MENIU CAUTĂ
21 Aug. 2017 23:00 , de Paul Barbu

REPORTAJ/ Ce au facut elevii la proba de română! S-au cam încurcat la autori și au analizat ”Corola” lui Rebreanu!

Distribuie

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului a început cu veselie pentru elevi și cu mult stres pentru părinții acestora. Prezenți la examen în pantaloni scurți, papuci cu puf și maiouri, unii dintre elevi au ieșit râzând din sălile de examen. Dar nu pentru că au rezolvat totul bine, ci pentru că habar n-aveau despre ce era vorba în cerințe.

Miercuri, de la ora 12.00, rezolvarea subiectelor la Matematică va fi LIVE pe Facebook Libertatea și pe www.libertatea.ro. Profesorul de matematică Costel Chiteș, de la Colegiul Național „Tudor Vianu', le va arăta candidaților cum trebuiau rezolvate problemele primite la examen.

Reporterul Libertatea a petrecut câteva ore printre elevii care au terminat clasa a-XII-a, dar n-au trecut de proba la limba română în prima sesiune. Abia ce se scursese prima ora de examen, ca elevii au și început să iasă. Abordați la ieșirea din liceu cu  întrebarea „Ce subiecte v-au picat?', câțiva dintre adolescenți au răspuns siguri pe ei: 'Corola lui Rebreanu'! (nr – se referau la poezia 'Eu nu strivesc corola de minuni a lumii' scrisă de Lucian Blaga. După vreo oră și jumătate de la începerea examenului, un adolescent iese pe poarta liceului țipând vesel la o prietenă „Nu-l iau, nu mă mai felicita!', după care își aprinde o țigară și începe să discute cu restul elevilor. Un altul le povestește prietenilor cum a primit o foaie în clasă și au copiat cu toții, ba chiar au venit unii și de prin alte clase. Preocuparea pentru un viitor mai bun se citește doar pe fețele generației trecute și și pe al viitoarei. Câțiva părinții fac ture în sus și-n jos  și se uită din minut în minut la ceas.

Abia spre orele 12.00 două tinere vin cu vești concrete. „A fost destul de ușor, m-am descurcat bine zic eu', spune una dintre eleve.  De altfel ele au fost și singurele care au reușit să ne lămurească în legătură cu subiectele la prima probă. „La subiectul 1 ne-a dat o poezie și să facem cerințe după poezia respectivă, la subiectul 2 a fost importanța toleranței în prietenie, iar la subiectul 3 a fost să faci tema și viziunea din „Ion', ori din „Enigma Otiliei'', ne-a spus una dintre eleve.

Ca o concluzie după prima zi de bac, elevii nu s-au prea omorât cu învățatul peste vară și mai degrabă supărați că nu au putut copia.

Nici Bacul nu mai e ce-a fost

Părinții care așteaptau în fața liceului nu au putut să nu facă o comparație între examenul 'de pe vremea lor' cel și al copiilor. „Chiar trebuia să muncim pentru un cinci (nota 5). Acum aștia nici măcar atât nu sunt în stare să facă, deși nivelul educațional a scăzut foarte mult', ne spune o mamă. Potrivit părinților, pe vremea lor, chiar se făcea școală și nici nu se schimba programa de la un an la altul.

Unii abia iau bacul, dar sunt vânați de facultăți!

La ieșirea din curtea liceului, elevii erau bombardați cu pliante ce conțineau oferte de la cel puțin trei facultăți private. Cu zâmbetele întinse la maximum, ofertanții le urau elevilor succes în timp ce întindeau fiecărei fețe descumpănite câte un pliant cu informații legate de specializările pe care le pot urma la facultate.


Citește și: EXCLUSIV/ Un cadou nesperat! Andra își serbează ziua de naștere cu… Robbie Williams

Loading...
Comentarii