MENIU CAUTĂ
, de Marian Păvălașc

Experimentele lui Gheorghe Burnei. Fața de demon a medicului considerat înger

Distribuie

Dosarul lui Gheorghe Burnei. Pe lângă plicurile cu bani care ar proveni din mitele cerute la operații, procurorii au găsit și probe care ar confirma suspiciunile că ortopedul făcea experimente care erau interzise.

Considerat până săptămâna trecută unul dintre medicii-îngeri care a salvat sute de copii, procurorii Parchetului Tribunalului București au strâns la percheziții probe care, dacă se cofirmă, scot la lumină și fața întunecată a chirurgului ortoped Gheorghe Burnei. Filtre de tanc, oase de animale fierte și oase de copil ținute în frigiderul de mâncare erau folosite în operațiile experiment ale medicului.

Gheorghe Burnei a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii. El  a fost plasat duminică în arest la domiciliu, în urma deciziei luate de Tribunalul Bucureşti, care a respins cererea procurorilor Parchetului Tribunalului București de arestare preventivă a chirurgului ortoped.

Înger sau nu

Medicii de specialitate sunt împărțiți atunci când vine vorba de Gheorghe Burnei, chiar și în urma ultimelor dezvăluiri.
Bogdan Florentin Mimor, un chirurg ortoped stabilit în Italia, susține că Burnei era unul dintre puținii care operau micuți cu displazie de sold, afecțiune care nu este tratabilă, însă medicul încerca să îmbunățească starea pacienților.  ”Dacă într-adevar ar trebui să găsim vinovatii ar trebui sa ne uitam la programele de screening ale acestor malformații. Displazia de sold, diagnosticată timpuriu poate fi tratată.

Pe mâna chirurgului ortoped ajung deja cazurile pierdute unde se incearca sa se mai recupereze ceva, insa in nici un caz nu se obtine o vindecare integrala”, spune acesta.Pe de altă parte, un fost rezident al lui Burnei, Roman Marchitan, acum stabilit în Franța, a trimis la Casa Jurnalistului, portalul care a dezvăluit povestea unei fetițe care a fost operată experimental de medic, o scrisoare îm care prezintă față neștiută a ortopedului. Acesta s-ar fi considerat un geniu și din acest motiv încerca orice operație interzisă. ”Opera uneori adulţi fără să-şi pună problema că nu avea nici o pregătire medicală în acest sens. E ca şi cum aş veni eu să vă operez de glaucoma”, scrie Roman Marchitan.

Experimente demonice

”În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei. Burnei ar fi folosit, la unele intervenţii chirurgicale şi şuruburi pe care le lua din comerţ, au mai arătat anchetatorii. Unele piese ar fi provenit inclusiv de la tancuri.Procurorii au descoperit în frigiderul de uz casnic al acestuia din cabinetul său de la Spitalul Marie Curie oase şi ţesuturi umane, cel mai probabil recoltate de la copii. Unele bucăţi de ţesut erau vechi şi de mai mulţi ani, ţinute în condiţii improprii, laolaltă cu alimente.

Mai mult, susţin anchetatorii, unele proteze au fost implantate greşit copiilor pe care medicul Burnei i-a operat. Anchetatorii verifică acum dosarele medicale ale tuturor pacienţilor lui Burnei care au decedat în ultimii zece ani. Şi tot la percheziţii au fost ridicate şi importante sume de bani.

Citește mai multe despre Gheorghe Burnei și procurori pe Libertatea.

Comentarii