Un studiu realizat de experții în dezvoltare de software de la Simform arată că, în general, utilizatorii folosesc cu regularitate mai puțin de jumătate dintre aplicațiile pe care le au instalate pe smartphone.

Potrivit specialiștilor, această aglomerație nu ajută deloc utilizatorii și recomandă dezinstalarea aplicațiilor pe care nu le mai folosim din telefon. Pe lângă faptul că „mănâncă” degeaba memoria internă, mai există un aspect important de luat în calcul: chiar dacă nu le folosim, aplicațiile pot culege în continuare informații despre activitatea noastră.

”În funcție de scopul aplicației, este posibil ca unele să continue să adune date, chiar dacă nu au mai fost deschise de luni de zile. Câteodată, aceste comportamente sunt implementate special de către programatori, însă uneori pot fi și rezultatul unei erori”, a precizat Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender, pentru SpotMedia.ro.

”Chiar anul acesta, Facebook a reparat o problemă cu platforma sa pentru dezvoltatori care lăsa aplicațiile să continue să adune date mult după ce nu mai erau folosite. În general, datele colectate sunt preluate în funcție de permisiunile oferite, dar de cele mai multe ori includ detalii despre telefon, despre operatori de telefonie mobilă, câteodată localizarea telefonului”, a mai adăugat specialistul în securitate informatică.

Ștergerea aplicațiilor pe care nu le mai folosim din telefon este o politică bună, în general. Dacă nu dorim ștergerea lor, este indicat să folosim mereu cele mai noi versiuni. De multe ori, dezvoltatorii repară probleme de securitate și utilizatorii nu pot beneficia decât dacă aplicațiile au ultimele actualizări”

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică:

Expertul a explicat de ce este bine ca aplicațiile neutilizate să fie șterse de pe telefoanele mobile, deoarece acestea funcționează în enclave de securitate, ceea ce înseamnă că atunci când le ștergem, odată cu ele dispar datele colectate, preferințe și setări – dar doar cele care sunt stocate local.

”În cazul unor aplicații care folosesc conturi de utilizatori stocate pe server, aceste vor rămâne acolo, împreună cu toate datele care au fost colectate până atunci. Singura modalitate de a șterge și acele date este de a șterge contul respectiv”, punctează specialistul. Asta înseamnă că dacă vrei să nu mai folosești Instagram, de exemplu, mai întâi trebuie să-ți ștergi contul și abia apoi aplicația”.

Pe de alta parte, Silviu Stahie recomandă să fim atenți de unde instalăm aplicațiile:

”Principalul vector de infectare cu amenințări informatice la telefoane și tablete este instalarea de aplicații din surse terțe, din magazine neoficiale sau chiar direct. Ocolirea magazinului oficial – precum App Store sau Google Play – atrage un risc în plus utilizatorilor pentru că aplicațiile astfel distribuite pot fi modificate pentru a aduna date personale sau chiar pentru a produce pagube. Recomandarea fermă este să evităm să folosim aplicații provenite din surse necunoscute și să folosim mereu o soluție de securitate pe telefon sau tabletă”, mai subliniază acesta.

Potrivit studiul realizat de experții în dezvoltare de software de la Simform, în rândul a 3.756 de utilizatori de smartphone-uri din SUA, toate categoriile de vârstă, cu excepția celor foarte tineri, folosesc ocazional mai puțin de jumătate dintre aplicațiile pe care le au instalate pe telefoane.

Experții în securitate recomandă dezinstalarea aplicațiilor de pe telefon pe care nu le mai folosim: ”E un risc major”

Sursă: Studiu Simform

Citeşte şi:

Valeriu Gheorghiță: „Evident că știu despre centrele de vaccinare care nu s-au deschis, dar de luni vom avea peste 300 de centre operaționale”

Peste 13.000 de persoane vaccinate anti-COVID în România, în prima săptămână

Pentru 2021, copiii din centrele de plasament exprimă dorința unei lumi: „Să mergem și noi în parc, să ne jucăm”

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
Cercetătorii au descoperit un posibil nou simptom asociat infecției cu noul coronavirus
Știrileprotv.ro
Cercetătorii au descoperit un posibil nou simptom asociat infecției cu noul coronavirus
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)