Examen de titularizare organizat la nivelul școlii

Principalele propuneri privind schimbarea examenului de titularizare includ organizarea examenului la nivelul școlilor cu posturi disponibile și evaluarea candidaților de către comisii formate din specialiști în educație. 

„Vă dau eu una [n. red. – o variantă de desfășurare a examenului de titularizare] care a existat la un moment dat, însă cu o schimbare: examen la școală. Școala care are un post să realizeze un examen de titularizare”, a spus Iuliana Căplescu.

Profesoara de istorie a sugerat formarea unor comisii de evaluare din specialiști validați prin rezultate, cursuri de formare și bune practici. 

„Să fie o comisie poate chiar din afara județului, să nu spunem că avem parti-pris și așa mai departe, dar doar pentru acel post de la școala x, y sau z”, a adăugat aceasta.

Iuliana Căplescu a susținut că examenul actual este unul complex, subliniind că, deși candidații trebuie să cunoască materia, unele conținuturi cerute nu se mai predau în școli. 

„Este adevărat însă că în programă, de exemplu, la noi, se pun și anumite conținuturi care nu se mai fac deloc nici în zona școlii gimnaziale, nici în zona liceului”, a precizat profesoara de istorie.

Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU
Recomandări
Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU

Să nu-i judecăm pe profesorii care iau note mici

În ceea ce privește partea de metodică, profesoara o consideră foarte dificilă.

Ea a îndemnat societatea să nu judece aspru candidații: „Partea de metodică este foarte grea. Ca atare, să nu mai aud societatea care îmi urlă mie în cap că profesorii noștri sunt de 2 și de 3. N-ai idee ce s-a întâmplat cu el atunci”.

Cu toate acestea, Iuliana Căplescu a recunoscut că există și cazuri problematice în sistem.

Ea a oferit un exemplu concret: „Sunt și colegi profesori la care adeseori mă duceam la metodologie ca să văd cât trebuie să le dau ca să nu le pun problema de a nu intra în examenul scris. Cinci trebuia să le dau. Există și genul acesta.”

„Mă uit ulterior și notele sunt mici, dar majoritatea sunt note mari. Oamenii aceștia chiar învață, chiar studiază, chiar se duc la cursuri de formare, dar adeseori nu sunt posturi din n motive”, a mai completat Iuliana Căplescu.

La rândul său, luna trecută, ministrul educației, Daniel David, spunea că, din perspectiva sa, este ultimul an în care titularizarea va avea loc în forma actuală.

Anul trecut, puțin peste 40% din note au fost peste 7.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.