multe exporturi au fost tot către Germania. 

Datele Eurostat arată că exporturile spre Germania au reprezentat 23% din livrările intracomunitare ale României. Principalele cinci ţări în ceea ce priveşte importurile au fost Germania, Italia, Ungaria, Polnia şi Franţa, iar la exporturi România a trimis bunuri în principal către Germania, Italia, Franţa, Ungaria şi Marea Britanie.

Anul trecut, țara noastră a importat din Germania bunuri în valoare de peste 15 miliarde de euro, apoi din Italia 7,6 miliarde de euro, din Ungaria 5,6 miliarde de euro, din Polonia 4,1 miliarde de euro, din Franţa peste 4 miliarde de euro, iar din alte ţări România a importat în total bunuri în valoare de 39,1 miliarde de euro.

Totodată, prinicipalele cinci ţări unde România a livrat cele mai multe bunuri au fost Germania, însumând 14,4 miliarde de euro. Pe locul doi în ţările partenere ale României la livrările intracomunitare de bunuri se află Italia, unde trimitem 11% din totalul de export, ceea ce înseamnă o medie de 7 miliarde de dolari. Următoarele ţări spre care România a exportat bunuri sunt Franţa, cu 7% din totalul exporturilor, adică peste 4 miliarde de euro, Ungaria – cu 5% (2,9 miliarde de euro) – şi Marea Britanie, cu 4% (2,6 miliarde de euro).

În luna martie, INS arăta că exporturile României au crescut cu 15,9% în ianuarie, dar importurile au urcat cu un ritm superior de 17,3%. Ca atare, deficitul comercial al țării noastre a ajuns doar în ianuarie la 775 de milioane de euro, cu 169,8% mai mare.

În 2017, exporturile totale ale României au ajuns la 62,6 miliarde de euro, iar importurile au fost de 75,5 miliarde.


EXCLUSIV. În 1986, inginerul Radu Petrovici a avut curajul să stea în blocul care a fost mutat 14 metri. ”A durat cinci ore și n-am simțit nimic!”

Citește mai multe despre Eurostat pe Libertatea.

Comentarii