Sunt opt ţevi cu minereu

“CNCAN are în desfăşurare o anchetă cu privire la împrejurările în care s-a produs dispariţia celor opt ţevi cu minereu. Potenţialul de contaminare radioactivă a mediului e redus, întrucât minereul dispărut e sub formă de rocă naturală”, ne-a declarat Gheorghe Grigore, consilier al preşedintelui CNCAN Vajda Borbala. Oficialii par destul de calmi, deşi situaţia nu ar trebui să fie aşa, pentru că în industria nucleară românească s-a mai iscat un scandal “atomic” în acest an.

SRI are anchetă la Piteşti

În data de 27 mai, o comisie a Regiei Naţionale Autonome pentru Activităţi Nucleare, Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti (SNC), a stabilit că un număr de 75 de poziţii din Registrul de evidenţă a materialelor secrete de stat, reprezentând informaţii clasificate, au fost “iremediabil pierdute”. Dar reprezentanţii SNC au declarat public că acele pierderi nu prejudiciază siguranţa naţională. Menţionăm că lista documentelor pierdute, făcută publică de SNC, conţine elemente ale metodei româneşti de preparare a combustibililor nucleari. “Tehnologia de fabricaţie aplicată pentru obţinerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu a fost proiectată de Institutul de Cercetări pentru Metale Rare”, ne-a declarat, zilele trecute, Nicu Popa, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului.
O comisie a SRI a descins în mai la Piteşti pentru cercetări, iar investigaţia nu este încă încheiată. Şi la Ştei, poliţia şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare anchetează, de câteva zile, cazul dispariţiei uraniului.

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC
Recomandări

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC

Ce face România cu această substanţă radioactivă?

Pe scurt, minereul de uraniu scos din minele din Bihor şi Bistriţa este transportat la Uzina Feldioara, unde se obţine bioxidul de uraniu, care este combustibil nuclear. Acesta este dus la fabrica de la Piteşti, unde combustibilul este introdus în recipiente speciale şi trimis la Cernavodă, pentru a pune în funcţiune reactoarele.


Din combustibil nuclear se poate face bomba

Conform Legii 111/1996, privind controlul activităţii nucleare, informaţiile despre combustibilul nuclear fac parte din lista “informaţiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare” – adică pot fi folosite la fabricarea armei nucleare.

“Într-un reactor nuclear, uraniul introdus drept combustibil se transformă în căldură şi în Plutoniu. Plutoniul este exact materialul de bază folosit în bombele nucleare. Nu este nimic extraordinar, informaţiile se găsesc şi pe internet”, ne-a spus fizicianul Gabriel Pascu, fost angajat al Centralei Nucleare de la Cernavodă, pe probleme de mediu.

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu
Recomandări

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu

Cu alte cuvinte, dacă ai minereul de uraniu şi tehnologia de fabricare a combustibilului nuclear – exact ceea ce a dispărut din România – nu îţi mai trebuie decât un reactor, care se poate construi şi în bucătărie, aşa cum a făcut un suedez în cursul acestui an..

Pe mâna cui au ajuns informaţiile

În reactor se obţine Plutoniu, iar cu această substanţă, bomba este gata în proporţie de 90%. Menţionăm că datele tehnologice dispărute de la Piteşti nu pun în pericol industria nucleară din România, adică nu se închid unităţile termonucleare, doar că este posibil ca persoane ale căror intenţii rămân necunoscute să aibă acum acces la aceste tehnologii foarte periculoase. Iar cu uraniul la dispoziţie, reţetele furate pot fi încercate.

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul
Recomandări

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul


Blestemul uraniului

Mina de la Băiţa, judeţul Bihor, a fost prima exploatare de uraniu din România, dar din 1998 este închisă.

Nu mai există aici zăcământ, dar radioactivitatea a rămas. Praful toxic din haldele de steril este purtat de vânt şi înghiţit de locuitori. Băiţa Plai este o aşezare mică şi săracă de la poalele Munţilor Apuseni. Mina a fost închisă oficial în 1998. Galeriile au devenit, printro hotărâre de guvern, Depozit pentru Deşeuri Radioactive. Au venit aici experţi, au măsurat gradul de radioactivitate din zonă, au spus că e periculos şi au plecat fără să dea vreo explicaţie localnicilor. Tot ce ştiu bieţii de ei e că, de-a lungul timpului, aproape s-au drogat cu uraniu.

În oraşul Ştei, peste 3.000 de familii sunt supuse riscului de a face cancer la plămâni, ma-ladia fiind de două ori mai des întâlnită aici decât media naţională, aşa că oamenii vorbesc acum despre blestemul uraniului.

Cele mai multe acte dispărute se referă la bioxid de uraniu (UO2)

Conform declaraţiilor din iunie ale reprezentanţilor SNC, cele mai multe acte strict secrete dispărute de la Piteşti se referă la:

 • Specificaţie şi condiţii de probare a pulberii sinterizabile de bioxid de uraniu
 • Specificaţie pentru pulbere de UO2
 • Cereri brevete invenţie
 • Planul de testare şi inspecţie al fabricaţiei combustibililor centralei nucleare de tip BRUCE
 • Propunere contract cercetare obţinere bioxid de uraniu nuclear pur sinterizabil
 • Proiectul caietului de sarcini nr.3 /1980 privind concentratul chimic de uraniu tip “R”
 • Documentaţie proiectare obiectiv E1.1
 • Propunere invenţie “Fascicul combustibil nuclear”
 • Propunere invenţie “Sistem de transfer”
 • Popunere invenţie “Motor termic”
 • Proces-verbal – Definitivarea fluxului tehnologic la Uzina E1
 • Obiective de cercetare ştiinţifică dezv. tehn. şi de introducere a progresului tehnic pe anii 1986- 1990.
La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 7 decembrie 2019. Taurii sunt năpădiți de gânduri triste
HOROSCOP

Horoscop 7 decembrie 2019. Taurii sunt năpădiți de gânduri triste