27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Numărul victimelor este de cel puțin 170

Cel puțin 170 de persoane și-au pierdut viața în urma exploziei de la Kabul, inclusiv 13 militari americani, susțin CNN, New York Times și Washington Post, care citează oficiali din domeniul sănătății din Afganistan.

În plus, peste 200 de persoane au fost rănite în atacul de joi, a declarat vineri pentru CNN un oficial al Ministerului Sănătății din Afganistan.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Pentagonul spune că a fost o singură explozie

Pentagonul a anunțat vineri că la aeroportul din Kabul s-a produs o singură explozie joi, nu două, așa cum s-a raportat inițial, scrie CNN.

„Vă pot confirma că nu credem că a existat o a doua explozie la sau lângă hotelul Baron și că a fost un singur atacator sinucigaș. Nu știm cum a fost difuzată informația incorectă”, a declarat vineri generalul american William „Hank” Taylor.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Trei cetățeni britanici au murit în atentat

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a anunțat, vineri, că în atentatul cu bombă de la Kabul au murit și trei cetățeni britanici.

„Sunt foarte trist să aflu că doi cetăţeni britanici, precum şi copilul unui alt cetăţean britanic au fost ucişi, joi, în atacul terorist, în timp ce alte două persoane au fost rănite. Au fost persoane nevinovate şi este o tragedie că au fost asasinate de terorişti laşi în timp ce ei încercau să ajungă în siguranţă lângă oamenii lor dragi din Regatul Unit”, a spus Raab, citat de News.ro.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Numărul morților a crescut. Americanii se așteaptă la alte atacuri

Cel puțin 92 de persoane au fost ucise în atacul cu bombă de la Kabul, inclusiv 13 militari americani, informează Reuters.

Printre morți se află și 28 de talibani, cu toate că un purtător de cuvânt a negat că vreun luptător afgan a decedat în atacul cu bombă.

De asemenea, în urma exploziei, 120 de persoane au fost rănite, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite cred că există încă amenințări „specifice, credibile” împotriva aeroportului din Kabul.

„Suntem, cu siguranță, pregătiți și ne așteptăm la viitoare posibile atacuri. Monitorizăm aceste amenințări, foarte, foarte specific, practic în timp real”, a spus John Kirby.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Operațiunile britanice de evacuare se apropie de final

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat vineri că încheierea operațiunii de evacuare desfășurate de Regatul Unit în Afganistan este „o chestiune de ore”, notează CNN și BBC.

Wallace a declarat că aproximativ 1.000 de persoane vor părăsi Kabulul vineri, după ce datele lor vor fi procesate în vederea evacuării. Ulterior, vor fi evacuate și trupele britanice.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Bilanţul civililor morţi în exploziile de la Kabul a urcat la 72

Cel puţin 72 de civili au fost ucişi în două explozii în afara aeroportului din Kabul, au anunţat vineri o sursă spitalicească şi un oficial taliban din capitala afgană, citaţi de Reuters. În total, numărul victimelor a ajuns la 95, după ce cel puţin 13 soldaţi americani au fost ucişi.

Un număr de cel puţin 28 din cei 60 de afgani ucişi în afara aeroportului din Kabul erau membri ai talibanilor, potrivit oficialului taliban.

Nu există motive pentru a prelungi termenul-limită pentru forţele străine să părăsească Afganistanul, a adăugat el, conform Agerpres.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Numărul deceselor este mai mare decât cel anunțat de autorități

Un oficial al ministerului sănătății publice, care nu dorește să fie identificat, a declarat pentru BBC că în atacul de joi din apropierea aeroportului din Kabul au fost ucise 90 de persoane, iar alte 150 au fost rănite.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Pentagon: Treisprezece militari americani au murit şi alţi 18 au fost răniţi

„Un al treisprezecelea soldat american a murit în urma rănilor suferite în atentatul de la poarta Abbey”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului central al armatei americane, Bill Urban.

„Numărul răniţilor este acum de 18”, a adăugat el, în contextul în care precedentul bilanţ anunţat de Pentagon era de 12 morţi şi 15 răniţi.

Dintre cei 13 militari uciși, zece erau pușcași marini și alți câțiva au fost răniți, a transmis, joi seară, purtătorul de cuvânt al Corpului Marinei, Maj. Jim Stenger.

27 Aug - Acum 2 luni
27-08-2021

Joe Biden: „Vă vom vâna și vă vom face să plătiți”

Joe Biden a transmis că Statele Unite vor continua operațiunea de evacuare a cetățenilor americani și a afganilor la risc în ciuda atentatelor teroriste de joi. Într-o declarație de presă susținută la Casa Albă, liderul american i-a numit „eroi” pe cei 12 militari americani care și-au pierdut viața și a subliniat că SUA îi vor pedepsi pe cei vinovați.

„Pentru cei care au comis acest atac, precum și oricui dorește rău Americii, să știe acest lucru: Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna și vă vom face să plătiți. Voi apăra interesele cetățenilor noștri cu toate instrumentele aflate la dispoziția mea”, a transmis Joe Biden.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Afganii își caută disperați rudele dispărute

Spitalele din Kabul au tratat zeci de persoane rănite în exploziile care au avut loc joi. Rossella Miccio, responsabilă pentru situații de urgență la un spital din Kabul gestionat de o organizație caritabilă, a povestit pentru BBC situația din capitala Afganistanului după atacurile teroriste.

„Am început să primim pacienți la 15-20 de minute după prima explozie. Am primit aproximativ 60 de răniți, plus aproximativ 10 morți la sosire.

Și toți erau civili, civili afgani, femei, bărbați, copii care încercau să se evacueze, așa că presupunem că există multe alte victime și răniți, deoarece mulțimea era imensă în afara aeroportului”, povestește Miccio.

Străzile din Kabul sunt pline acum de persoane care își caută rudele dispărute.

„Este foarte multă confuzie. O mulțime de oameni pe străzi. Oameni care caută rude, vin să întrebe dacă fiicele sau fiii lor au fost aduși la spitalele noastre pentru că au pierdut contactul cu ei. Este într-adevăr o situație foarte tristă și disperată”, a spus Miccio.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Declarații Joe Biden

Președintele american Joe Biden va susține declarații de presă, de la Casa Albă, în circa 30 de minute.

Decesele de joi reprezintă primele pierderi de vieți pentru armata americană în Afganistan din februarie 2020.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

A treia explozie lângă aeroportul din Kabul

Doi martori au auzit o nouă explozie într-o zonă situată la trei-patru kilometri de aeroport, a anunțat agenția internațională Reuters. Explozia a fost raportată și de AFP.

Reuters a revenit asupra informației și a transmis că ultima explozie auzită în Kabul a fost una controlată, făcută de armata americană, pentru a distruge muniție.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

ISIS revendică atacurile

Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile de la aeroportul din Kabul, într-un mesaj pe contul de Telegram al grupării teroriste, relatează Reuters.

A person wounded in a bomb blast outside the Kabul airport in Afghanistan on Thursday, Aug. 26, 2021, arrives at a hospital in Kabul. (Victor J. Blue/The New York Times)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Foto: EPA, Profimedia

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Pentagon: 12 soldați americani uciși

Cel puțin 12 militari americani au fost uciși și alți 15 au fost răniți în atacurilor de pe aeroportul din Kabul, a declarat generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central SUA, într-un briefing de presă susținut joi seară la Pentagon.

„Astăzi este o zi grea”, și-a început oficialul american discursul. „Ne așteptăm ca aceste atacuri să continue și facem tot ce e posibil să ne protejăm”.

Generalul McKenzie a confirmat că atentatul a fost efectuat de doi atacatori sinucigași considerați a fi membri ai Statului Islamic. Exploziile au fost urmate de focuri de armă, confirmă Pentagonul.

McKenzie a precizat că, deși este întristat de moartea militarilor, armata americană va continua evacuările de la Kabul. El a arătat că aproximativ 1.000 de cetățeni americani mai sunt în Afganistan.

„Continuăm să ne concentrăm asupra protecției forțelor noastre și a celor pe care îi evacuăm, pe măsură ce operațiunea de evacuare continuă. Permiteți-mi să fiu clar, în timp ce suntem întristați de pierderea de vieți, continuăm să ne executăm misiunea”, a spus McKenzie.

Întrebat cum atacatorii au reușit să se apropie de forțele americane, generalul McKenzie a spus că „în mod clar a existat un eșec” din partea forțelor talibane care verifică oamenii în afara aeroportului.

Agenția Associated Press anunțase anterior că cel puțin 12 americani au fost uciși în atentatele sinucigașe din Afganistan, 11 pușcași marini și un medic al marinei, potrivit informațiilor furnizate de doi oficiali americani.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Cel puțin 60 de civili afgani uciși

Bilanțul deceselor în urma dublei explozii de joi din Kabul a crescut la 60 de persoane, anunță BBC care citează un înalt oficial din domeniul sănătății. Cel puțin 140 de persoane au fost rănite în urma atacurilor teroriste.

Corespondentul Reuters pe politică externă, Idrees Ali, a fost informat de un oficial al Pentagonului SUA că cel puțin 10 soldați americani au fost uciși în exploziile din fața aeroportului din Kabul.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Militari americani, printre victime

Pentagonul anunță că există decese în rândul soldaților americani în urma exploziilor de la aeroportul din Kabul, fără a preciza un număr exact.

Potrivit The Guardian, Ambasadorul SUA la Kabul a declarat în fața personalului diplomatic că patru pușcași marini americani au fost uciși.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

MAE: Nu sunt români printre victime

Cei nouă cetățeni români care se află încă pe teritoriul Afganistanului nu au fost afectați de atacurile teroriste de joi de la aeroportul din Kabul, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

„Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din Kabul. Condoleanțe familiilor victimelor & refacere grabnică celor răniți! Celula de criză interinstitutionala e în contact cu cei 9 cetățeni români aflați încă în Afganistan, care nu au fost afectați de atacuri”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Americanii acuză ISIS

Oficialii americani cred cu tărie că gruparea teroristă ISIS-Khorasan (ISKP) a fost în spatele atacului de joi de la aeroportul din Kabul, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu ședințele Congresului pe subiectul Afganistan.

O a doua sursă, familiarizată cu ședințele serviciilor secrete, a spus că, în timp ce guvernul SUA încă investighează, atacul are „toate semnele distinctive” ale unui atac ISIS-K.

ISKP a fost fondată în 2015, dar nu a reușit niciodată să construiască o forță semnificativă în Afganistan. Extinderea grupării s-a lovit de opoziția talibanilor, pe care ISIS îi acuză că nu propovăduiesc adevăratele învățături ale islamului. Mulți dintre luptătorii săi sunt străini, proveniți din Tadjikistan, Uzbekistan, Pakistan. Gruparea a păstrat legături relativ strânse cu conducerea ISIS din Siria și Irak.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Cel puțin 13 morți în atacurile de lângă aeroportul din Kabul

Potrivit unui jurnalist din Kabul, citat de The Guardian, un bilanț preliminar spune că 13 persoane au fost ucise și 50 rănite în atac, majoritatea victimelor fiind femei și copii.

Un spital de urgență din Kabul a declarat că aproximativ 60 de răniți au fost primiți după exploziile de la aeroport.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că cel puțin cinci soldați americani ar fi răniți, conform primelor informații obținute din Kabul.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Au fost două explozii

Două explozii puternice au avut loc la Aeroportul Internațional din Kabul, potrivit unor surse guvernamentale citate de BBC și The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că explozia de la poarta Abbey a fost rezultatul unui „atac complex” care a dus la un număr de victime în rândul trupelor americane și civililor.

El a confirmat, de asemenea, că a mai avut loc cel puțin o explozie la hotelul Baron din apropierea aeroportului.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Schimb de focuri după explozie

Atacul inițial de pe aeroportul din Kabul a fost urmat de o a doua explozie și un scurt schimb de focuri de armă, relatează BBC. Ambele explozii au avut loc la intrarea pe poarta Abbey a aeroportului, unde s-au adunat un număr mare de refugiați afgani în ultimele zile.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Străini și copii, printre victimele decedate

Talibanii anunță că cel puțin 13 persoane au fost ucise în urma exploziei, inclusiv cetățeni străini și copii, potrivit The Guardian. Aceștia confirmă că au fost persoane rănite inclusiv în rândul talibanilor.

Pentagonul a confirmat că există victime, fără a preciza numărul lor.

Publicația afgană Tolo News scrie că mai multe persoane rănite în explozia de lângă aeroportului din Kabul au fost transportate la un spital local.

26 Aug - Acum 2 luni
26-08-2021

Militari americani, printre victime

Un oficial american a declarat pentru Reuters că militari americani au fost răniți în urma exploziei. Potrivit FoxNews, ar fi trei soldați americani răniți.

Ministrul turc al apărării a declarat că au existat două explozii în afara aeroportului din Kabul, relatează Reuters.


„Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Informațiile despre victime sunt neclare în acest moment. Vom oferi detalii suplimentare atunci când vom putea”, a scris purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe Twitter.

Detaliile exploziei de pe aeroportul din Kabul rămân neclare. Au existat unele informații care au spus că au fost trase focuri de armă pe teren. Un oficial american a declarat agenției de presă Reuters că explozia a fost cauzată de un atacator sinucigaș.

Explozia a avut loc la intrarea de la poarta Abbey, unde au fost staționate trupele britanice în ultimele zile. A fost una dintre cele trei porți care au fost închise în urma avertismentelor cu privire la o amenințare teroristă, relatează BBC.

Casa Albă a confirmat că președintele Biden a fost informat cu privire la eveniment.

Explozia vine la puțin timp după ce un oficial britanic a anunțat că există un risc „iminent” de atac terorist pe aeroportul din Kabul în următoarele ore.

Atacul terorist ar putea avea loc în următoarele ore pe aeroportul din Kabul, a avertizat James Heappey. Anterior, Ministerul de Externe britanic a transmis miercuri seara cetăţenilor britanici din apropierea aeroportului să „se mute într-un loc sigur și să aștepte sfaturi suplimentare”.

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021