Este vorba despre o instalatie de „muls” proaspete mamici. Laptele astfel obtinut este folosit pentru hrana a zeci de mii de copii din Germania, ale caror mame nu pot alapta. „Productia” de lapte a fabricii din Magdeburg este de 200.000 de litri pe an. Aici este recoltat produsul si tot aici este pasteurizat, pentru a-si pastra calitatile unice cat mai mult timp. „Laptele este pasteurizat timp de o jumatate de ora la o temperatura de 56 de grade. Astfel se pastreaza toate calitatile produ-sului”, explica Margit Shwalbe, de la Clinica Universitara din Magdeburg.
Fiecare mama care dispune de suficient lapte pentru propriul bebelus poate ceda surplusul la „fabrica”. Ea primeste 5,5 euro pentru fiecare litru colectat. Sa nu credeti insa ca aceasta este o afacere rentabila: o mama poate da cel mult 600 de mililitri de lapte pe zi. Insa majoritatea femeilor nu dau laptele pentru a castiga bani, ci pentru a le ajuta pe mamele care nu pot sa alapteze. Astfel de cazuri apar mai ales imediat dupa nastere, daca nu se declanseaza procesul de lactatie. „Privim aceasta activitate la fel de serios ca o donare de sange. Le facem analize amanuntite mamelor care se inscriu pe listele noastre, ca nu cumva sa fie purtatoarele vreunei boli. In cazul in care nu se pot de-plasa la noi, trimitem o asistenta medicala la ele acasa, laptele fiind colectat in conditii de igiena maxima”, explica pediatrul Gerhard Jorch intr-un interviu acordat cotidianului german „Bild”.