Augustin Lazăr a declarat, duminică, pentru Mediafax, că „este prematur” să se pronunţe acum, precizând însă că versiunea cea mai probabilă privind cauza exploziei este că deflagraţia s-a produs ca urmare „a unei acumulări de gaz metan şi a unui arc electric”.
Cauzele exploziei sunt cercetate de o echipă formată din inspectori de protecţia muncii, poliţişti de la Poliţia judiciară şi specialişti care se află în Valea Jiului, echipa fiind coordonată de un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani.
O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia. În urma deflagraţiei, cele cinci persoane au murit. Cei 15 salvatori minieri au ieşit, sâmbătă seară, din Mina Uricani, aducând la suprafaţa trupurile victimelor, în subteran având loc o nouă explozie, în urma căreia nimeni nu a fost rănit.
Potrivit autorităţilor locale, cei cinci mineri vor fi înmormântaţi marţi, în localităţile de domiciliu, patru în Uricani şi unul în Lupeni.
Trupul neînsufleţit al unuia dintre electricieni, Marian Cucu, a fost depus la Capela Precup din municipiul Lupeni, în timp ce trupurile neînsufleţite ale celorlaţi trei electricieni Cornel Borc Hici, Iulian Stoi, Ion Nădrag şi al inginerului Cosmin Calotă au fost duse acasă, la familiile lor, în Uricani.