Evaluarea Națională 2021 pentru absolvenții de clasa a VIII-a este primul examen național din acest an. Probele scrise încep pe 22 iunie și se termină pe 25 iunie, potrivit calendarului Evaluări Naționale publicat de Ministerul Educației, după care urmează eventualele contestații și publicarea rezultatelor finale, pe 4 iulie.

131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul București, sunt înscriși pentru susținerea examenului, conform situației centralizate de către Ministerul Educației.

În condițiile pandemiei de COVID-19, Ministerul Educației a decis să mențină calendarul Evaluării Naționale 2021 pentru clasa a VIII-a așa cum a fost stabilit anul trecut, dar a adăugat o sesiune specială pentru elevii care nu pot participa pentru că sunt în izolare sau într-o localitate carantinată.

Cum se asigură condițiile de siguranță epidemiologică

Pentru că examenul de Evaluare Națională se desfășoară în epidemia de COVID-19, Ministerul Educației a elaborat un ghid care conține măsuri de natură organizatorică și sanitară pe care copiii trebuie să le respecte.

Astfel, la intrarea în școli, după dezinfectarea mâinilor și primirea unei măști, elevii vor fi îndrumaţi direct în sălile de examen.

INVESTIGAȚIE LIBERTATEA - DER SPIEGEL. Cum a ajuns în plasament la o familie din România un copil-problemă din Germania, care apoi a omorât o femeie din Mediaș
Recomandări
INVESTIGAȚIE LIBERTATEA – DER SPIEGEL. Cum a ajuns în plasament la o familie din România un copil-problemă din Germania, care apoi a omorât o femeie din Mediaș

Totodată, locurile se stabilesc în sălile de examen astfel încât să existe o distanță de un metru între candidați, unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci „se va asigura distanțarea maximă posibilă”.

De asemenea, sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini și în timpul examenului se va purta obligatoriu masca de protecție.

Evaluarea Națională 2021 începe marți. Toate informațiile pe care trebuie să le știe elevii
Evaluarea Națională 2021 începe marți. Toate informațiile pe care trebuie să le știe elevii

Când începe și cât durează examenul de Evaluare Națională 2021

În Ghidul pentru Evaluarea Națională 2021 au fost incluse și informații despre modalitatea de evaluare a lucrărilor, despre contestații, dar și sfaturi referitoare la organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe de examen.

Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii
Recomandări
Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii

Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8.00 până la ora 8.30, iar examenul va începe la ora 9.00.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.

 • Candidații vor fi dirijați de asistenți direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic
 • În intervalul 8.30 – 9.00, candidații vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei
 • Începând cu ora 9.00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă.
Evaluarea Națională 2021 începe marți. Toate informațiile pe care trebuie să le știe elevii

Calendar Evaluare Națională 2021 – clasa a VIII-a

Potrivit calendarului de desfășurare publicat de Ministerul Educației, prima probă la Evaluarea Națională 2021 va fi cea scrisă la Limba și literatura română, iar ultima la limba și literatura maternă.

 • 22 iunie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă (Vezi subiecte Română Evaluare Națională 2021)
 • 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
 • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”

Când sunt afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Site-ul dedicat publicării rezultatelor este evaluare.edu.ro, iar prima zi în care se vor afișa rezultatele va fi 29 iunie, înaintea depunerii eventualelor contestații. Rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie.

 • 29 iunie 2021, până la ora 14.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 29 iunie 2021, ora 16.00 – ora 19.00 – 30 iunie 2021, ora 8.00 – ora 12.00 – Depunerea contestațiilor
 • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Calendar Evaluare Națională 2021 – sesiunea specială

Potrivit ordinului de ministru, la sesiunea specială pentru Evaluare Națională 2021 se pot înscrie numai candidații care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 7 – 11 iunie 2021.

 • 28 iunie – 2 iulie 2021 – Înscrierea la etapa specială a Evaluării Naționale
 • 5 iulie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă
 • 6 iulie 2021 – Matematica – probă scrisă
 • 7 iulie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • 9 iulie 2021 – ora 12.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 9 iulie 2021 – orele 14.00 – 20.00 – Depunerea contestațiilor
 • 10-11 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor
 • 12 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00)

Sfaturi de la minister pentru ziua examenului de Evaluare Națională 2021

Conform instituției conduse de Sorin Cîmpeanu, elevii trebuie să aibă asupra lor, în ziua examenului, actul de identitate și, ca o recomandare, absolvenții claselor a VIII-a trebuie să înceapă „cu subiectul pe care-l stăpânesc cel mai bine”.

 • Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.
 • Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele
 • În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect
 • Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.
Evaluarea Națională 2021 începe marți. Toate informațiile pe care trebuie să le știe elevii

Accesul în sala de examen cu telefonul mobil, interzis, cu excepția bolnavilor de diabet

Ministerul Educației a transmis că nu este permis accesul în sala de examen la probele de la Evaluarea Națională cu ghiozdane, rucsacuri, poșete sau materiale ajutătoare, precum ciorne, cărți, manuale sau telefoane mobile.

 • Se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.
 • Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop.
Evaluarea Națională 2021 începe marți. Toate informațiile pe care trebuie să le știe elevii

Ministerul Educației a precizat însă, ca o excepție, că elevii diagnosticați cu diabet și care au primit aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale pentru monitorizarea glicemiei au acces în sala de examen cu telefonul mobil.

În acest caz, „telefonul va rămâne pe catedră, sub stricta supraveghere a unui profesor asistent”, arată Ministerul Educației.

Evaluarea Națională 2021 începe marți. Toate informațiile pe care trebuie să le știe elevii

Toate sălile în care se desfășoară examenele Evaluării Naționale, supravegheate video

Comisiile județene și Comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale au prevăzut „dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă”, dar și a „sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele”, se arată în Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale.

Comisiile din unitățile de învățământ vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen. Dacă în urma verificărilor se identifică „fraude sau tentative de fraudă” sau „există sesizări privitoare la nereguli”, atunci „verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile” din școala respectivă.

Dacă în urma verificărilor de pe camerelor video se constată că elevii au copiat sau au încercat să copieze la Evaluarea Națională, atunci „comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun”. Mai precis, măsurile „pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă”.

Media la Evaluarea Națională, pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale.

Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Potrivit calendarului admiterii la liceu 2021, repartizarea computerizată are loc pe 24 iulie.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Despărțire surpriză în showbizul românesc: ‘Nu trebuia să aflați, dar sunt singur’
Playtech.ro
Despărțire surpriză în showbizul românesc: ‘Nu trebuia să aflați, dar sunt singur’
Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: 'Eu sunt cu...'
Viva.ro
Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: 'Eu sunt cu...'
Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: "Livrăm și în străinătate"
Observatornews.ro
Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: "Livrăm și în străinătate"
Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent
Știrileprotv.ro
Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent
Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii l-au arestat imediat
FANATIK.RO
Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii l-au arestat imediat
Tragedia care a lovit familia Becali. Victor nu-şi explică decesul suspect: "Da, a fost găsită moartă în piscină. Nu intra niciodată singură"
Orangesport.ro
Tragedia care a lovit familia Becali. Victor nu-şi explică decesul suspect: "Da, a fost găsită moartă în piscină. Nu intra niciodată singură"
'Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii'. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului
Unica.ro
'Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii'. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului
Horoscop 23 martie 2023. Taurii ar fi bine să înceapă ziua cu un exercițiu de răbdare, ca să poată face față provocărilor care vor veni
HOROSCOP
Horoscop 23 martie 2023. Taurii ar fi bine să înceapă ziua cu un exercițiu de răbdare, ca să poată face față provocărilor care vor veni
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză
PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză